Drospirenon baanbrekend voor anticonceptiemarkt


01.05.2007 / 10:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kodyo

Kodyo

Pil met drospirenon baanbrekend voor anticonceptiemarkt Gewichtsafname, een betere huid en een beter humeur

Het nieuwe bestanddeel drospirenon kan een grote verandering betekenen voor vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken. Drospirenon zorgt er niet alleen voor dat de gebruikster beschermd is tegen ongewenste zwangerschap, maar heeft ook positieve effecten. De belangrijkste voordelen van deze anticonceptiepil zijn geen toename van het lichaamsgewicht, een gunstig effect op acne en minder stemmingswisselingen. Momenteel is er één anticonceptiepil met drospirenon verkrijgbaar (Yasmin(r)).

Drospirenon
Conventionele anticonceptiepillen bestaan meestal uit een combinatie van 2 hormonen: oestrogeen en een niet lichaamseigen progestageen, waardoor ze nogal eens aanleiding kunnen geven tot klachten zoals gewichtstoename, gevoelige borsten en/of stemmingswisselingen.

Drospirenon is het enige progestageen dat lijkt op het natuurlijke, lichaamseigen progesteron en heeft daardoor nauwelijks bijwerkingen. Drospirenon heeft een vochtafdrijvende werking, waardoor gewichtstoename niet optreedt. Vaak is zelfs sprake van een lichte gewichtsafname. Ook verbetert de kwaliteit van de huid door de anti-androgene werking van drospirenon.

Nieuwe anticonceptiepil
Drospirenon werd ontwikkeld door het Duitse bedrijf Schering AG (sinds 1 april 2007 onderdeel van Bayer Schering Pharma). Drospirenon werd voor het eerst gebruikt in de anticonceptiepil Yasmin(r). Deze pil is juist door haar positieve eigenschappen wereldwijd een enorm succes. Yasmin(r) werd geïntroduceerd in 2001, en was al in
2004 wereldwijd de grootste anticonceptiepil. Momenteel werkt de fabrikant aan een pil op basis van drospirenon die inspeelt op specifieke behoeften van vrouwen: een lichte pil die je langer kunt doorslikken, waardoor de menstruatie een aantal maal kan worden overgeslagen. Deze nieuwe pil is in de Verenigde Staten door de FDA reeds goedgekeurd voor extra indicaties, naast anticonceptie, als premenstrueel syndroom en acne en zal naar verwachting ook in de EU worden geregistreerd voor deze indicaties.

Contactinformatie (