Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Oud raadslid Ad Geelhoed overleden

Ad Geelhoed
Op 20 april hebben we kennisgenomen van het overlijden van Prof. Mr. L. A. (Ad) Geelhoed, raadslid van de WRR van 1983 tot de zomer van 1990. Ad Geelhoed heeft als lid en in 1987 als voorzitter van onze raad, met het hem zo kenmerkende enthousiasme veel voor de raad gedaan.

Als lid van de derde raad van de WRR heeft hij meegewerkt aan De onvoltooide Europese Integratie (WRR-Rapport nr. 28), De financiering van de Europese gemeenschap (WRR-Rapport nr. 31), Rechtshandhaving (WRR-Rapport nr. 35) en Waarborgen voor zekerheid (WRR-Rapport nr. 26). Centraal stond voor hem altijd het afnemende handelingsvermogen van de Nederlandse overheid.

In zijn uitspraken was Geelhoed vaak stellig, bijna vragend om tegenspraak. Hij kon uit zijn hoofd hele verhandelingen houden en was ook altijd bereid om zaken nog eens uit te leggen; het was soms alsof hij doceerde. Zijn favoriete thema betrof de rechtstaat of de rechtsstatelijkheid; waarover hij in de raadsvergaderingen graag sprak. In de persoonlijke omgang was hij altijd erg vriendelijk, soms ook wel eens verlegen als iemand hem een persoonlijk compliment probeerde te geven. We herinneren ons hem als een markant raadslid, die tot het laatst bij de Raad betrokken bleef. We zijn hem dankbaar voor zijn inzet en trouw. Onze deelnemening gaat uit naar zijn vrouw, kinderen en familie.

Foto: Hollandse Hoogte