Gemeente Winterswijk


27 april 2007

Zeven Winterswijkse inwoners koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

Fotobijschrift:
Achterste rij van links naar rechts: de heer Sellink, de heer Sluiskes, de heer Berenschot en burgemeester van Beem. Voorste rij van links naar rechts: de heer Rauwerdink, mevrouw Sluiskes, mevrouw Voskuil en mevrouw Grevers

Winterswijk - Vanmorgen heeft burgemeester Thijs van Beem tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen' zeven inwoners van Winterswijk een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Van de zeven zijn er 6 door de koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, de zevende is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De volgende personen hebben een onderscheiding ontvangen:

De heer J.H Rauwerdink
De heer Rauwerdink is/was zelfstandig transportondernemer. Hij is zijn loopbaan in 1960 begonnen als transporteur van melkbussen per tractor. In het begin werkte hij alleen, vanaf 1965 met een partner. Met de introductie van de rijdende melkontvangst (de zogenaamde RMO) richtte hij samen met zijn partner in 1975 een firma op. Deze firma bood werk aan 4 à 5 werknemers. Vanwege schaalvergroting in de melkindustrie moesten zelfstandige melktransporteurs zich verdergaand organiseren. Meneer was daarbij betrokken als initiatiefnemer en belangenbehartiger van de RMO-rijders. In de periode van 1987 t/m 2004 was hij voorzitter van de stuurgroep RMO. Hij behartigde de belangen van 90 transportondernemers in Noord en Oost Nederland. De fusie tussen vier zuivelcoöperaties in 1997 tot Friesland Coberco - het huidige Friesland Foods - gaf een impuls aan het fusieproces en de structuurverbetering van de vervoersondernemingen van boerderijmelk. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het proces waarbij 90 ondernemingen fuseerden tot 25 ondernemingen. Ook was hij initiatiefnemer en medeoprichter van de Transportgroep Gelderland BV en motor achter de mogelijke en noodzakelijke uitbreiding van deze groep. Daarnaast was hij lid van het landelijk bestuur van Transport en Logistiek Nederland en lid van het landelijk overleg van RNO vervoerders, alsmede lid van enkele commissies. Buiten de transportwereld was meneer van 1962-1977 bestuurslid (penningmeester en 2e voorzitter) van muziekvereniging Crescendo. Daarnaast zet hij zich sinds 1973 in als mantelzorger. Hij krijgt daarbij van degenen die hem voorgedragen hebben de kwalificatie 'mantelzorger in optima forma' mee. Samen met zijn vrouw zorgt hij voor verschillende alleenstaande mensen in Winterswijk. Tot 2003 was hij ook zaakwaarnemer voor een zieke tante. Tot slot is hij sinds 1985 actief als kerkelijk vrijwilliger waarbij hij als een soort 'stille kracht' zijn echtgenote bij staat.

Mevrouw A.B Voskuil - ten Hagen
Mevrouw Voskuil is sinds 1987 actief lid van Beter Bewegen voor Ouderen. Ook is zij sinds 1991 lid van de Commissie Ontspanning Miste. Vanaf diezelfde periode is zij ook vrijwilliger bij de Vereniging Volksfeest Miste. Zij verzorgt de opvang van de hele optocht bij haar thuis. Ook werkt mevrouw sinds 1991 als vrijwilliger bij het verpleeghuis Pronsweide. Zij helpt bij de creatieve activiteiten en het onderhoud van de tuin. Sinds 1999 is zij secretaris - sinds 2006 ook 2e voorzitter - van de vrouwenvereniging Woold. Daarnaast is mevrouw collectant voor het reumafonds. Sinds 2002 is zij correspondent van de Vereniging Misters Belang en sinds 2005 is zij ook vrijwilliger bij de Stichting Boeren Goed.

Mevrouw J.H Grevers - Geurink
Mevrouw Grevers is sinds 1982 lid van de bloemencommissie van de Zonnebrinkkerk. Sinds 1983 is zij ook lid van de taakgroep eredienst van de Protestantse Gemeente in Winterswijk. Sinds 1989 is mevrouw bestuurslid en contactpersoon van het koor 'De Lofstem'. Sinds 2005 is zij vrijwilliger van de bejaardenkring van de Zonnebrinkkerk. Naast haar activiteiten op kerkelijk terrein is zij ook nog op een aantal andere fronten actief. Zo is mevrouw sinds 1980 coördinator voor de schoonmaak van de kantine bij de voetbalvereniging SKVW, hier is zij ook sinds 1985 vrijwilliger. Sinds 1980 is mevrouw bestuurslid/secretaris van de supportersvereniging van de muziekvereniging 'Eendracht'. Ook is zij collectant voor Kinderhulp, het Astmafonds, de kankerbestrijding en het Prinses Beatrixfonds.

