FNV KIEM


1 Mei: Grenzen open of toch niet?
Hoe zit het nou met het opengooien van de grenzen? Zet minister Donner van Sociale Zaken op 1 mei -nota bene de Dag van de Arbeid- de deur wijd open voor uitbuiting? We weten het niet.

Wel weten we dat de meerderheid van de Tweede Kamer afgelopen donderdag niet onder de indruk was van Donner's betoog. De PvdA en GroenLinks willen toezeggingen dat arbeidsvoorwaarden voor werknemers uit Oost-Europa goed geregeld zijn. En dat nieuwe werknemers fatsoenlijk worden gehuisvest.

PvdA-Kamerlid Ton Heerts wil bovendien dat Donner de malafide uitzendbureaus bestrijdt. De bewindsman moet volgens Heerts zijn huiswerk beter doen en ervoor zorgen dat er wettelijke mogelijkheden komen om malafide uitzendbureaus aansprakelijk te stellen. Minister Donner had zich in het Kamerdebat afgelopen donderdag kennelijk een lolletje beloofd. Hij noemde het absurd om een opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor de contracten die een uitzendbureau afsluit. Volgens de minister is dat zoiets als een koper van een huis verantwoordelijk stellen voor loonachterstanden bij zijn aannemer. Maar het lukte Donner niet met dit soort taalspelletjes de twijfelaars in de Kamer over de streep te trekken.

Ook de bonden zijn niet onder de indruk. "Het gaat hier om bedrijfseigen werk en nadrukkelijk niet om situaties met een eigen huisbezitter die minister Donner noemde", aldus FNV-federatiebestuurder Wilna Wind. "Een opdrachtgever kan een schatting maken van de loonkosten die het uitzendbureau heeft. Want hij weet wat de toepasselijke cao-lonen zijn, of de minimumlonen in sectoren waar geen cao geldt. Als het aanbod van het uitzendbureau razend goedkoop is, dan moet er al een belletje bij hem gaan rinkelen." De FNV vindt dat de opdrachtgever, die toch met dergelijke uitzendbureaus in zee gaat, verantwoordelijk moet zijn voor de gevolgen daarvan. Dinsdag 1 mei stemt de Tweede Kamer over het openstellen van de grenzen. Lees meer

---