Gemeente Lelystad


* Twaalf koninklijke onderscheidingen in Lelystad

Twaalf koninklijke onderscheidingen in Lelystad

Ter gelegenheid van Koninginnedag hebben twaalf Lelystedelingen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Zijn zijn op 27 april benoemd tot lid of ridder in de orde van Oranje-Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, samen met reeds eerder gedecoreerde Lelystedelingen, zullen de onderscheidingen door burgemeester Margreet Horselenberg worden uitgereikt.

Mw M. L. Ebbens-Smit (60)

Heeft zich ingezet voor het Algemeen Maatschappelijke Belang. Is In 1966 begonnen als voorzitter van studentenvereniging Ceres Vesta Landbouwhuishoudkunde in Deventer. Van 1978 tot 1982 leidde zei als voorzitter de Lelystadse afdeling de Vrouwen van Nu NBVP. De laatste tien jaar is zij u als voorzitter actief geweest en nog steeds actief van de ANWB afdeling Flevoland, lid van de Raad van Advies, bestuurslid van het Sociaal Fonds van de ANWB. Als voorzitter actief van de Flevolandse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en voorzitter van de raad van Advies van het Ondernemersprogramma MAX! van tv-Flevoland. Zij is lid geweest van de Commissie Communicatie en Ledenwerving van de VNO-NCW. Van 1989 tot 1991 bestuurslid geweest van de VVD. Vijf jaar later, in 1996 lid geworden van de provinciale Staten van Flevoland. M. L. Ebbens-Smit wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

mw G. Broersma-Vrieling (66)

Mevrouw Broersma is heel wat jaren actief geweest in de zorgsector. Is al 25 jaar actief als vrijwilliger, via de Unie van Vrijwilligers, op de afdeling chirurgie van het Zuiderzeeziekenhuis. Zji is voor patiënten een luisterend oor, verzorgt de bloemen, en begeleidt patiënten naar onderzoeksafdelingen. Verder is mw G. Broersma-Vrieling begonnen als predikantsvrouw, is ondermeer actief geweest voor kerkgenootschappen. Stak als predikantsvrouw haar nek uit door een bijdrage te leveren aan een rapport dat de openstelling van het ouderlingenambt voor vrouwen in de Nederlandse Gereformeerde kerk en de Christelijk Gereformeerde kerk in Lelystad bepleitte. Haar inzet heeft bijgedragen aan vrouwenemancipatie in die kerkgemeenschap. Mw G. Broersma-Vrieling wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Zij was zeer sociaal betrokken bestuurslid van een Oratoriumvereniging. is lid geweest van de schoolraad van basisschool de Vogelveste, bestuurslid van Stella Maris, waarvoor zij ook negen jaar lang de muzikale bibliotheek beheerde.

Dhr. H. van Dijk (69)

De heer van Dijk is al ruim 15 jaar betrokken bij de protestantse gemeente in Lelystad en in Flevoland. Hij is lid van het college van Kerkrentmeesters en was daarbinnen een periode voorzitter van de Bijdragecommissie. Aan dit vrijwillige werk besteedt hij veel tijd. Dhr. H. van Dijk verrichtte veel activiteiten binnen de kerkgemeenschap, van bestuursactiviteiten tot brieven rondbrengen. Hij heeft ook veel met voetbal. Dhr. H. van Dijk is na 30 jaar inzet nog steeds actief voor voetbalvereniging Unicum in Lelystad. Hij is daar elftalleider, bemiddelaar en bestuurslid geweest. Een belangrijk project dat onder zijn leiding tot stand kwam is de bouw van twee nieuwe kleedkamers en de aanleg van een kunstgrasveld. Zijn doorzettingsvermogen en overtuigingskracht hebben ook andere leden aangezet zich in te zetten voor de vereniging.

Hij heeft als oud- medewerker bij het ministerie voor Landbouw ook veel betekend voor de landbouw in Nederland. Zorgde voor kennisoverdracht aan landbouwers en coaching van deskundigen. Op het gebied van grasland en voedergewassen is hij als gedreven specialist met veel gevoel voor kwaliteit en een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel nog steeds een vraagbaak, voor het bedrijfsleven en voor zijn oude werkgever.
De heer H. van Dijk wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dhr. H. B. Sluijter (71)

Dhr. H. B. Sluijter is tot zijn pensionering werkzaam geweest bij Rijkswaterstaat. Heeft daarnaast veel vrijwillige activiteiten ontplooid. De rode draad daarin en zwaartepunt is de sport, en dan met name de atletiek. In 1971 is dhr. H. B. Sluijter begonnen bij sportvereniging De Groene Ster in Zevenbergen, ondermeer als trainer en jeugdleider. Vanaf 1975 tot op heden is hij verbonden aan atletiekvereniging Spirit in Lelystad. Daar is hij ondermeer trainer geweest, A-starter, lid van de wedstrijdjury en voorzitter van de Technische Commissie. Dhr. H. B. Sluijter organiseerde wedstrijden en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanleg van de nieuwe kunststof atletiekbaan van AV Spirit.

