Gemeente Den Haag

Met het mooie weer en de meivakantie in zicht organiseert de gemeente Den Haag ook dit voorjaar weer de Takkenroute. De Takkenroute wordt gereden vanaf 2 tot en met 11 mei.

Tijdens de Takkenroute wordt het grof tuinafval als groen afval op afspraak gratis opgehaald. Het ingezamelde groen wordt voornamelijk verwerkt tot compost. Hagenaars die hun grof tuinafval op zaterdag 5 mei zelf naar een van de milieudepots brengen, krijgen gratis een zakje compost. Hierbij geldt één zakje per persoon en op = op. Meer informatie is te vinden op www.denhaag.nl/takkenroute.

Inzameling op afspraak
Hagenaars die grof tuinafval willen laten ophalen kunnen bellen met de Grofvuiltelefoon op het nummer 070 - 366 08 08. Grof tuinafval en ander grofvuil, zoals meubilair en witgoed, worden niet tegelijkertijd opgehaald. Hiervoor moeten twee afspraken worden gemaakt. Dit in verband met de aparte verwerking van beide soorten afval.

Regels inzameling
Aan de gratis inzameling van grof tuinafval zijn, in verband met de hanteerbaarheid en capaciteit van de ophaalwagens, regels verbonden. Zo worden alleen bomen, struiken en takken meegenomen, die zijn ingekort tot 1,20 meter. Daarnaast mag de doorsnede van zowel bomen als takken maximaal twintig centimeter zijn. Losse takken en struiken moeten door een touw gebundeld zijn. Potplanten, aarde, zand, tegels, schuttingen e.d. worden niet meegenomen.

Milieudepots
Hagenaars kunnen hun grof tuinafval ook zelf naar een van de milieudepots brengen.
De adressen van de milieudepots zijn: Plutostraat 1 (Binckhorst), Vissershavenstraat 2 (Scheveningen) en De Werf 13 (Zichtenburg).

Resultaten Takkenroute 2005 en 2006
De Takkenroute werd voor het eerst gereden in het najaar van 2005. Toen werd er bij 237 huishoudens 20.280 kg grof tuinafval opgehaald. De editie in het voorjaar van 2006 leverde 29.840 kg op, opgehaald bij 401 huishoudens. In het najaar van 2006 werd in totaal 18.640 kg van 266 huisaansluitingen ingezameld.

Aandacht voor afvalscheiding
De aparte inzameling van grof tuinafval past in de campagne over het scheiden van huishoudelijk afval, die de gemeente in 2006 is gestart. Het doel van deze campagne is meer en beter gescheiden afval, waaronder groente-, fruit- en tuinafval, op te halen. Het gezicht van de campagne is HANS.
HANS staat voor Huishoudelijk Afval Natuurlijk Scheiden en hij staat als persoon symbool voor iedereen die zich inzet voor een schoon en milieubewust Den Haag.