De heer D.W Sluiskes
De heer Sluiskes is oud-medewerker van de gemeente. Hij maakt en maakte zich verdienstelijk als illustrator, ontwerper van plaatselijke monumenten en als (mede)initiator van lokale acties en actiegroepen. Van 1977 tot 1991 was hij actief als illustrator van het gemeentelijk personeelsblad De Klepper. In 1988 was hij lid van de actiegroep tot het behoud van het Station Winterswijk. Ook was hij in dat jaar illustrator van het gedichtenboek 'In en uume 't Hofkes' van T. Wansink-Lammers. Van 1981 tot 2004 was meneer medeoprichter en voorzitter van de Vereniging Monumentenbelangen tot het behoud van plaatselijke monumenten. Hij is benoemd tot erelid van de vereniging. In 1984 heeft hij het boekje 'Hoe een koe een haas vangt' - met opmerkelijke uitspraken van raadsleden - geïllustreerd. In 1988 was hij illustrator van het boekje 'Honderd jaar volksfeest Winterswijk'. In de periode 1992-2003 was meneer tekenaar van cartoons voor de Stichting Ouderen Actief in huis-aan-huisblad Winterswijkse Weekkrant. Van 1993 tot 1999 was hij ook tekenaar van cartoons voor huis-aan-huisblad Achterhoek Nieuws. Van 1993 tot 2003 was meneer lid van de initiatiefgroep Stedenbouwkundige Ontwikkeling Winterswijk tot behoud van de voormalige Tricotfabriek. De Tricot is mede dankzij zijn toedoen aangewezen als rijksmonument. In 1997 heeft meneer nieuwe schildjes ontworpen ten behoeve van plaatselijke monumenten. In 1999 heeft hij het boek 'Theekoepels in Winterswijk' geïllustreerd. Ook was hij initiatiefnemer tot het in ere herstellen van historische namen van stegen en paden in Winterswijk. In de periode 2000 -2002 heeft meneer een nieuw monument voor onze oorlogsslachtoffers ontworpen. In 2001 was hij lid van de actiegroep tot behoud van de silo Winterswijk. Ook was hij in 2001 bestuurslid en motor van de Stichting Behoud Strandbad Winterswijk. Ook is meneer vanaf 2004 bestuurslid van de Stichting Muziekkoepel Winterswijk, waarvoor hij de tekening maakte en de maquette bouwde. Ook was hij actief als ontwerper, bouwer en jurylid ten behoeve van het jaarlijkse bloemencorso.

Mevrouw D. Sluiskes - Horst
Mevrouw Sluiskes is al sinds 1978 vrijwilliger bij Terre des Hommes, zij is lid van de werkgroep Winterswijk en tot 2000 was zij zelfs secretaris van deze groep. Van 1979 tot 1986 was zij vrijwilliger bij het Vormingscentrum Jong Volwassenen. Dit vormingscentrum is de voorloper van de huidige basiseducatie. Een van de doelstellingen van dit centrum was om allochtone vrouwen te integreren in de Nederlandse samenleving. Via het centrum kregen de vrouwen naailessen en leerden ondertussen de taal. In haar vrijwilligerswerk toonde mevrouw respect voor de vrouwen en was zij een betrouwbare en rustige luisteraar. Vanaf 1988 zet zij zich in voor de vereniging Het Museum. In 1989 was zij nog aspirant-bestuurslid en sinds 1990 bestuurslid. Mevrouw brengt wekelijks de administratie van bruiklenen en schenkingen, de nog niet geïnventariseerde collectie en de inschrijvingen van nieuwe stukken op orde. Ook heeft zij zich bezig gehouden met de tentoonstellingen 'Particuliere verzamelingen' en 'Oude prenten en nieuwe kaarten'. Ook verzorgt zij het winterprogramma (lezingen en films) en heeft zij de afdelingen van het museum opnieuw ingericht.

