01.05.2007 / 10:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Koekhuys jan de backer

Koekhuys jan de backer

Echte Bossche honing in de Bossche Koek

Vanaf 1 mei wordt de Echte Bossche Koek van Jan de Backer gebakken met echte Bossche honing. Koekhuys Jan de Backer, de makers van de Echte Bossche Koek, hebben na een proef van een jaar de hobbyimker Henry Boons bereid gevonden om zijn bijenvolken in 's-Hertogenbosch hun werk te laten doen. Dus om honing voor de Echte Bossche Koek te laten produceren.

Al enige tijd liep de familie De Backer met het idee om de Echte Bossche Koek een nog meer authentiek Bosch karakter te geven. Bij toeval ontmoeten zij de hobbyimker Henry Boons uit Velddriel (een dorp onder de rook van 's-Hertogenbosch).

Henri Boons, hobbyimker

Herni Boons heeft al jaren, en wel sinds 1980, als hobby het kweken van bijen en het produceren van honing. Deze hobby is net als de Bossche Koek van vader op zoon doorgegeven. Achter op de fiets heeft hij zijn bijenvolk vanuit Udenhout meegenomen naar zijn huidige woonplaats Velddriel.
Ondertussen plaats hij gemiddeld 20 tot 25 volken voor honing en nog eens 30 kweekvolkjes voor het volgende seizoen in Den Bosch. Een volk omvat ongeveer 40.000 à 60.000 bijen. Totaal zijn er voor de Bossche Koek zo'n 1 ,5 miljoen bijen in de zomer in touw om de honing voor de Bossche Koek te produceren.

De Echte Bossche Koek van Jan de Backer

De Bossche Koek stamt waarschijnlijk al uit de tijd van Jeroen Bosch. Deze rijk gevulde koek staat 5 eeuwen later nog steeds bekend als 'De Echte Bossche Koek'. Beroemde Bossche bakkers bakten eeuwenlang deze lekkernij en gaven het recept door van vader op zoon. De meeste van die goed bewaarde recepten gingen verloren. Eén bakkersfamilie, de familie De Backer, bakt nog steeds de Bossche Koek volgens dat authentieke recept. Beter gezegd: bakt weer de Bossche Koek! Want toen Jan de Backer in
1988 overleed, nam hij het recept mee in zijn graf. Althans, zo dacht de familie. Totdat in 2001 de 4-jarige kleinzoon Jules het recept terugvond, tijdens de verbouwing in een pand aan de Parade in 's-Hertogenbosch, waar Jan de Backer zijn winkel had en woonde.

Na vele 'misbaksels' is Koekhuys Jan de Backer er in geslaagd om de oorspronkelijke smaak van de authentieke Bossche Koek terug te krijgen. Het dankt zijn smaak aan vooral de Bossche honing, de eerlijke ingrediënten, de bijzondere kruidenmelange en de manier waarop hij wordt gebakken: in een houten mal.
Na vele jaren wordt de Echte Bossche Koek van Jan de Backer wederom op die ambachtelijke wijze gebakken. Daarmee is 's-Hertogenbosch en de Echte Bossche Koek van Jan de Backer onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Echte Bossche Koek van Jan de Backer is verkrijgbaar bij diverse bakkers en ambachtelijke winkels in de Bossche binnenstad, bij de VVV en via www.bosschekoek.nl. Bovendien wordt deze lekkernij op diverse terrasjes bij een kopje koffie geserveerd o.a. op de Markt, de Parade en in de Uilenburg in 's-Hertogenbosch. Maar ook buiten 's-Hertogenbosch kan men op diverse locaties en ambachtelijke speciaalzaken deze Echte Bossche Koek terugvinden.

Een foto van (het onderwerp) is (rechtenvrij) beschikbaar op www.anp-photo.nl.