Zicht op nieuwe behandelmogelijkheden

Uitschakelen ontstekingseiwit vermindert aderverkalking

01 mei 2007 - Het uitschakelen van een specifiek ontstekingseiwit kan een meetbaar gezondheidseffect teweeg brengen en leiden tot een vermindering van hart- en vaatziekten, met name van atherosclerose (aderverkalking). Ook bestaande gevallen van atherosclerose kunnen door behandeling met een tegen MIF gericht antilichaam worden verbeterd. Deze kennis biedt nieuwe mogelijkheden om gericht in te grijpen in het ontstekingsproces en om nieuwe behandelmethoden voor aderverkalking te ontwikkelen.

Dat concludeert een international team van onderzoekers uit Duitsland, Italië, Australië, de VS, en het Nederlandse TNO in het gezaghebbende tijdschrift Nature Medicine (Advance Online Publication op Nature Medicine's website van 15 April). De onderzoekers tonen aan de hand van studies met muizen aan dat het uitschakelen van het ontstekingseiwit macrophage migration inhibitor factor (MIF), de ontwikkeling van atherosclerose kan voorkómen. De precieze functies van dit eiwit MIF waren tot op heden vrijwel onbekend.

Chronische ontsteking

Hart- en vaatziekten zijn in geïndustrialiseerde landen nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. De onderliggende oorzaak hiervan is vaak atherosclerose (aderverkalking), een chronische vaatwandaandoening die wordt gekenmerkt door het dichtslibben van de vaatwand. Eén belangrijke oorzaak (risicofactor) voor atherosclerose is een verhoogde cholesterol bloedspiegel.

De klassieke behandeling van patiënten met cholesterolverlagende geneesmiddelen zoals statines blijkt onvoldoende. Wetenschappers denken dat naast cholesterol vooral ook een chronische ontsteking een drijvende kracht is bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Momenteel zijn er nog geen geneesmiddelen om de ontstekingscomponent van hart- en vaatziekten efficiënt te bestrijden.

Macrophage migration inhibitory factor (MIF) blijkt uit het onderzoek een krachtig, ontstekingsbevorderend eiwit te zijn en een katalysator van ontstekingsprocessen. Over de precieze werking van MIF was tot op heden weinig bekend. De onderzoekers tonen aan dat de blokkade van MIF niet alleen de activiteit van ontstekingscellen vermindert maar ook de ontwikkeling van atherosclerose voorkómt. Deze kennis biedt nieuwe mogelijkheden om gericht in het ontstekingsproces in te grijpen en nieuwe behandelmethoden voor aderverkalking te ontwikkelen.