PvdA Rotterdam



1 Mei - Dag van de Arbeid

Do 19 Apr 2007 - 1 mei commitée


1Mei Viering Rotterdam

Ook dit jaar zal in Rotterdam weer de Dag van de Arbeid gevierd worden. Het programma is als volgt:


16.00 Herdenking bij het Spiekman-monument
Op de hoek van de Mathenesserdijk en het P.C. Hooftplein staat het monument voor het eerste sociaal-democratische raadslid in Rotterdam, Hendrik Spiekman. Bij dat monument zullen Frans Timmermans (staatssecretaris Buitenlandse Zaken), Jantine Kriens (wethouder en loco-burgemeester), Jacques Tichelaar (fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en Marja Bijl (afdelingsvoorzitter) spreken. Er wordt ook gezongen door het koor Ondersteboven, aangevuld met leden van het koor Andersom.


17.00 Koffie in het nabijgelegen Wijkgebouw Spiekman Zowel het Spiekman-monument als het Wijkgebouw Spiekman zijn te bereiken met de tramlijnen 8, 21 en 23.


18.00 1 Mei diner in De Gulle Gans

19.30 Gevarieerd 1 Mei Programma
met toespraken en muziek, in De Gulle Gans

Restaurant De Gulle Gans is te vinden in de Gerard Goossenflat van Humanitas aan de Thomas Mannplaats 150. Bereikbaar per metro (Calandlijn, station Hesseplaat) of bus (lijn 35). De kosten van het diner en avondprogramma bedragen 10 euro. Wie het diner en avondprogramma bij wil wonen, wordt verzocht zich aan te melden bij het Partijkantoor op de Willem Smalthof, telefoonnummer
010-4122306, email rotterdam@pvda.nl.

Wie mee wil rijden van het Wijkgebouw Spiekman (Spangen) naar De Gulle Gans (Ommoord) of wie passagiers kan meenemen, wordt verzocht contact op te nemen met het Partijkantoor. Datzelfde geldt indien de bijdrage van 10 euro
deelname in de weg staat.

Spiekman
Hendrik Spiekman was samen met onder andere Pieter Jelles Troelstra een van de medeoprichters van de SDAP (de voorloper van de PvdA). Voor de SDAP was Spiekman het eerste sociaaldemocratische raadslid in Rotterdam.
Spiekmans overlijden (hij leed aan leukemie) in 1917 op 43-jarige leeftijd bracht een schok teweeg onder zijn aanhangers. In 1923 werd in de nieuwe wijk Spangen een door Berlage ontworpen monument opgericht. In 1981 werd dit Spiekmanmonument aan het P.C. Hooftplein gerenoveerd, met behoud van de originele koperen gedenkplaat. Elk jaar wordt hier op 1 mei de Internationale gezongen op een bijeenkomst georganiseerd door de Partij van de Arbeid.