Productschap Margarine


27.04.2007

ECOLAS-rapport over verbranden dierlijke vetten gepubliceerd

De Europese Commissie, Directoraat-Generaal Milieu (DG ENVI), heeft het langverwachte rapport van ECOLAS naar de positie van dierlijke vetten bestemd voor energieopwekking door verbranding gepubliceerd. In het rapport worden tevens de gevolgen van onderscheiden beleidsscenario's geschetst.

Gesmolten dierlijke vetten die worden bestemd voor energieopwekking door (mee)verbranding in stoomketels, WKK-centrales of elektriciteitscentrales, botsen in de praktijk op de strikte eisen die worden gesteld in de EU-Kaderrichtlijn Verbranding Afvalstoffen. Dit is een gevolg van de verwijzing die in de Dierlijke Bijproductenverordening (EG) Nr. 1774/2002 is opgenomen (artikel 12): 'Verbranding en meeverbranding van verwerkte producten geschieden volgens Richtlijn 2000/76/EG.' De 2000/76 is in Nederland geïmplementeerd in het Besluit Verbranden Afvalstoffen (BVA).

Bedrijven met plannen voor het verbranden van dierlijke vetten voor energieopwekking hebben hierdoor te maken met een dure verplichting tot monitoring op emissies van bepaalde ongewenste stoffen, terwijl deze stoffen niet in dierlijke vetten voorkomen. De eis tot continue monitoring werkt hierbij prohibitief op de toepassing van dierlijke vetten: de bedrijven schakelen liever over op minerale brandstoffen omdat deze niet als afvalstoffen hoeven te worden verbrand.

In de ECOLAS-studie worden de economische en milieuconsequenties van mogelijke beleidsscenario's op een rijtje gezet. Tevens wordt gepoogd het kennisverschil tussen bedrijven, overheidsinstanties en andere betrokkenen te verkleinen, met name op de gebieden:
* wettelijke interpretatie in de EU-lidstaten;
* aantal betrokken bedrijven;

* door bedrijven reeds genomen maatregelen om aan de 2000/76 te voldoen;

* marginale kosten en (milieu-)opbrengsten van implementatie van de 2000/76;

* bredere gevolgen van de toepassing van de 2000/76;
* standpunten van andere belanghebbenden.

Via enquêteformulieren is met name gevraagd naar de mening van de EU-lidstaten.

De rapporteurs schetsen zoals gezegd verschillende scenario's. Ze onthouden zich van aanbevelingen of conclusies.

Teksten
Onder het kopje: 'The Waste Incineration Directive: Assessment of the Application of Community Legislation to the Burning of Rendered Animal Fat" staan:

- het rapport (171 pagina's); - de hoofdbijlage, annex 1 en 2 (133 pagina's); - annex 3a en annex 3b , annex 4a en annex 4b , annex 5a en annex 5b .