Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen windmolens Emmapolder

27 april 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over de bouw van 17 windmolens in de Emmapolder. LNV weigert de vergunning voor de nieuwbouw van de molens omdat ze het natuurschoon te veel zouden aantasten.

Meer informatie

* Kamervragen windmolens Emmapolder
Kamerstuk | 27-04-2007 | PDF-Document, 50 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Regionale Zaken
Geachte Voorzitter,
Naar aanleiding van de door de leden Jager en Atsma gestelde vragen over de bouw van
17 windmolens in de Emmapolder, kan ik u het volgende melden.
1. Heeft u kennis genomen van het bericht "Essent kwaad op LNV over weigering windmolens", over de weigering van een vergunning voor de bouw van 17 windmolens in de Emmapolder1?
Ja.

2. Klopt het dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot voor kort als adviseur in het bedoelde project optrad? Zo ja, welke adviezen zijn er van de zijde van dit ministerie uitgebracht?
Nee. Het ministerie van LNV is in dit project tegenover Essent steeds opgetreden als bevoegd gezag inzake de Natuurbeschermingswet 1998.
3. Klopt het dat de uitgangspunten al bijna 10 jaar geleden waren vastgelegd? Nee. Het was alleen duidelijk dat nieuwbouw van het windpark in en om de Eemshaven gepland was. Welke vorm en omvang dit windpark aan zou nemen, werd eind 2005 officieel bekend uit het milieueffectrapport. Hierin werd overigens al aangegeven dat vooral de nieuwbouwvarianten met windmolens in de Emmapolder een negatief effect op landschap c.q. natuurschoon zouden hebben. Naar aanleiding van deze conclusie is al in januari 2006 tegenover de provincie Groningen aangegeven dat de keuze voor een opstelling van het windpark met negatieve effecten op landschap vragen opriep.
1 RTV Noord Nieuwsoverzicht 4 april 2007
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Regionale Zaken
Vestiging Noord
Cascadeplein 6
Postadres: Postbus 30032
9700 RM Groningen
Telefoon: 050 - 5992300
Fax: 050 - 5992399
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

16 april 2007 2060711950 DRZN. 2007/1647 27 april 2007 Kamervragen windmolens Emmapolder
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 DRZN. 2007/1647 2

4. Op welke gronden berust de mogelijke weigering van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit? Heeft het wellicht ook te maken met schaduwwerking van de Natuurbeschermingswet? Indien er sprake is van aantasting van het landschap, vanuit welk perspectief is dat bezien?
Het gaat hier om een gedeeltelijke weigering van een Natuurbeschermingswetvergunning, waarbij de zogenaamde externe werking aan de orde is. De weigering berust op het feit dat de plaatsing van windmolens van 145 meter hoog een significante aantasting vormt van de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied 'Waddenzee'. Deze instandhoudingsdoelstellingen hebben onder andere betrekking op het behoud, het herstel en de ontwikkeling van het natuurschoon van het gebied. Het natuurschoon van de Waddenzee is gedefinieerd in termen van het weidse, ongeschonden, open karakter van het landschap. Daarbij zinkt de invloed van de menselijke activiteiten op het landschap in het niet bij het stempel dat de natuurlijke elementen op de Waddenzee drukken.
Nu is het verdedigbaar om deze ontwikkeling in de Eemshaven toe te staan, die immers ook gezien vanaf het wad nu al een sterk industriële uitstraling heeft. Voor de Emmapolder ligt dat anders, omdat de horizon nu een relatief ongeschonden aanblik biedt.
Op basis hiervan heb ik vergunningen verleend voor de bouw van 68 windmolens (à 3 Megawatt per stuk) in de Eemshaven en vergunning voor de bouw van 17 windmolens in de Emmapolder geweigerd.

5. Kunt u aangeven of in bedoeld bericht terecht wordt opgemerkt dat de positie van de reeds lang bestaande 50 windmolens onzeker is?
De genomen beschikking staat de sloop van de 50 bestaande, veel lagere windmolens (46 meter hoog) in de Emmapolder toe. Er is echter geen sloopverplichting in het besluit opgenomen.

6. Kunt u aangeven wat in het betreffende gebied dan wel mogelijk is? Zoals blijkt uit het feit dat vergunning verleend is voor 68 windmolens in de Eemshaven zelf, acht ik ontwikkelingen mogelijk, waarbij hoge objecten gebouwd worden. Voorwaarde is dat ze uiteraard ook overigens geen significante aantasting van de natuurwaarden in het licht van de instandhoudingsdoelstellingen van de Waddenzee tot gevolg hebben.
Ook in de Emmapolder acht ik ontwikkelingen mogelijk, zolang deze de horizon, gezien vanaf de Waddenzee, niet significant aantasten en ook overigens geen significante aantasting van de natuurwaarden in het licht van de instandhoudingsdoelstellingen van de Waddenzee tot gevolg hebben.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
27 april 2007 DRZN. 2007/1647 3

7. Wat betekent dit voor vergelijkbare projecten in onder meer de provincies Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland? Voor andere projecten waarbij hoge objecten gebouwd worden, hoeft dit geen gevolgen te hebben. Dit concrete project is getoetst aan de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied 'Waddenzee', waar het aspect natuurschoon expliciet deel van uitmaakt. Projecten in andere provincies (en in andere delen van de provincie Groningen) hebben echter niet overal betrekking op natuurschoon zoals in de Waddenzee. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg