KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

30-4-2007

Thierry Schmitter wint goud in de paralympische 2.4 klasse

Enige Nederlander op het ereschavot tijdens de Semaine Olympique Française was de paralympische zeiler Thierry Schmitter. Met nog een wedstrijd te gaan was de Nederlander al zeker van de eindoverwinning.

Na afloop van de wedstrijden stond Schmitter trots naast zijn boot. Ik heb hier al drie keer gewonnen maar dit is wel de mooiste. Er waren veel sterke tegenstanders. Deze heb dit echt verdiend.

Thierry Schmitter is geboren in Frankrijk en woont sinds zijn derde in Nederland. De Hagenaar studeerde Maritieme Techniek aan de TU Delft. Schmitter zeilt nu in de 2.4 klasse. Deze gedreven topsporter zeilde van jongs af aan, maar gaf de voorkeur aan de bergsport. Tot Schmitter zijn rug brak na een klimongeluk in 1998. Gevolg was een complete dwarslaesie vanaf de 12de wervel.

Ik zeil meer dan 130 dagen per jaar. En dan heb ik het over dagen op het water. Dat betaalt nu. Zeker als het harder gaat waaien en er meer golven staan. Dan ben ik echt in mijn element. Ik vind het heerlijk, zegt Schmitter met een grote glimlach.

Dat Schmitter topfit is zal ook een rol spelen. Volgende week gaat de Schmitter met Ronald Naar een skitrip doen. Daarna moet er weer gewerkt en gezeild worden. Zijn volgende evenement is de Kieler Woche eind juni.

Wat is zijn grote kracht? Ik geloof in respect en bescheidenheid. Dat is heel belangrijk. Een beetje nederig zijn, is van groot belang. Zeker als je strijdt tegen en met de natuur. En ik kan ook niet te lang nagenieten. Ik ben nu alweer bezig met wat ik morgen moet doen om beter te worden.

///
Volvo Cars Nederland koestert de zeilsport en steunt naast Schmitter ook andere Nederlandse topzeilers in Olympische klassen op individuele basis. Volvo voorziet deze topsporters van autos en levert zodoende een waardevolle bijdrage aan hun mobiliteitprobleem. In ruil daarvoor treden deze topsporters op als ambassadeurs onder naam Team Volvo For Life.

Op dit moment bestaat Team Volvo for Life uit:
Casper Bouman (Wereldkampioen windsurfen 2006)
Joeri van Dijk (tweevoudig jeugdwereldkampioen windsurfen)
Sven en Kalle Coster (6de op Olympische Spelen 2004 in de 470 klasse) Alle negen dames van het succesvolle Yngling team
Thierry Schmitter (Bronzen medaille 2.4 Klasse Athene 2004)

Internetadres: www.teamvolvoforlife.nl
E-mailadres:simon@miles.nl