Provincie Groningen

gepresenteerd TV serie en website over geschiedenis van Groningen gepresenteerd 1 mei 2007

Vrijdag 27 april 2007 hebben gedeputeerde Hans Gerritsen namens de provincie Groningen en Roel Dijkhuis, directeur van RTV Noord, de TV serie en de gelijknamige website: 'Het verhaal van Groningen' gepresenteerd.

Op de website worden verhalen verteld over het (verre en recente) verleden van Groningen. De basis van de verhalen is het Groninger cultureel erfgoed (musea, monumenten, archeologie, archieven, kerken, natuur, streektaal en folklore). De site brengt alle erfgoedorganisaties (groot en klein), en hun digitale informatie, onder één noemer *. RTV Noord heeft het initiatief genomen om naar aanleiding van de bundeling van de verhalen een 13-delige tv serie te maken. De uitzending van deze TV serie start op dinsdag 1 mei aanstaande.

TV serie
Naar aanleiding van de 4 en 5 mei herdenking zal de eerste aflevering gaan over het Scholtenhuis aan de Grote Markt. Ooit werd het gebouwd in opdracht van Willem Albert Scholten, industrieel en één van de eerste Nederlandse mulitinationals. De familie Scholten woonde er tot eind jaren dertig. In de oorlog werd het huis hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Groningen. Het werd berucht doordat er Groningers, die verdacht werden van verzetsactiviteiten, werden gemarteld en mishandeld.

Een van de overlevende verzetsstrijders, mevrouw Gravendaal, die ook gevangen heeft gezeten in het Scholtenhuis, en daar werd verhoord, zal in het programma worden geïnterviewd.

Tot aan de zomer zal elke dinsdagavond een aflevering van hetverhaalvangroningen.nl worden uitgezonden. Elke aflevering wordt getoond om 18.29 en vervolgens in de herhaling om 20.29 en 22.29. Verder 's nachts om het uur.


* Op initiatief van de provincie Groningen is in samenwerking met een aantal grotere erfgoed- en cultuurorganisaties (Museumhuis Groningen, Huis van de Groninger Cultuur, de Groninger Archieven/GAVA, Libau Steunpunt Monumentenzorg, Stichting Oude Groninger Kerken, Natuurmuseum, de provinciaal archeoloog, Biblionet, Groninger Museum) de website www.hetverhaalvangroningen.nl ontwikkeld.


1 mei 2007