Hij zat in het organisatiecomité van de Zeebodemloop. Dhr. H. B. Sluijter heeft heel wat topsporters weggeschoten als starter: hij loste het startschot tijdens grote nationale en internationale atletiekwedstrijden zoals de jaarlijkse Fanny Blankers-Koen games, De Europese indoorkampioenschappen in 1989, de Europacupfinales van 89 en 91 en de Wereldspelen Gehandicapten in 1990. Dhr. H. B. Sluijter heeft zich ook ingezet voor de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Is daar ondermeer docent en examinator van de juryopleiding en coördineert juryopleidingen.

Dhr. H. B. Sluijter wordt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dhr. F. B. Meering (60)

Zet zich al dertig jaar lang belangeloos in voor de Lelystadse samenleving. Met name buurtbewoners hebben dat ervaren. Verricht veel werk voor buurthuis het Palet. Mede dankzij zijn inspanning is dat buurthuis in 1976 opgericht. Dhr. F. B. Meering is daar nog steeds voorzitter van. Hij bekommert zich voor het Palet ook om de omvangrijke ledenadministratie. Hij richtte bij het buurthuis de klaverjas- en jokerclub op en draagt daarvoor persoonlijk zorg voor de omvangrijke ledenadministratie en het organisatiewerk.

Bijzondere gelegenheden grijpt Meering aan om wat extras te doen. Met Kerst organiseert hij een jaarlijks feest en krijgt iedereen van het buurthuis een cadeau. Het buurthuiswerk eist een groot deel van zijn leven op. Meer dan 100 uur per maand besteedt hij eraan. Dhr. F. B. Meering staat altijd klaar voor anderen en helpt ouderen met tal van zaken, zoals het invullen van formulieren. Hij is vaak contactpersoon in overleg met de gemeente. Ook voor andere buurthuizen is hij het aanspreekpunt.
Dhr. F. B. Meering wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dhr. Mr. C.W.J. Okkerse (53)

Dhr. Okkerse is al ruim 25 jaar actief als advocaat en procureur in Flevoland. Dhr. Okkerse is nog actief in de bestuurlijke ontwikkeling van de Provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en vele Flevolandse organisaties. In het verleden maakte hij deel uit van het bestuur van de RIAGG Flevoland en de Geschillencommissie van de IJsselmeerziekenhuizen en was lid van het provinciebestuur.

Momenteel is Dhr. Okkerse ondermeer Hoofdingeland van het waterschap Zuiderzeeland en voorzitter van het bestuur van de stichting Agora. Hij heeft bij de bouw daarvan een aanzienlijke rol gespeeld. Hij heeft zich erg ingezet voor een verantwoorde exploitatie van de Agora. Dhr. Okkerse zorgde ook voor een goede samenwerking met het bestuur van theater De Meerpaal in Dronten en het gemeentebestuur van Dronten. Heeft zich als lid van de Commissie Stadslezingen Lelystad ook ingezet om de Stadslezingen op de kaart te zetten.

Dhr. Okkerse is voor het Flevolandschap ruim 15 jaar bestuurslid. Als afgevaardigde in het samenwerkingsverband van de 12 provinciale landschappen toont hij grote betrokkenheid en deskundigheid op het gebied van het natuurbeheer op nationaal niveau. Dhr. Okkerse zet zich in voor de vergroting van de achterban van het Flevolandschap door donateurs en sponsors te werven.

In uw functies in de Lelystadse en Flevolandse politiek vanaf 1980 heeft hij bijgedragen aan de totstandkoming en verdere ontwikkeling van de Provincie Flevoland. Dhr. Okkerse was één van de eerste advocaten in het huidige gebied van de provincie Flevoland. Als lid van diverse commissies van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten oefent hij diverse tijdrovende nevenfuncties belangeloos uit.

Dhr. Okkerse wordt benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau.

De heer G.A.J.M Servaas (81)

De heer Servaas is, ondanks zijn respectabele leeftijd, nog steeds op vrijwillige basis zeer actief in de regio Flevoland, voor ondermeer de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. Als penningmeester heeft hij het beheer over de gemeentelijke en provinciale subsidies. Maandelijks houdt hij ook spreekuur voor gepensioneerden. De heer Servaas deed voor de bond aan kadervorming en organiseerde themabijeenkomsten.

