Gemeente Hoorn


Café t Hoornse Veerhuis wegens drugs voor een jaar dicht

27 april 2007 - Café t Hoornse Veerhuis aan de Dubbele Buurt moet per 7 mei voor een jaar dicht. Dat heeft de eigenaar en exploitant van het café te horen gekregen in een gesprek met de burgemeester waarin deze het besluit heeft toegelicht. Aanleiding voor de sluiting is het feit dat tijdens een politie-inval op verschillende plekken en in verschillende porties een grote hoeveelheid soft- en harddrugs is aangetroffen. Het is daarom zeer aannemelijk dat er in het café werd gehandeld in drugs.

Bij een inval door de politie in café t Hoornse Veerhuis is in maart een zo grote hoeveelheid drugs aangetroffen, dat deze hoeveelheid is te beschouwen als handelsvoorraad. Het gaat om een plak hasjiesj van 10 x 20 centimeter, 1 weedzakje met 3 stukjes hasj, 1 zakje met 13 bolletjes harddrugs, 3 witte bolletjes met harddrugs en 9 wikkels met harddrugs. De drugs werden op verschillende plekken op de benedenverdieping van het café aangetroffen. De aanwezigheid van soft en harddrugs in het café, dat niet behoort tot de twee onder strenge voorwaarden gedoogde coffeeshops in Hoorn, is een overtreding van de Opiumwet.

De maatregel om het café te sluiten is het rechtstreekse resultaat van het in 2005 vastgestelde Hoornse coffeeshopbeleid. Het aantal officieel gedoogde coffeeshops is daarbij teruggebracht tot twee. Doel van het verscherpte coffeeshopbeleid is het beperken van het aanbod, het ontmoedigen van druggebruik en het voorkomen dat er illegale drugsverkoop plaatsvindt. Voor de gehele horeca (en andere publiek toegankelijke lokalen) zijn er strengere regels gekomen met duidelijke sancties. Bij aanwezigheid of handel in soft- en harddrugs zal onmiddellijke sluiting met 12 maanden het gevolg zijn.

In de toelichting op het besluit geeft de burgemeester aan dat de exploitant al op 22 september 2004 over het nieuwe beleid is geïnformeerd. Ook wijst hij de ondernemer op zijn verantwoordelijkheid voor de gang van zaken in zijn café. Die verantwoordelijkheid is eveneens ter sprake gekomen tijdens twee gesprekken tussen de ondernemer en gemeente en politie in oktober vorig jaar en in januari van dit jaar, waarin al op de mogelijkheid van bestuursrechtelijke maatregelen is gewezen indien de toestand niet zou verbeteren. Aanleiding voor deze gesprekken waren klachten over ernstige overlast op straat en in het café. Vanaf augustus werd het café om die reden streng in de gaten gehouden. Vanaf die periode ook dateert een samenscholingsverbod voor de Dubbele Buurt van 22.00 tot 04.00 uur.

Ondanks de afspraken en indringende gesprekken met de exploitant verbeterde de situatie niet. Bij een controle van de politie in maart werd een grote hoeveelheid soft- en harddrugs gevonden. Burgemeester Onno van Veldhuizen: We hebben met zijn allen gekozen voor een streng coffeeshopbeleid. Dat gaat uit van twee gedoogde coffeeshops die aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Dat betekent dat er elders niets mag en dat dit consequent wordt aangepakt.

Het is voor de tweede keer sinds de invoering van het nieuwe coffeeshopbeleid dat tot onmiddellijke sluiting wordt overgegaan. In 2006 is de growshop Greenline voor een jaar gesloten. Reden voor de sluiting was de aanwezigheid van een zeer grote hoeveelheid softdrugs