Gemeente Lingewaard


Lingewaard deelt mee in lintjesregen

Elf inwoners van de gemeente Lingewaard hebben tijdens de traditionele lintjesregen op vrijdag 27 april jl een koninklijke onderscheiding ontvangen. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Harry de Vries mocht in Huissen de lintjes opspelden.

Angeren

De heer G. Rasing verricht al meer dan 30 jaar vrijwilligerswerk bij het Nederlandse Rode Kruis afdeling Bemmel. Van 1974 tot 2000 vervulde hij de functie van bestuurslid/penningmeester. Als penningmeester was hij verantwoordelijk voor het beheer van de financiën van deze afdeling met meer dan 800 leden en donateurs. Door de herindeling zijn ook de 3 afdelingen van het Nederlandse Rode Kruis gefuseerd en is de afdeling Lingewaard gevormd. De heer Rasing heeft tot december 2002 als tweede penningmeester zitting gehad in het nieuwe bestuur van de afdeling Lingewaard. Na zijn terugtreden uit het bestuur is hij tot op de dag van vandaag als vrijwilliger betrokken bij activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis, onder meer als organisator en coördinator van de jaarlijkse huis aan huis collecte in zijn woonplaats Angeren. Ook is hij al meer dan 25 jaar lid van de werkgroep collectanten van de St. Bavoparochie in zijn woonplaats Angeren. Ruim 25 jaar is de heer Rasing lid (voorheen bestuurslid) van het Actiecomité Harmonie St. Caecilia Angeren. Dit comité bestaat uit vrijwilligers, die de harmonie een warm hart toedragen. De heer Rasing is één van deze oprichters. Het actiecomité heeft tot doel om, door een actieve benadering van sponsoren en het organiseren van allerlei acties, extra fondsen te verwerven ten behoeve van de harmonie. Hij heeft 21 jaar lang het penningmeester-schap verzorgd. Sinds 2002 verzorgt de heer Rasing samen met enkele anderen het totale onderhoud van de Rooms Katholieke begraafplaats in

Angeren.

Bemmel De heer C. van der Heijden wordt in de Bemmelse gemeenschap onmiddellijk geassocieerd met de Werenfridusschool, school voor moeilijk lerende kinderen en het Dijkmagazijn. Hij is een man met een enorme kennis van bomen, planten en vogels. Hij is ook de man van de levende kerststal.
Gedreven, idealistisch, creatief, praktisch, altijd ergens mee bezig, vriendelijk, dienstbaar en hulpvaardig, gericht op anderen en in het bijzonder op kinderen en ouderen. Hij is meedenkend en komt vaak onmiddellijk en belangeloos in actie. Hij is graag bezig gedachten en ideeën uit te werken. Weet daarnaast mensen te enthousiasmeren tot helpen en samenwerken. Hij is vasthoudend aan zijn plannen en ideeën en is creatief in het zoeken naar wegen tot realisering daarvan. In zijn directeursfunctie (vanaf 1974) bij het speciaal onderwijs maakte de heer Van der Heijden zich sterk en zeer veel tijd vrij om ouders te helpen bij het acceptatieproces en hen vertrouwen te geven voor een goede toekomst van de kinderen. Voor het bijzonder onderwijs en zijn team-genoten zocht hij naar nieuwe vormen van omgaan met leerlingen uit het bijzonder onderwijs.
De heer Van der Heijden is meer dan twintig jaar tot 2003 een échte Goedheilig man geweest voor de Peuterspeelzaal en de Mariabasisschool in Bemmel. Nu nog steeds weet hij op niveau en gevatte wijze de bewoners in het verzorgings- en bejaardenhuis te verrassen met zijn optreden als Sinterklaas.
Na zijn afscheid van het onderwijs in 1990 is de heer Van de Heijden begonnen met de realisering van zijn plan tot het tot stand brengen van een natuur- en educatiecentrum. De eerste stap was het in handen krijgen van het Dijkmagazijn voor het onderbrengen van dit natuur- en educatiecentrum. Met eigen kracht en de medewerking, hulp en mankracht van anderen komt het magazijn vrij en wordt een begin gemaakt met de opbouw en de inrichting van het natuur - en educatiecentrum. Het natuur- en educatiecentrum is geopend in 2001. Vanaf het begin trekt het aandacht en veel bezoekers. Na een excursie onder leiding van de heer Van der Heijden is het stammetjesbos aan de voet van de dijk voor menig kind en basisschoolleerling een begrip.
Het Dijkmagazijn is door de inzet van de heer Van der Heijden een eigentijds natuurcentrum geworden. In 2006 wordt er de 28.000ste bezoeker verwelkomd.
Op de door het Team Ontmoetingsdagen voor Zieken en Ouderen georganiseerde ontspanningsmiddagen weet de heer Van der Heijden op een zeer aantrekkelijke en leuke manier de aanwezige mensen te boeien. Hij maakte zich tussen de jaren 1985 en 2002 met een veelheid en variatie aan activiteiten een graag geziene gast door zijn menselijke betrokkenheid en inzet.