Op dit moment is hij sterk betrokken bij de gevolgen van de invoering van het nieuwe zorgstelsel voor ouderen. Steekt wekelijks vele uren in het ondersteunen van andere ouderen bij het invullen van formulieren en verricht veel vertaalwerk (van de vaak ingewikkelde formulieren) voor de stichting Vluchtelingenwerk.

Toont grote maatschappelijke betrokkenheid door waar nodig ouderen met eigen auto naar bijvoorbeeld het ziekenhuis te brengen. Voor het RK-parochiewerk doet hij huisbezoeken. De heer Servaas is namens de Stichting Vluchtelingenwerk vertaler van schriftelijke stukken om allochtone mensen te helpen.

De heer Servaas is nog steeds Penningmeester van de Nederlandse Bond voor Pensioensbelangen Flevoland, beheert daarvoor de financiën, inclusies de subsidies van de gemeenten Lelystad en Dronten en de subsidie van de provincie Flevoland. Houdt maandelijks nog een spreekuur voor gepensioneerden en organiseert themabijeenkomsten. Ook is hij hulpverlener aan ouderen op verzoek van de Sociaal Raadslieden Lelystad. Daar helpt hij bijvoorbeeld ouderen met het invullen van formulieren.

De heer Servaas wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C.J.M van Arendonk (55)

De heer Van Arendonk neemt dit jaar na meer dan 30 jaar afscheid als directeur van de coöperatie Agrico te Emmeloord. Heeft jarenlang veel betekent voor niet alleen Agrico, maar vooral ook voor de aardappelteelt en -handel in het algemeen, en de positie van Nederland in die tak.

Ook vervulde hji talloze bestuursfuncties op het gebied van de (inter)nationale aardappelhandel, aardappelteelt en de landbouw in het algemeen. Ondermeer binnen de NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie) bekleedt hij al sinds de 80-er jaren diverse functies en is hij vorig jaar vice-voorzitter. Als voorzitter van de Covisa zorgt De heer Van Arendonk ervoor dat de inbreng van Nederland in de internationale koepel, Europatat, wordt uitgedragen.

De heer Van Arendonk is lid en vice voorzitter van de Nederlandse Aardappelen Organisatie. Lid van Commissie Pootaardappelen, de Commissie Consumptieaardappelen, Commissie voor Internationale Samenwerking in de Aardappelhandel, waar hij ook vice voorzitter van is.

De heer Van Arendonk bekleedt ook nog steeds diverse bestuursfuncties op landbouwgebied, zoals bestuurslid van het Produktschap Aardappelen en van het Nederlands Instituut voor Afzetbevordering van Pootaardappelen en lid van Raad van Commissarissen van het maandblad Aardappelwereld. Naast al deze activiteiten is hij voorzitter geweest van en nog betrokken bij de Katholieke Bonifatius MAVO in Emmeloord.

De heer Van Arendonk wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Geachte mevrouw drs. A.J. Leeuwe-Tak (65)

Mw drs. A.J. Leeuwe-Tak is heeft in Delfzijl in de jaren zeventig en tachtig vele acties op poten gezet onder de bevolking en instellingen. Heeft geholpen om een bibliotheek voor patiënten van het regioziekenhuis op te bouwen. Deze bibliotheek heeft zij jarenlang onderhouden en verder uitgebouwd. Daarnaast was zijeen stuwende kracht achter de organisatie van vele kunsttentoonstellingen. Vooral de Noordelijke kunst is op die wijze onder de aandacht van brede lagen van de bevolking gebracht.
In de jaren 1990-1996 heeft Mw drs. A.J. Leeuwe-Tak vele kunstactiviteiten in de gemeente Oud-Beijerland ontplooid. Zij heeft daar beeldende kunst in het destijds nieuwe interieur van die gemeente geïntegreerd.
In Lelystad en Flevoland is zij nog steeds actief op cultureel gebied. Zij is medeoprichter en voorzitter van het bestuur van het Lelystadse klassieke muziekfestival Uitgast.
Mw drs. A.J. Leeuwe-Tak is al 10 jaar lang betrokken bij het kunstbeleid van de gemeente. Daarnaast is zij door het gemeentebestuur gevraagd toe te treden tot het bestuur van het voortgezet onderwijs Lelystad, dat vanaf 2007 als bevoegd gezag van drie brede scholengemeenschappen zal fungeren. Dat is het bestuur voor 4000 leerlingen, en 350 werknemers.
Mw drs. A.J. Leeuwe-Tak is al 25 jaar -ook internationaal- zeer actief in de internationale Vereniging voor Vrouwen in het onderwijs en in de Soroptimistenclub. Een instelling van vrouwen die als zusters het beste nastreven. Met haar inspirerende persoonlijkheid, inzet en enthousiasme, heeft zij voor veel vrouwen in het onderwijs de weg gewezen in hun ontwikkeling, ook van henzelf, en het onderwijs in het algemeen.
Ruim 30 jaar lang zet zij zich in op vrijwillige basis voor sociaal-culturele activiteiten en voor de samenleving. Mw drs. A.J. Leeuwe-Tak wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mw M. Jacobs-Haagen (54)

