*

Project Terugkeer beëindigd

Nieuwsbericht | 27-04-2007

Per 1 mei 2007 wordt het project Terugkeer beëindigd. Het project Terugkeer heeft sinds 1 juli 2004 actief gewerkt aan een persoonlijke, op de vreemdeling gerichte, begeleiding bij het organiseren van zelfstandige terugkeer voor en door uitgeprocedeerde asielzoeker.

In samenwerking tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Vreemdelingenpolitie en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn de afgelopen drie jaar zichtbare resultaten geboekt, vooral ten aanzien van zelfstandige terugkeer.

In het project Terugkeer is casemanagement als ketenbrede werkwijze geïntroduceerd welke op actieve en betrokken wijze is uitgevoerd door de projectmedewerkers. Nieuw was de introductie van vertrekcentra in Vlagtwedde en Vught voor het faciliteren van de uitgeprocedeerde asielzoeker. Ook is op verzoek van de projectleiding door de IOM de speciale Herintegratie Regeling Project Terugkeer (HRPT) opgesteld.

De meerwaarde van het project Terugkeer is gebleken uit het aandeel gecontroleerd vertrek van het project Terugkeer ten opzichte van gecontroleerd vertrek dat niet is gegaan via het project Terugkeer. De werkwijze van het project heeft er toe bijgedragen dat het aandeel gecontroleerd vertrek (voornamelijk zelfstandig vertrek via IOM) aanzienlijk hoger is komen te liggen dan bij niet-projectzaken, namelijk 36% in vergelijking tot 21%.