De heer H.J. Berenschot
De heer Berenschot is van 1976 tot 1993 voorzitter geweest van de Gelderse Maatschap van Landbouw (GMvL) afdeling Winterswijk. In de jaren 80 heeft de land- en tuinbouw een turbulente periode meegemaakt met de aanwijzing van Winterswijk tot landschapspark. Hij was mede oprichter en trekker van het project buitengebied. Hij was provinciaal en regionaal zeer betrokken. In dezelfde periode (1976-1993) was meneer ook lid van de districtscommissie van de gewestelijke raad van het Landbouwschap in Winterswijk. Hij was roulerend 1 keer per drie jaar voorzitter van deze commissie. De commissie was vooral actief bij het maken van een nieuw gemeentelijk bestemmingsplan, provinciale water- en milieuplannen en de planvorming rondom de perikelen van het toenmalig Nationaal Landschapspark. Sinds 1982 is meneer bestuurslid van de Stichting Voor Agrarische Structuurverbetering (STIVAS) in Winterswijk. De stichting maakt het mogelijk dat vrijwillige kavelruil van landbouwgronden kan plaats vinden. Van 1986 tot 2005 was hij lid en sinds 1992 voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Achterhoek-Oost en haar rechtsvoorgangers. Hij is betrokken geweest bij de fusie tussen de Rabobank Aalten en Winterswijk in 2001, bij de fusie tussen de Rabobank Midden-Achterhoek en Neede en bij de fusie tussen deze twee banken in 2005. Ook is meneer sinds 1987 bestuurslid van Waterschap Rijn en IJssel. Hij heeft meegewerkt aan een fusie. Sinds 2003 bent is hij lid van het algemeen bestuur en lid van het afdelingsbestuur Midden voor de categorie ingezetenen. Vanaf 1991 is hij bestuurslid en momenteel voorzitter van de Wildbeheereenheid Winterswijk en omgeving. Daarnaast is meneer vanaf 2004 bestuurslid van de Stichting Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN). Deze organisatie zet zich in voor natuurbeheer, waarbij het doel is dat de plaatselijke boeren uit dit werk ook een inkomen kunnen verwerven. De stichting heeft tot doel eigendomsbeheer en fondsenwerving. Sinds 2006 is hij ook lid van het bestuur van de coöperatie PAN. Daarnaast is hij al meerdere jaren lid van de VVD afdeling Winterswijk, waarvan hij sinds 2006 zelfs voorzitter is.

De heer J.D Sellink
De heer Sellink was in het verleden werkzaam als directeur/eigenaar van Sellink Handelsmaatschappij. Daarnaast ontplooide hij vele andere activiteiten. Van 1975 tot 2002 was hij lid van de vrijwillige brandweer van onze gemeente. Hij was tevens contactpersoon voor de brandweer bij het Winterswijks Cultuur Landschap (WCL). Ook is meneer al jaren voorzitter van het bestuur van de Stichting Bouwfonds van de vrijmetselaarsloge 'De Achterhoek'. Hij is ook medeoprichter van het loge-gebouw. Van 1982 tot 1984 was hij 1e voorzitter van het Comité Mensport Winterswijk. Hij werd gezien als een (landelijk) promotor van de mensport. Van 1986 tot 2006 was meneer hockeyscheidsrechter bij de hockeyclub Avanti. Ook is hij vanaf 1989 penningmeester (1989-1991) en secretaris van het bestuur van de Wildbeheereenheid Winterswijk en omstreken. De vereniging werd in 1991 opgericht. Meneer maakt deel uit van de commissie die rond 1991 onderzocht of de oprichting van een wildbeheereenheid gewenst was. Binnen de vereniging vervult hij een centrale rol bij de uitgifte bejaagbare gronden aan individuele jachthouders en draagt de financiële verantwoording hierover. Ook verricht hij werkzaamheden ten aanzien van maatregelen die de biotoop verbeteren bij de diverse jachthouders. Daarnaast controleert hij ook of de jachthouders zich aan de wettelijke eisen houden en verricht hij de administratie voor de uitgifte van jachtaktes. Sinds 1992 is meneer lid en voorzitter (sinds 1998) van de NSW -werkgroep (Natuurschoonwet). Winterswijk kent 100 landgoederen die gerangschikt zijn onder de Natuurschoonwet 1928, waarvan de grootste landgoederen onder het beheer van de werkgroep vallen. Van 1994 tot 2000 was meneer ook bestuurslid van de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN). Hij was ook vertegenwoordiger van de vereniging in de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKOG). Vanaf 1994 is hij ook lid van het algemeen bestuur van de stichting Waardevol Cultuurlandschap. Sinds 1995 is hij bestuurslid van de Stichting Lindenarboretum Winterswijk. Hij voert overleg met de gemeenten, de provincie, verenigingen, stichtingen en subsidieverstrekkers. Ook organiseert hij onderhouds- en aanplantwerkzaamheden. Mede door zijn toedoen is een beheerprogramma gerealiseerd. Sinds 1997 is meneer medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN). Hij leverde een belangrijke bijdrage door het bedrijfsleven te betrekken bij het werk van het PAN.