Productschap Margarine
27.04.2007
Britse organisaties willen betere vetzuursamenstelling
De Faculty of Public Health en Heart of Mersey, twee belangrijke
Britse gezondheidsorganisaties, willen dat de Britse industrie en
retail de hoeveelheid verzadigd vet en transvet in haar producten gaat
reduceren. De focus moet hierbij volgens hen liggen op de reductie van
verzadigd vet.
In het standpunt dat zij hierbij hebben opgesteld, worden de
activiteiten van de industrie om transvetzuren te verlagen
toegejuicht, maar wordt benadrukt dat juist de verlaging van verzadigd
vet de belangrijkste prioriteit is ter verlaging van het risico op
hart- en vaatziekten. Zuivel en vlees worden als belangrijkste bronnen
van verzadigd vet genoemd. Doel van het rapport is het algemene
bewustzijn te vergroten van de noodzaak om de inname van verzadigd vet
en transvet te verlagen en te vervangen door onverzadigd vet.
Daarnaast wordt gepleit voor een eenvoudig signposting systeem (zoals
het stoplichtensysteem), waarin duidelijk de gehaltes verzadigd vet en
transvet worden vermeld. Verder willen de organisaties zich inzetten
om het Europese landbouwbeleid ter herzien, zodat subsidies voor
rundvlees- en zuivelproductie worden verlaagd en de ondersteuning voor
de productie van zonnebloemolie, maïsolie, raapzaadolie en andere
onverzadigde oliën wordt versterkt. Wanneer de industrie en retail
geen gehoor geven aan de oproep van beide organisaties, dan zullen zij
bij de overheid aandringen op strengere regelgeving.
Onlangs heeft het Britse Institute of Food Science&Technology een
vernieuwd informatief standpunt opgesteld over transvetzuren. Deze
publicatie bevestigt de toenemende wetenschappelijke consensus dat
transvetzuren ongezond zijn en noemt hierbij dat de
levensmiddelenindustrie al vorderingen heeft gemaakt door deze vetten
in producten te verlagen.