Doornenburg

Mevrouw W Balk-Roelofs maakt zich al gedurende 15 jaar onafgebroken verdienstelijk voor de Doornenburgse gemeenschap. Als wijkverpleegkundige is zij voor veel mensen een vraagbaak en steun bij het oplossen van velerlei problemen.
Vanaf 1991 is zij coördinatrice voor de Stichting Tafeltje-Dek-Je Gendt/Doornenburg. Door deze stichting worden op jaarbasis circa 25.000 maaltijden bezorgd. Zij is belast met de indicering welke aan deelname voorafgaat. Daarnaast houdt zij intakegesprekken en zorgt zij voor het begeleiden en verzorgen in het kader van het verlenen van een machtiging met betrekking tot de maandelijkse financiële afrekening. In haar functie als coördinatrice is zij een aanspreekpunt voor een ieder uit de samenleving die een beroep op haar doet. Mevrouw Balk is sedert 16 juli 1991 bestuurslid van de Parochiële Charitas Instelling Doornenburg.
Tot de activiteiten van de Parochiële Caritas Instelling behoren: de kerktelefoon; Tafeltje-Dek-Je; de jaarlijkse contactdag en de primaire taak het bezoeken van zieken en bejaarden binnen de parochie en de verzorgings- en verpleegtehuizen. Bij veel aspecten van het werk van de Parochiële Charitas Instelling is mevrouw Balk-Roelofs nauw betrokken.
Zij treedt op als coördinatrice van de bezoekgroep, die tot doel heeft allerlei activiteiten te organiseren voor ouderen binnen de Doornenburgse gemeenschap. De bezoekgroep komt eenmaal per maand bij elkaar om van gedachten te wisselen en eventuele problemen te bespreken. Mevrouw Balk-Roelofs organiseert bijeenkomsten voor de bezoekgroep over thema's die betrekking hebben of aanleiding zijn tot bezoekwerk. Eenmaal per jaar organiseert zij in samenwerking met een aantal leden van de Parochiële Charitas Instelling een contactdag voor ouderen, alleenstaanden en oud-inwoners van Doornenburg. Jaarlijks collecteert zij voor de actie Kerkbalans.

