Verslag DHV: Symposium herontwikkeling kerken

Wat te doen met de kerken?


Op 26 april jl. werd het mede door DHV georganiseerde symposium 'Herontwikkeling kerkelijk onroerend goed' gehouden in de H. Josephkerk te Alkmaar. Vanuit verschillende invalshoeken werden de mogelijkheden van kerkelijk onroerend vastgoed besproken.


Aanleiding van het symposium is het teruglopende kerkbezoek in Nederland waardoor een groot deel van de ruimte in kerken onbenut wordt gelaten. Onderzoek van KASKI wijst uit dat in twee weekenden in maart 2005 gemiddeld 343.800 mensen naar kerkvieringen gingen. Er waren gemiddeld per weekend 2.945 vieringen. Dus per viering waren er gemiddeld 117 deelnemers. Een kerk heeft gemiddeld voor 600 mensen plaats. Een logische stap zou zijn: stem het aantal kerken af op het aantal kerkgangers en stoot overtollige gebouwen af.


Meer dan de helft van de kerken zijn echter monument waaraan bijzondere eisen wordt gesteld. De samenleving beschouwt de kerk als nationaal erfgoed en ziet deze niet graag verdwijnen of veranderen. Inmenging van een gehele wijk ­ rooms-katholiek of niet ­ is vaak het gevolg wanneer er plannen zijn een kkerkgebouw te veranderen.


Zoekende naar passende oplossingen op lange termijn organiseerde DHV in samenwerking met Bisdom van Haarlem en de HH.Matthias-Laurentius parochie een symposium. Het symposium richtte zich op het herinrichten van kerken met behoud van de religieuze functie. De volgende tegenstellingen kwamen aan het licht:

* Eigenaar van de kerk is de parochie ­ De overheid sstelt de eisen
* Veel kerken zijn monument ­ De kerk alls bedrijfsgebouw
* Exploitatie van een kerk ­ Liturgissch gebruik
* Gevoelswaarde van de kerk ­ Teruglopend bbezoek

---