Gerechtelijke organisatie

Herschikking bevoegdheden sectoren kanton en familie van de rechtbanken

Vanaf 1 mei a.s. zullen alle curatelezaken worden behandeld door de kantonrechter en alle gezagszaken door de familierechter. Voortaan zal dus in alle gezagszaken - met uitzondering van het gezamenlijk verzoek tot gezamenlijk gezag - procesvertegenwoordiging verplicht zijn terwijl deze verplichting in curatelezaken zal komen te vervallen.

Dit is het gevolg van een wetswijziging 30521 (Wet van 22 november 2006, Stb. 2006, 589) die per 1 mei a.s. in werking zal treden. Op grond van deze wetswijziging zullen voortaan alle gezagszaken, ook die van ongehuwden, behandeld worden door de familierechter en alle zaken over curatele door de kantonrechter. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie waarin de kantonrechter bewind- en mentorschapszaken en sommige gezagszaken behandelt en de familierechter de overige gezagszaken en curatelezaken.

Als gevolg van deze wetswijziging zal ook het gezagsregister worden ondergebracht bij de griffier van de sector/unit familie van de rechtbank. Aanvragen tot gezamenlijk gezag kunnen dan nog enkel bij de hoofdvestiging van de rechtbank worden ingediend (in arrondissement Zwolle-Lelystad kan dit ook in Lelystad). Procureurstelling is daarvoor niet verplicht.

Door middel van een op deze site te downloaden formulier kunnen ouders gezagsverzoeken zelf indienen bij de rechtbank. Verzoeken om curatele, bewind en mentorschap kunnnen middels een formulier worden ingediend bij de sectoren kanton. De nieuwe formulieren zullen vanaf eind april op rechtspraak.nl onder "Naar de rechter", "formulieren" opgehaald kunnen worden. Door deze wijziging zal een ander wettelijk regime gaan gelden voor de herschikte zaken.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 18 april 2007 Naar boven