Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Museum Flehite
Amersfoort, april 2007
Jakob Nieweg - (Over)leven
Museum Flehite exposeert in De Mannenzaal
29 april t/m 24 juni 2007
Museum Flehite is onverwacht gesloten vanwege de vondst van asbest in de gebouwen. Er moet een ingrijpende sanering plaatsvinden die vele maanden in beslag zal nemen. De medewerkers van het museum laten het er echter niet bij zitten: het museum gaat door met tentoonstellen! Tegenover het museum, in De Mannenzaal van het St. Pieters- en Bloklands Gasthuis, is vanaf 29 april de tentoonstelling Jakob Nieweg - (Over)leven te zien. De entreeprijs voor de tentoonstelling is ¤ 5,-, de museumkaart is bij uitzondering niet geldig. Een deel van het entreebedrag komt ten goede aan de schoonmaak van Museum Flehite.
Jakob Nieweg (1877-1955) is opgeleid als predikant, maar verruilde in 1914 kansel definitief voor penseel en palet. Hij tekende en schilderde landschappen, portretten, stadsgezichten en vooral stillevens. In 2001 was er in Museum Flehite al een algemeen overzicht van het werk van Nieweg te zien. De tentoonstelling (Over)leven legt een andere nadruk: namelijk op de levenscyclus die zo'n belangrijke rol speelt in het werk van Nieweg. Natuurlijk is de titel ook een verwijzing naar de tijdelijke sluiting van Museum Flehite. Achter de schermen wordt hard gewerkt om het museum zo snel mogelijk weer voor bezoekers toegankelijk te maken. Zolang dat niet het geval is, blijven we ons op alternatieve locaties inzetten om het publiek tentoonstellingen te bieden.
In stille bewondering
De religieuze Nieweg bewonderde de schepping, had respect voor elke vorm van leven en schilderde alles met een sterk ontwikkeld oog voor detail. Zijn oog voor detail heeft hij niet in de laatste plaats te danken aan de kunstpedagoog H.P. Bremmer. Deze leerde Nieweg 'zien', wat wilde zeggen: de werkelijkheid en dan vooral de niet waarneembare, spirituele dimensie ervan, door middel van intensieve observatie van de natuur te doorgronden en te verbeelden. Niewegs stillevens kunnen worden opgevat als moderne varianten van zogenaamde vanitas schilderijen. De eeuwige cyclus van leven en dood, van bloei en vergankelijkheid, is het steeds terugkerend thema in zijn werk. In veel stillevens gaan symbolen van het leven (bloeiende bloemen) samen met symbolen van de dood (schedels, dode dieren).
Amersfoort
Nieweg was bevriend met de kunstcriticus Just Havelaar. Hij volgde Havelaar in 1919 naar Amersfoort, waar hij een huis voor zijn gezin vond vlakbij de Havelaars aan de Utrechtseweg. Nieweg was in Amersfoort medeoprichter van de Amersfoortse Kunstkring, die belangrijk was voor het kunstleven in de stad. Er werden tentoonstellingen georganiseerd van het werk van belangrijke kunstenaars, waaronder Van Gogh, Ensor en Permeke. Nieweg is de rest van zijn leven in Amersfoort blijven wonen. Hij maakte vele Amersfoortse stadsgezichten. Met name wintergezichten hadden zijn voorkeur. Nieweg schilderde ook vele portretten van bekende en onbekende Amersfoorters. Zijn voorkeur ging uit naar oude mensen. In hun doorleefde uiterlijk vond Nieweg het beste de sporen van het leven terug.
De tentoonstelling (Over)leven is gebaseerd op de tentoonstelling Jakob Nieweg - het wonder van de werkelijkheid die te zien was in Groningen en Drachten.
De expositie in De Mannenzaal is te zien tot en met zondag 24 juni, waarna op 1 juli traditioneel de Levende Geschiedenis (het leven in het gasthuis in 1907) in de Mannenzaal van start gaat.
//////////////////// EINDE BERICHT //////////////////////