Gemeente Leeuwarden

Ruiterskwartier verkeersluw en aantrekkelijker

Bron: gemeente Leeuwarden (01-05-2007) De werkzaamheden voor de herinrichting van het Ruiterskwartier beginnen op 7 mei. De nieuwe inrichting is een volgende stap naar het verkeersluw maken van de binnenstad en het aantrekkelijker maken van het gebied om te wonen, winkelen en uit te gaan. Het Ruiterskwartier blijft afgesloten voor doorgaand verkeer. De bussen en de hulpdiensten kunnen er nog wel rijden. De bussluis met beweegbare palen komt ook terug in de nieuwe situatie. Door de keuze van het bestratingmateriaal wordt het verkeer op een natuurlijke manier omgeleid, waardoor auto's niet meer ongewild voor (of op) de buspalen terecht komen.

De rijbaan wordt versmald en de stoepen verbreed. Op die manier ontstaat er ruimte voor terrassen. Er komen nieuwe verlichting en bomen aan de noordzijde van de straat. Hierdoor wordt dit stukje van de stad meer bij de binnenstad getrokken. Het Mata Hariplein wordt weer een echt plein, met een open karakter. De nieuwe bestrating voor de Harmonie wordt doorgetrokken naar het hele plein en er worden verschillende bijzondere bankjes geplaatst. De grote oude boom op het plein krijgt nieuwe levenskansen. De bomen worden voorzien van ruime boomroosters. De ondergrondse glascontainers verhuizen naar een plek buiten het gebied. Bij de Harmonie komen 40 extra plekken voor fietsen. Tegelijkertijd wordt de riolering onder het hele Ruiterskwartier vervangen. Voor de bereikbaarheid van de aanliggende gebouwen tijdens de werkzaamheden wordt gezorgd.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden 20 juli klaar. Op 27 juni wordt het Ruiterskwartier éénmalig opengesteld voor de Profronde van Fryslân.