Gemeente Heemstede


Lintjesregen
Herinrichting Binnenweg: Lees de inspraakreacties 4 mei herdenking 2007
Koninginnedag 2007
Bel 0900 - 126 26 26 - in geval van huiselijk gewe 14 april: gratis compost
Gemeentelijke belastingen
Wijzigingen parkeerbeleid Roemer Visscherplein

Lintjesregen

Vier inwoners van Heemstede ontvingen vanmorgen, 27 april, een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marianne Heeremans. Op de foto de gedecoreerden en de burgemeester, v.l.n.r. dhr. S. Bonkenburg, mw. C. Hof-Strijbosch, de burgemeester, dhr. P.J.M. de Groot en dhr. J.L.A. van Aalst. In Schiedam ontving mevrouw M. Boelhouwer, eveneens inwoner van Heemstede, een koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen.

De heer J.L.A. van Aalst
Vanaf begin jaren 70 is de heer Van Aalst actief op vele terreinen. Zijn activiteiten spits(t)en zich met name toe op het gebied van de krijgsmacht en scheepvaart.
Tot zijn pensionering in 1998 was de heer Van Aalst Inspecteur-Generaal voor de krijgsmacht, in de rang van vice-admiraal van de Koninklijke Marine. Hier was hij in de jaren negentig ook actief voor twee personeelsverenigingen.
De heer Van Aalst zet zich bestuurlijk in voor twee stichtingen voor uitgezonden militairen: voor de Stichting Militaire Tehuizen Overzee, en voor de Stichting Landelijke Thuisfronten. Hij is tevens voorzitter van de Raad van Advies bij de Bond van Wapenbroeders. Op het gebied van de scheepvaart is de heer Van Aalst eveneens al langere tijd actief. Zo zet hij zich sinds 1995 in voor de Raad voor de Scheepvaart, die onderzoek doet naar de oorzaak van scheepsrampen waarbij Nederlandse zeeschepen betrokken zijn, en aan buitenlandse schepen die betrokken zijn bij een ramp in Nederlandse wateren. De kennis en ervaring van de heer Van Aalst in deze raad worden zeer gewaardeerd, evenals zijn nuchtere en verstandige oordeel. Sinds 2000 is de heer Van Aalst lid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied. Doel van de vereniging is de wetenschappelijke en praktische ontwikkeling van de techniek te bevorderen en de kennis hierover te verbreiden. Zo organiseerde de heer Van Aalst in 2004 een seminar over het thema Veiligheid op zee. Sinds 2001 is de heer Van Aalst hoofdredacteur van het maritiem technisch periodiek Schip & Werf de Zee. Hij schrijft artikelen voor dit blad en adviseert de uitgever. Het periodiek heeft 5.000 abonnees, is toonaangevend op zijn gebied en wordt veelvuldig geraadpleegd als naslagwerk.
Verder was/is de heer Van Aalst actief betrokken bij: Schager Mixed Hockeyclub Magnus; Hockey club Bloemendaal; Rederijkamer Trou Moet Blycken; en de Rotaryclub Haarlem Centrum.
De heer Van Aalst heeft zich op diverse maatschappelijke terreinen langdurig ingezet. Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd de heer Van Aalst te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer S. Bonkenburg
De heer Bonkenburg werkte tot zijn pensionering als directeur van zijn eigen bloembollenexportbedrijf. Naast zijn dagelijkse baan in de bloembollen, zette hij zich ook in voor de branche. Van 1968 tot 1987, was hij voorzitter van het algemeen bestuur van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek. In die periode is het bloemencorso volwassen geworden, en is het op diverse onderdelen geprofessionaliseerd. Ook was hij actief in brancheorganisaties. Van 1973 tot 1990 was hij voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, afdeling
Bennebroek-Vogelenzang-Heemstede. En begin jaren negentig was hij voorzitter van de Bond van Bloembollenhandelaren in Hillegom. Daarnaast is de heer Bonkenburg al jarenlang actief in de schaaksport. Al in 1946 organiseerde hij in Heemstede samen met schaakvrienden het eerste schoolschaaktoernooi. Van 1970 tot 1985 was hij voorzitter van de schaakclub Het Oosten.
In 1985 keerde hij terug naar de Heemsteedse schaakwereld. Hij werd en is zeer actief voor de Heemsteedse Schaakclub: als bestuurslid, wedstrijdleider, technisch leider en jeugdleider. Ook maakt hij het maandblad De (Nieuwe) Schaakbabbel. Mensen uit de Heemsteedse schaakwereld geven aan dat er zonder Sjaak Bonkenburg geen schaakvereniging was in Heemstede.
Verder organiseert de heer Bonkenburg jaarlijks het kerstschaaktoernooi voor de Heemsteedse jeugd, geeft hij schaakles op twee Heemsteedse basisscholen, en is hij wedstrijdleider bij het jaarlijkse schooltoernooi.
Gezien zijn grote inzet voor de bloemensector en voor de schaaksport kan de heer Bonkenburg worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd de heer Bonkenburg te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P.J.M. de Groot
De heer De Groot zette zich al op zeer jonge leeftijd actief in voor de Heemsteedse samenleving. Hij begon 1980 op 14-jarige leeftijd als vrijwilliger bij Centrum 111, één van de voorgangers van de stichting Casca, organisatie voor welzijn, cultuur en kinderopvang in Heemstede.

