De Unie


27/04/2007
Einde ABN AMRO in zicht door graaicultuur
27 april 2007 - âHet einde van ABN AMRO als zelfstandige Nederlandse bank komt in zicht door de graaicultuur van de aandeelhouders. Die zijn slechts uit op een totale uitverkoop van ABN AMRO. In een fusie met Barclays wordt ABN AMRO Brits, maar blijft het oerhollandse merk wel bestaan en worden de medewerkers met respect behandeld. Bij het uit elkaar trekken van het bedrijf zal een bankbedrijf met een historie tot aan de oude VOC-tijd voorgoed verdwijnen. Deze beslissing van de aandeelhouders en van de VEB geeft sterk te denken over hun morele en ethische waarden richting het personeel,â aldus De Unie bestuurder Joop Hofland.

Tijdens de vergadering van aandeelhouders ABN AMRO op 26 april jl. is gebleken dat een koerswinst van bijna 50% op het aandeel ABN AMRO in twee maanden voor de aandeelhouders nog niet genoeg is. Maar liefst 68% van de aandeelhouders stemde vóór een motie om ABN AMRO op te kunnen splitsen. De enige bedoeling daarvan is te proberen om een nóg hoger bod voor (onderdelen van) ABN AMRO te verkrijgen. âDe aandelen van ABN AMRO hebben in de afgelopen jaren rond een waarde van ⬠25,- gestaanâ, zegt Unie-bestuurder Joop Hofland, âdat is na de brief van TCI in februari opgelopen naar meer dan ⬠36,-. De toegevoegde waarde van de aandelen lijkt ons dus meer dan fantastisch gestegen.â Het opsplitsen van ABN AMRO zal âzeker op de korte termijn- tot een veel groter banenverlies in Nederland leidden, dan een fusie met één concurrent.

Het bod van ⬠36,25 per aandeel dat Barclays deze week deed in een fusie-scenario is al behoorlijk hoog. Maar de inkomstenmogelijkheden en kostenbesparingen voor de komende jaren zijn realistisch. De overbieding door het bankentrio levert de aandeelhouders nog eens ⬠2,75 per aandeel extra op en de totale kosten voor de overname lopen daarmee met nog eens ⬠5 miljard op.

âDeze kosten moeten terugverdiend worden,â meldt Hofland geïrriteerd, âdat zal voor een groot deel gevonden worden in de personeelskosten en dat komt dan nog bovenop het verlies aan werkgelegenheid door overlap en integratie.â De aandeelhouders hebben de deur nu nog verder open gezet voor een totale biedingenstrijd, die dan nog hoger zou moeten uitkomen dan de biedingen die er nu al liggen. âDe aandeelhouders willen een ouderwetse koehandel en handjeklap, met maar één doel: de eigen portemonnee nog verder te spekken,â aldus Joop Hofland, âde miljarden vliegen over tafel, maar het personeel âdat uiteindelijk de toekomst zal moeten maken- is voor deze groot graaiers van geen belang.â

---