Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer en Koenders biomassa kans voor milieu en ontwikkelingslanden

Gezamenlijk persbericht VROM en Buitenlandse Zaken

27-04-2007

Biomassa, mits duurzaam geproduceerd, biedt kansen voor milieu en ontwikkelingslanden. Dat is de belangrijkste reactie van de ministers Cramer (milieu) en Koenders (ontwikkelingssamenwerking) op het eindrapport van de projectgroep duurzame productie biomassa. Het rapport is vandaag in Nieuwspoort aan de ministers aangeboden.

De vraag naar biomassa voor elektriciteitsproductie en als autobrandstof neemt enorm toe. Het gaat om bijvoorbeeld, hout, palmolie, koolzaadolie, en ethanol uit suikerbieten, suikerriet en granen. Dit biedt kansen, maar tegelijkertijd zijn er de risicos dat er bij grootschalig gebruik negatieve effecten zijn voor natuur en voedselvoorziening.
Op verzoek van de overheid is in 2006 de projectgroep Duurzame Biomassa gestart om criteria te formuleren voor verduurzaming van de biomassaketen. In deze projectgroep zaten vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, universiteiten en overheden.

In het vandaag gepresenteerde rapport staan themas voor duurzame biomassa. Het gaat om natuur, milieu, voedselvoorziening, welzijn en welvaart. Zo mag biomassaproductie bijvoorbeeld niet ten koste gaan van de natuur of het milieu schaden en moet het leiden tot minder uitstoot van broeikasgassen dan fossiele brandstoffen. Ook mag de productie van biomassa de voedselvoorziening niet in gevaar brengen en moet het bijdragen aan welvaart en welzijn van de lokale bevolking. De ministers Cramer en Koenders willen de aanbevelingen van de projectgroep meenemen in hun beleid. Zo wil minister Cramer op korte termijn afspraken maken met bedrijven. En wil zij in het begin van 2008 een wettelijke verplichting invoeren voor bedrijven om te rapporteren over de duurzaamheid van biomassa. Ook wil zij zich in internationaal verband inzetten voor een certificeringsysteem voor duurzame biomassa.

Minister Koenders wil de dialoog aangaan met ontwikkelingslanden waarvoor de productie van biomassa kansen biedt en bij kan bijdragen aan armoedebestrijding. Enerzijds door de inzet van biomassa voor de energievoorziening in ontwikkelingslanden zelf. Anderzijds doordat arme landen biobrandstoffen kunnen exporteren, wat zowel geld kan opleveren als werkgelegenheid kan creeren. Bij de ontwikkeling van een productieketen voor biomassa moet de behoefte van de ontwikkelingslanden centraal staan. Voorkomen moet worden dat productie van biomassa ten koste gaat van voedselzekerheid en leidt tot meer ongelijkheid. En voorkomen moet worden dat de ontwikkeling van duurzaamheidscriteria leidt tot nieuwe handelsbarrieres. Minister Koenders wil de kennis en ervaring van het bedrijfsleven inzetten om in betrokken landen de marktontwikkeling voor kleine producenten te stimuleren.

Download


Zie het origineel


* Eindrapport Toetsingskader voor duurzame biomassa (pdf, 1,0 MB)