Vanaf 1981 was hij bestuurlijk betrokken bij Casca en haar voorgangers. Eerst als lid van het bestuur van Centrum 111, als afgevaardigde van het jongerenwerk. In 1983 werd hij secretaris van het bestuur en van 1991 tot 2001 was hij penningmeester, in een tijd dat Casca sterk groeide. Dat maakte een stevig financieel beheer steeds belangrijker. In 2001 stopte hij met het bestuurslidmaatschap, om belangenverstrengeling te voorkomen. De heer De Groot had nl. software ontwikkeld voor Casca, die later ook verkocht werd aan andere welzijnsorganisaties. Maar nog altijd staat hij Casca op vrijwillige basis met raad en daad bij.
Los van zijn bestuurlijke activiteiten heeft de heer De Groot zich altijd ook zeer verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger bij het jongerenwerk. Een bijzondere activiteit was de jaarlijkse skikamp voor jongeren, die hij van 1985 tot 2004 coördineerde. Op een heel ander vlak liggen de activiteiten voor de Stichting Nationale Feestdagen Heemstede (het Oranjecomité). Hier was hij van 1994 tot 2002 penningmeester. Maar ook was hij actief in de organisatie van Koninginnedag, en op de dag zelf was hij overal aanwezig om hand- en spandiensten te leveren.
Gezien zijn diverse, veelal bestuurlijke, activiteiten voor de samenleving op het terrein van de jeugd, welzijn en cultuur, kan de heer De Groot worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd de heer De Groot te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw C. Hof-Strijbosch
Mevrouw Hof-Strijbosch was actief voor de stichting Casca, organisatie voor welzijn, cultuur en kinderopvang in Heemstede. Van 1986 tot 2006 heeft zij zich hier als bestuurder ingezet voor Casca en haar voorgangers. Als secretaris maakte zij ook deel uit van het dagelijks bestuur. Toen halverwege de jaren 90 Casca ontstond vanuit een fusie, was en bleef mevrouw Hof als bestuurslid betrokken. Dit droeg bij aan de continuïteit van en een goede basis voor Casca. Mevrouw Hof wordt omschreven als een bijzonder bestuurslid, die door haar betrokkenheid een klankbord was voor veel medewerkers. En dat element speelde ook een belangrijke rol bij haar inbreng in het bestuur. Mevrouw Hof was verder ruim 30 jaar actief voor de Nierstichting. In 1970 begon zij in Heemstede met het collecteren voor de Nierstichting. In de jaren daarna heeft zij het netwerk in Heemstede uitgebreid tot 100 collectanten. Ook organiseerde zij alles rondom de jaarlijkse collecte, zoals het maken van een wijkindeling, het verspreiden van de collectebussen, en alles wat er verder nog komt kijken bij zon collecte. Ze stond op braderieën om aandacht te vragen voor de Nierstichting en organiseerde avonden om alle collectanten en wijkhoofden te huldigen die zoveel jaar actief waren. Zelf werd ze in 1995 door de nierstichting gehuldigd voor haar 25-jarige inzet. Van 1974 tot 1984 was mevrouw Hof voorzitter van de Oudervereniging van de Sancta Mariaschool.
Ook is zij al bijna 25 jaar pleegmoeder van een bewoner van de Hartekamp (sinds zijn 12e).
In 1986 werd mevrouw Hof secretaris van het bestuur van het CDA-Vrouwenberaad in Heemstede. Van 1990 tot 1998 was zij voorzitter van het bestuur.
Zij is mede-organisator van de jaarlijkse Vrouwendag op 8 maart. Door al haar activiteiten voor de samenleving, onder meer op het terrein van de pleegzorg, de politiek en vrouwenemancipatie, kan mevrouw Hof worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd mevrouw Hof te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Elders uitgereikte onderscheiding
In Schiedam ontving een vijfde inwoner van Heemstede een koninklijke onderscheiding: mevrouw M. Boelhouwer. Zij is onderscheiden vanwege haar grote inzet voor het Vlietlandziekenhuis in Schiedam. Zij trad daar in 1970 in dienst als leerling-verpleegkundige. Zij heeft diverse functies in het ziekenhuis vervuld, en in 1991 heeft zij voor het ziekenhuis de nieuwe functie van Oncologie-verpleegkundige gestalte gegeven. De activiteiten vanuit haar hoofdfunctie als oncologieverpleegkundige komen ten goede aan de (lokale) samenleving. Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd mevrouw Boelhouwer te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


---