Mevrouw M. Jacobs zet zich ondermeer als VVD-raadslid voor het belang van de stad. Heeft vanaf 1980 bijna 10 jaar zich ingespannen voor de verbetering van de veiligheid in de winkelgebieden van de nieuwe stad Lelystad. Als voorzitter van het project Preventie winkelcriminaliteit kreeg zij het voor elkaar dat dit project werd voorgedragen voor de landelijke Hein Roethofprijs.
Mevrouw M. Jacobs was ook degene die er persoonlijk door overleg met de gemeente voor zorgde dat er voor dit project subsidiegeld beschikbaar kwam en dat er zelfs een TELEAC-cursus op de landelijke TV te zien was. In het kader van de promotie van de stad heeft zij veel betekend. Mevrouw M. Jacobs is lid geweest van vele organisaties en besturen. Bestuurslid van en vrijwilliger bij de Stichting Lelystads Promotie. Is nauw betrokken bij de jaarlijkse uitreiking van de Lelystadse promotie-award aan bedrijven en personen die Lelystad positief in het nieuws hebben gebracht.
Mevrouw M. Jacobs belangeloos en enthousiast gids op de 'gastentoer'. Mevrouw M. Jacobs was van het bestuur van het oude theater 12 jaar lang lid. Voor stichting Chu Shin help zij jongeren met problemen. Mevrouw M. Jacobs is ook nog trouwambtenaar.
Mevrouw M. Jacobs wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Dhr. J.W. Jonkman. (70)

Dhr. J.W. Jonkman heeft van het begin af aan kennis van zowel de teelt als de markt in zijn vakgebied met veel collegas gedeeld. Veel mensen uit binnen- en buitenland hebben zijn biologische tuinbouwbedrijf in Leystad-Noord bezocht als onderdeel van een opleiding of cursus.

Met zijn bedrijfsvoering heeft hij laten zien dat biologische land- en tuinbouw op een rationele en rendabele wijze te realiseren is. Zijn visie op de markt en het gezamenlijk optrekken als telers, heeft geleid tot een goede productprijs en daarmee in levensvatbare bedrijven. Door zijn inzet zijn velen omgeschakeld naar de biologische teelt.

Vanuit zijn verantwoordelijkheid en betrokkenheid nam hij daarnaast zitting in tal van besturen, verenigingen en werkgroepen en was hij zodoende actief betrokken bij praktijkonderzoeken en de belangenbehartiging van (biologische) landbouw.

Dhr. J.W. Jonkman is verder lid geweest van flink wat besturen: zoals van de Coöperatie De Tuinbouw-West-Friesland, bestuurslid Coöperatie GAEA, die als doel had biologisch dynamische landbouw te ontwikkelen, commissaris van de coöperatie Proserpina Nieuwe Wetering, ook voor biologisch geteelde producten.

Dhr. J.W. Jonkman was en is ook intensief betrokken bij de oprichting van een informatiecentrum biologische landbouw in Lelystad. Een centrum dat jaarlijks veel bezoekers trekt, zowel nationaal als internationaal. Mede door dit centrum heeft de tuinbouw in Lelystad landelijk een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de biologische landbouw.

Dhr. J.W. Jonkman wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bijna 40 jaar geleden begon de heer R. Zevering (61) als vrijwilliger.

Dhr. Zevering is als jonge twintiger al actief geweest voor de maatschappij. Was vanaf 1968 tot 1976 ouderling van een Hervormde Gemeente in Amsterdam.

Van 1972 tot 1992 was hij secretaris van de Gereformeerde Bond in Oostelijk Flevoland. Heeft daarvoor een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van het evangelisatiewerk. Is vanaf 1992 tot aan vorig jaar scriba geweest van de Hervormde Pastoraatsgemeente in Oostelijk Flevoland. De heer Zevering heeft zich voor deze functies vele uren per week vrijwillig ingezet.
De heer Zevering is nog steeds actief binnen de kerkgemeenschap. Hij is al ruim 30 jaar organist en al weer 15 jaar preekvoorziener.

De heer Zevering wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---