Gemeente Tilburg

27-4-2007
Tilburgse binnenstad krijgt groene metamorfose
Onderzoek naar openbare stadsorangerie op Koningsplein

De binnenstad van Tilburg krijgt veel meer groen. Een openbare stadsorangerie, waar bomen en planten in de koude maanden kunnen overwinteren, is een van de middelen om de stad aantrekkelijker te maken en een groener uiterlijk te geven. Hier kunnen planten in bakken overwinteren die de rest van het jaar de straten zullen sieren. Samen met bewoners en ondernemers gaat de gemeente woonstraten en zogenoemde dwaalstraten groener maken met geveltuinen, boombakken en hangende bloembakken.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Moorman (stedelijk groen): Door de bestaande plannen voor de Cityring krijgt de stad er zeker 300 bomen en veel hagen bij. Ook op het Willemsplein en het Koningsplein staat al groen, en Tilburgers kozen voor een groen plan voor de Heuvel. Met dit groenontwerp krijgt de hele binnenstad een metamorfose en hiermee krijgen de bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad veel meer sfeer in hun stad.
Dit jaar wordt al gestart met de uitvoering van een aantal projecten. Het college trekt hiervoor 325.000 uit. Ook voor de komende jaren zal het college geld vrij maken. Tijdens de begrotingsbehandeling van 2008 zal duidelijkheid ontstaan over de hoogte van die bedragen.

Groenontwerp Binnenstad
Met de vaststelling van het Groenontwerp Binnenstad afgelopen dinsdag, heeft het college zich uitgesproken voor een groene toekomst van de binnenstad. Het plan is opgesteld om tegemoet te komen aan de wensen van bewoners, ondernemers en bezoekers, om de binnenstad nu de herinrichting bijna klaar is, ook groener te maken. Het plan bestaat uit meerdere projecten verspreid over de binnenstad. Het sluit aan op al bestaand groen als de Wingerdhoek en de reeds geplaatste bomen op het Koningsplein en neemt ook de bestaande bomen in het openbaar gebied als vertrekpunt.

Monumentale bomen
De gemeente wil samen met bewoners en ondernemers kijken hoe de straten het best van groen kunnen worden voorzien. Waar mogelijk worden nieuwe bomen in de grond geplant, op belangrijke kruisingen worden potentieel monumentale bomen geplant. De straten worden met kleinschalig groen aantrekkelijk gemaakt. Het stimuleren van geveltuinen en het hangen van bloembakken aan de gevels heeft prioriteit. De gemeente gaat hiervoor bloembakken beschikbaar stellen aan bewoners. De komende maanden gaan de eerste projecten in overleg met bewoners van start.

Centrumgebied
Ook het winkelgebied gaat een groenere uitstraling krijgen. Tegelijkertijd moet er voldoende ruimte blijven voor bezoekers en winkelend publiek. Door het plaatsen van boombakken in de zijstraten van de Heuvelstraat, krijgt het centrum meer groen.

Orangerie
Op bijzondere plekken in het centrum, zoals bijvoorbeeld in de Stationsstraat en de Willem II-straat, wil de gemeente planten en bomen plaatsen in bakken langs de straten. Voorbeelden hiervan zijn de sinaasappelboom, de olijfboom en bepaalde soorten magnolia. Deze planten en bomen kunnen niet overwinteren in de buitenlucht, maar hebben een winterverblijf nodig. Een orangerie kan daarbij uitkomst bieden. Hier kunnen planten en bomen in de winter staan. Het college laat komend jaar onderzoeken of een stadsorangerie mogelijk behoort. Een orangerie kan de stad extra aantrekkelijk maken in combinatie met horeca, een winkel of een galerie. Een mogelijke locatie hiervoor is het Koningsplein.
De raadscommissie Fysiek bespreekt het plan op 7 juni.