Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


26-04-2007
Arbeidsinspectie: Tillen boven 180 cm

De arbeidsinspectie heeft recentelijk inspecties gehouden bij bedrijven waar aardappelen, groente of fruit worden bewerkt, verwerkt en verhandeld. Bij veel bedrijven zijn overtredingen geconstateerd met betrekking tot het tillen boven de 180 cm.

Controles van de Arbeidsinspectie
De controles van de Arbeidsinspectie richtten zich op drie speerpunten: algemene veiligheid (machineveiligheid, valgevaar en intern transport), arbeidsbelasting (tillen, duwen, trekken, repeterende handelingen en staande werkzaamheden) en chemische veiligheid (werkzaamheden in en nabij zuurstofarme cellen). In totaal zijn tot 1 mei 2007 ruim 400 bedrijven in de sector bezocht, waaronder ook de groothandels. Vanaf 1 mei zullen controles plaatsvinden bij de groenten- en fruitveilingen.

Tillen boven 180 cm
Bij veel bedrijven zijn tijdens de controle overtredingen met betrekking tot de fysieke belasting geconstateerd, met name op het gebied van de verschillende vormen van tillen. In de meeste gevallen wordt er boven de door de Arbeidsinspectie gehanteerde norm van 180 cm getild. Dit levert een te zware fysieke belasting op voor de werknemers vanwege het gewicht van de verpakkingen. De interne instructie "Fysieke belasting: Tillen" van de Arbeidsinspectie kunt u hier downloaden.

Werkgroep Tillen
Naar aanleiding van de vele reacties die binnenkwamen over de controles, heeft Frugi Venta de Werkgroep Tillen samengesteld. De probleemstelling van het tillen boven de 180 cm staat centraal voor de Werkgroep.

De Werkgroep is op 19 april jl. voor het eerst bijeengekomen. Het verslag van deze bijeenkomst kunnen onze leden inzien op de ledenpagina van deze website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge Ribbens: Tel. 070 33 55 010 of ribbens@frugiventa.nl