Gendt

Mevrouw P. Hendriks-van den Bergh is mede-oprichter van het gemengd koor Jubilate te Gendt. Voor dit koor, dat in 2007 vijfendertig jaar bestaat, beheert zij al ruim 30 jaar het secretariaat. Tot haar werkzaamheden behoren: het bijhouden van registraties en correspondentie, het verzorgen van notulen, het onderhouden van alle functionele in- en externe contacten met diverse personen en organisaties, het bespreken en contractueel vastleggen van ingehuurde solisten of muzikale begeleiders, het opstellen en regelen van jaar planningen voor repetities en uitvoeringen, het verzorgen van de contacten met zaaleigenaren en kerkbestuur voor uitvoeringen en repetities, het in naam van het koor deelnemen aan regionale en landelijke overlegvormen en vergaderingen.
Daarnaast volgt zij de ontwikkelingen op zanggebied in de regio op de voet en probeert zij met deze kennis het muzikale niveau van het koor op een hoogwaardig peil te houden.
Op initiatief van mevrouw Hendriks-van den Bergh worden vanaf 1988 jaarlijks zes tweedehands kledingbeurzen georganiseerd, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het gemengd koor Jubilate. Vanaf het begin verzorgt zij de organisatie van deze beurzen. Een dergelijke kledingbeurs vergt naast verschillende uren aan voorbereiding (verzamelen, uitzoeken en eventueel verstellen van de gekregen kleding) ook tijdens en na afloop van een beurs een groot aantal uren aan inzet van mevrouw Hendriks-van den Bergh.
Meer dan 10 jaar heeft mevrouw Hendriks-van den Bergh al het benodigde typewerk verzorgd voor de St. Martinus parochie in Gendt. Mevrouw Hendriks-van den Bergh vervult bij de stichting Tafeltje-Dek-Je Gendt/Doornenburg al enige jaren de functie van coördinatrice voor Gendt. Tot haar werkzaamheden behoren: het houden van de benodigde intakegesprekken, het zorgen voor de machtiging (afwikkelen van de financiën) voor de betrokken personen. Ook onderhoudt zij de noodzakelijke contacten met leveranciers, rijders (stelt de routes vast en bespreekt deze met de chauffeurs) en overige belanghebbenden.

Gendt

Mevrouw P. Hooijman-Verhoeven staat binnen de Gendtse gemeenschap bekend als een vrouw die zich naast haar tomeloze inzet gedurende 35 jaar voor het Gemengd koorJubilate vele uren op vrijwillige basis bezighoudt met het wel en wee van de bewoners van Zorgcentrum St. Jozef. Mevrouw Hooijman-Verhoeven is mede-oprichter van het Gemengd koor Jubilate te Gendt. Dit koor is in oktober 1972 opgericht. Vanaf de oprichting vervult mevrouw Hooijman-Verhoeven de functie van voorzitter. Zij volgt niet alleen het gehele zangproces, maar vervult binnen de vereniging ook een belangrijk sociale spilfunctie. Specifiek mogen haar activiteiten op het gebied van "lief en leed" binnen het koor genoemd worden.
Vanuit de liefde voor de muziek en zang en haar sociale betrokkenheid bij mensen verzorgt mevrouw Hooijman-Verhoeven al jarenlang zangmiddagen en -avonden in bejaarden- en verzorgingstehuizen en in het bijzonder in Zorgcentrum St. Jozef te Gendt. Vanaf 1988 organiseert mevrouw Hooijman-Verhoeven samen met een medebestuurslid van het Gemengd koor Jubilate jaarlijks vier tweedehands kledingbeurzen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het gemengd koor Jubilate.
Voor deze beurzen worden onder andere poppenkleertjes en carnavalskledij ge- of vermaakt. Ook gekregen bruikbare andere kleding wordt voor hernieuwd gebruik gereed gemaakt.
Mevrouw Hooijman-Verhoeven werkt al ruim 13 jaar als vrijwilliger in het huiskamerproject van Zorgcentrum St. Jozef te Gendt. Elke woensdagmiddag is zij aanwezig. Zij heeft veel affiniteit met de bewoners en deelnemers aan dit project. Zij is zeer creatief en stimuleert de deelnemers om - naar vermogen - bezig te zijn en te blijven.

