Gemeente Wageningen

Gebruik Geld-Terug-Regeling Wageningen in 2006 geëvalueerd

In 2006 is in Wageningen voor het eerste jaar uitvoering gegeven aan de zogenaamde Geld Terug Regeling. Nu, een jaar later, is de regeling voor de eerste maal geëvalueerd. Uit de jaarrapportage Geld-Terug-Regeling Wageningen 2006 blijkt dat de regeling goed benut is. De gemeente heeft deze regeling in het leven geroepen om maatschappelijke participatie in brede zin te ondersteunen voor mensen met een beperkt inkomen. De Geld Terug Regeling is bedoeld voor personen tot een inkomen van 110% van de bijstandsnorm en bestaat uit een tegemoetkoming van maximaal EUR 80,- per persoon per jaar.

De top 5 van gedeclareerde kosten bestaat uit: telefoonabonnement, bus/treinkaartjes, lidmaatschap sportvereniging, aanschaf van een computer en een internetabonnement. Bijna 90% van het beschikbare budget van ongeveer EUR 90.000,- werd benut. Van de cliënten van Sociale Zaken maakten 817 personen gebruik van de regeling. Daarnaast vonden 266 mensen (uit de doelgroepen 65+ en uit de groep met een inkomen tot maximaal 110% van de bijstandsnorm) zelf de weg naar de uitvoerende instantie, Bureau Amc.
De website www.gtrwageningen.nl werd door ruim 80 bezoekers per maand bezocht.

Wethouder Slegten is zeer tevreden over het resultaat: 'Dit is binnen het minimabeleid de regeling waar het meest gebruik van wordt gemaakt. Het is eenvoudig in de uitvoering en de cliënt krijgt meteen uitbetaald: helderder en overzichtelijker kan bijna niet. Voor het komende jaar hopen we dat het gebruik nog zal toenemen'.

De verwachting is dat in 2007 meer aanvragen in behandeling zullen worden genomen. Dit met name omdat de regeling steeds bekender wordt en de declaratieposten voor 2007 uitgebreid zijn met onder andere kosten voor tussenschoolse opvang en de regiotaxi.