Gendt

De heer P. Wegh behoorde 18 jaar geleden tot de initiatiefnemers van de Gendtse triatlon. Vanaf die tijd is hij steeds actief betrokken geweest bij de jaarlijkse organisatie van dit evenement. Na een drietal jaren is de Stichting Duursport Gendt opgericht. Bij deze stichting is de heer Wegh tot op de dag van vandaag penningmeester. De Stichting Duursport Gendt organiseert behalve de jaarlijkse triatlon (circa 120 deelnemers) ook de jaarlijkse polderloop in Gendt. Ook zijn enkele jaren door de stichting survivalruns georganiseerd. Bij de organisatie van al deze activiteiten is de heer Wegh nauw betrokken. Van 1997 is de heer Wegh betrokken bij de stichting Sportbelangen Gemeenschap Over Betuwe. In eerste instantie was de heer Wegh intermediair tussen het Betuwe Overlegorgaan Jeugdvoetbal (BOJ) en Sportbelangen Gemeenschap Over Betuwe. Vanaf 2000 is hij regioafgevaardigde van deze belangengemeenschap bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Vanaf 2003 is hij penningmeester van de stichting Sportbelangen Gemeenschap Over Betuwe. Gedurende zestien jaar was de heer Wegh bestuurslid van het jeugdbestuur van voetbalvereniging De Bataven. Hij organiseerde jaarlijks diverse toernooien voor de jeugd. Ook verzorgde hij de selectie van jeugdspelers, regelde hij leiders bij de verschillende elftallen en de tuchtzaken jeugd.
De heer Wegh heeft gedurende vier jaar de functie van penningmeester vervuld bij voetbal-vereniging De Bataven.
Na zijn functie als secretaris aanvaardt de heer Wegh in 1990 de functie van voorzitter bij voetbalvereniging De Bataven. Als voorzitter heeft de heer Wegh de algehele leiding, bereid en zit vergaderingen voor, onderhoudt contacten met het jeugdbestuur, vertegenwoordigt het bestuur binnen en buiten de vereniging, coördineert Pr-zaken en heeft contacten met regionale verbanden aangaande de vereniging.
Sinds maart 2006 is de heer Wegh fractievoorzitter van de VVD-fractie van de gemeenteraad van Lingewaard.

Huissen

De heer C. van der Ent, is vele jaren lang penningmeester geweest bij de regionale Zonnebloemafdeling Rijnstroom. Daarnaast treedt hij jarenlang op als afgevaardigde namens de regionale Zonnebloem-afdeling Rijnstroom bij de provinciale Zonnebloemafdeling Gelderland. Ook zet hij zich jarenlang in als organisator en coördinator van diverse activiteiten voor de doelgroep. De heer van der Ent is 40 jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Eerst als docent Scheikunde op het Chr. Atheneum te Arnhem. Later op het Van Lingen College in Arnhem. Vanaf 1992 vervult hij de functie van wijkhoofd in Huissen bij de Stichting Diabetes Fonds Nederland. Hij ondersteunt de collecteleider van de Stichting Diabetes Fonds Nederland in Huissen en draagt verantwoording voor de collecte van het fonds voor een deel van Huissen.
De heer van der Ent is als vrijwilliger van het promotieteam actief geweest bij de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen. Hij heeft door zijn inzet en enthousiasme voor deze stichting veel donateurs geworven. Tussen 2001 en 2005 vervulde hij ook de functie van penningmeester van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond en heeft meegewerkt aan het samengaan van de gewesten Utrecht en Gelderland-Flevoland. Hij heeft de financiën van deze gewesten geïntegreerd. Ook heeft decorandus deel uitgemaakt van diverse commissies binnen de vereniging en is daarbij betrokken geweest bij de voorbereidingen voor een structuurwijziging binnen het Koninklijk Nederlands Zangverbond (225 mannenkoren). Sinds september 1994 is de heer van der Ent lid van het Huissens Mannenkoor waar hij de functies bekleed van voorzitter van de muziekcommissie en bibliothecaris. Ook is de heer van der Ent vrijwilliger bij de Stichting Tafeltje Dek Je in Huissen en bezorgt gedurende enkele uren per week maaltijden bij zieken en hulpbehoevenden.

Huissen

De heer Ron Hollander is vanaf het moment dat hij in Huissen kwam werken als vakleerkracht lichamelijke opvoeding aan 5 basisscholen ook in het vrijwilligerswerk gestapt. Vanuit zijn functie als sportleraar werd door diverse groeperingen een beroep op hem gedaan voor evenementen die zijdelings met zijn functie te maken hadden. De heer Hollander kent een grote elan om mensen te activeren en bij de gemeenschap te betrekken. Door zijn passie weet hij vooral de jeugd de geneugten van de sport en de daaraan verbonden leeraspecten bij te brengen, zoals sportief gedrag, inzet, doorzettingsvermogen, samenwerken, etcetera.
Vanaf 1971 heeft de heer Hollander jaarlijks een sportdag en een voetbaltoernooi georganiseerd voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Huissen.
De heer Hollander is een aantal jaren begeleider geweest van het damteam van de Jozefschool Huissen. Hij ging mee naar alle wedstrijden in Gelderland.
De heer Hollander is bestuurslid geweest van Handbalvereniging Huissen. Sinds 1984 is de heer Hollander betrokken bij de organisatie van "De Integrade".
De Integrade heeft als doel de valide sporter samen met de minder valide sporter een hele dag te laten optrekken en sporten. Hij heeft de organisatie van de technische planning en uitvoering in handen. Ruim 18 jaar is de heer Hollander voorzitter geweest van Wijkvereniging 't Zand-Binnenveld te Huissen. Als voorzitter was hij niet alleen beleidsbepalend en een stimulerende kracht maar ook vaak de uitvoerder van diverse activiteiten, die vaak wekelijks plaatsvonden.
In het verlengde van zijn activiteiten voor wijkvereniging 't Zand-Binnenveld heeft hij een zestal jaren de Huissense Zeskamp georganiseerd in samenwerking met de overige Huissense wijkverenigingen. De heer Hollander is al geruime tijd lid van het Piratenkoor. Sinds vorig jaar fungeert hij ook als tweede dirigent van dit koor. Momenteel zet hij zich ook in als vrijwilliger voor Nationale Vereniging de Zonnebloem. Jaarlijks gaat hij twee keer een week mee als helpende op een Zonnebloem-reis.
Sinds 2005 is de heer Hollander bestuurslid van Bridgevereniging Cool Down in Huissen met als speciale taak de p. van de vereniging..

Huissen

Mevrouw Janssen-Kersten is naast bestuurslid een zeer actief lid van de activiteitencommissie van Wandelsportvereniging Nooit te Ver. In 2004 organiseerde deze vereniging voor de 25ste keer de avond wandelvierdaagse in Huissen. Deze avond wandelvierdaagse wordt elk jaar door een groot aantal wandelaars ook van buiten de gemeente Lingewaard gelopen.
Naast bestuursactiviteiten organiseert mevrouw Janssen-Kersten fietstochten en andere activiteiten voor de leden van deze wandelsportvereniging. Zij helpt bij het inschrijven bij diverse wandeltochten en verzorgt de deelnemers van Wandelsportvereniging Nooit te Ver tijdens de avond wandelvierdaagse, de Internationale Afstandsmarsen Vierdaagse Nijmegen en vele andere wandeltochten. Daarnaast is zij al meer dan 30 jaar lid van EHBO-vereniging St. Christoffel te Huissen.
Zij helpt bij de organisatie van de wandeltocht voor Koningsjagt, een instituut voor geestelijk gehandicapten in Arnhem. Mevrouw Janssen-Kersten help ook bij de organisatie van de avond wandelvierdaagse Rijkerswoerd te Arnhem.
Regelmatig verricht zij hand- en spandiensten voor Oranjecomité Brouwersland-Centrum. Mevrouw Janssen-Kersten helpt bij de kinderspelen op Koninginnedag. Tevens collecteert zij voor het Oranjecomité voorafgaand aan de Koninginnedag ten behoeve van de organisatie van de kinderspelen.
Mevrouw Janssen-Kersten is vanaf 2003 lid van de Nationale Vereniging De Zonnebloem afdeling Huissen. Vanaf 1998 is mevrouw Janssen-Kersten lid van het koor Exoterm in Huissen. Vanaf 2002 is zij ook bestuurslid van dit koor.
Naast al deze vrijwilligersactiviteiten is mevrouw Janssen-Kersten een trouwe collectant voor diverse instanties. Zij collecteert al jarenlang voor de Nederlandse Hartstichting (al 25 jaar), het Koningin Wilhelminafonds (al 25 jaar), de Stichting Kinderhulp, de Nederlandse Vereniging voor Diabetes en de Vastenactie.

Huissen

Mevrouw C. van der Maat, beter bekend als Zuster Honoria, heeft vanaf de periode dat zij stopte met haar werkzaamheden in de bejaardenzorg op diverse terreinen vrijwilligerswerk verricht. Ook op dit moment besteedt zij ondanks haar hoge leeftijd van 81 jaar nog veel uren per week aan vrijwilligerswerk.
Op 2 februari 1946 trad zij in bij de congregatie van de Zusters Franciscanessen van Heythuyzen. Gedurende twee jaar vervulde zij de functie van handwerkonderwijzeres en surveillante. Tot 1950 was zij hulpportierster in Amsterdam. De volgende 18 jaar nam zij haar oude beroep als handwerkonderwijzeres weer op. Van 1968 tot 1996 werkte zij na een omscholing in de gezinszorg en bejaardenzorg. Vanaf 1996 tot op de dag van vandaag verricht zij vrijwilligerswerk. Sinds de andere zusters van de congregatie uit Huissen vertrokken zijn, is mevrouw Van der Maat, vanwege haar grote betrokkenheid met de plaatselijke bevolking in Huissen achtergebleven. Zij maakte zich verdienstelijk in de hulp aan zieken en bejaarden. Zuster Honoria, waakte bij zieke bewoners van het zorgcentrum Sancta Maria te Huissen en gaf ondersteuning op lichamelijk en geestelijk gebied. Mevrouw Van der Maat fungeert als begeleider tijdens Welfareactiviteiten voor bejaarden (handwerken). Tevens assisteert zij bij de verkoop van de gemaakte artikelen tijdens (kerst)markten. Mevrouw Van der Maat verricht op vrijwillige basis activiteiten aan de receptie van het Dominicaans Activiteiten Centrum te Huissen.Zij verricht deze werkzaamheden iedere zaterdag en incidenteel ook door de week. Ook werkt zij in de wasserij en is zij kosteres in de Kloosterkapel bij de Dominicanen.

Huissen

De heer Stam heeft in 1967 met enkele anderen de tafeltennisvereniging TTV Hutaf opgericht. Vanaf de oprichting tot 1992 bekleedde hij bij deze vereniging een bestuursfunctie.
In de eerste 25 jaar was hij zowel secretaris als wedstrijdsecretaris. Vanaf 1992 is hij actief als wedstrijdsecretaris. Als secretaris was de heer Stam lid van het dagelijks bestuur van tafeltennisvereniging TTV Hutaf. Naast de zorg voor de vereniging was het bestuur in de begin jaren zeventig met name bezig met een nieuw onderkomen voor de kleine zaalsporten tafeltennis, dammen en schaken.. Deze inzet werd in 1979 beloond. In 1980 was sportaccommodatie Het Koelhuis in Huissen een feit.
Een eigen tafeltennisaccommodatie leidde ook weer tot ledenaanwas. De prestatiedrang van het bestuur van TTV Hutaf heeft altijd bestaan en met name het eerste team van TTV Hutaf heeft wisselend in landelijke klassen gespeeld.
Als wedstrijdsecretaris probeert de heer Stam het iedere speler naar de zin te maken. In de functie van wedstrijdsecretaris is de heer Stam belast met de competitie-indeling, afhandeling van de wedstrijdverslagen en de benodigde contacten hierover met de tafeltennisbond.
Naast bovengenoemde activiteiten treedt de heer Stam ook op als pr-medewerker voor TTV Hutaf. Door zijn sportverslagen over tafeltenniswedstrijden voor de Huissense radio en zijn wekelijkse wedstrijdverslagen in de plaatselijke huis-aan-huisbladen heeft de heer Stam op uitstekende wijze de tafeltennissport onder de aandacht van de plaatselijke bevolking gebracht.
Vanuit zijn functie als secretaris/bestuurslid van tafeltennisvereniging TTV Hutaf maakt de heer Stam deel uit van diverse commissies van de Gelderse Tafeltennisbond.