Voedingcentrum
We eten te zout
27 april 2007
In ons eten zit veel meer zout dan goed voor ons is. Van te veel zout
krijg je een te hoge bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is
dan groter. Wageningen Universiteit heeft berekend dat jaarlijks circa
5000 mensen door zoân teveel aan zout overlijden. Het is dus
belangrijk om minder zout te eten, maar hoe doe je dat? Slechts 30%
van het zout dat wij eten komt namelijk uit het zoutvaatje. 70% zit al
in het eten en drinken. Als toevoeging of omdat het van nature in iets
voorkomt. Hoe kun je het âverborgenâ zout vermijden?
We krijgen gemiddeld zoân 10 tot 12 gram zout per dag binnen. De
gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram per dag. Zout wordt vaak
toegevoegd aan eten. Voor de smaak, als conserveermiddel of om de
structuur van het product te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij
het maken van brood. 28% van het zout in onze voeding komt uit brood.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid zout die
fabrikanten toevoegen aan bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, kaas
en groenten uit blik of pot. De resultaten staan in de consumentgids
van mei 2007. Het is opvallend dat er behoorlijke verschillen zijn
tussen vergelijkbare producten. Ook blijkt uit het onderzoek dat het
voor consumenten op dit moment vrijwel onmogelijk is om niet te veel
zout binnen te krijgen.
Wat u zelf kunt doen
* Voeg weinig zout toe aan eten. Er zijn veel andere smaakmakers,
zoals (verse) kruiden en knoflook.
* Let op âverborgenâ zout. Bekijk het etiket om te zien hoeveel zout
in producten zit. Helaas is dit niet gemakkelijk omdat vaak alleen
het natriumgehalte per 100 gram erop staat. Zo rekent u dit om
naar zout:
1 g natrium = 2,5 gr zout (= natriumchloride)
Stel: u kiest een kant-en-klare pizza van 500 gram. Op het etiket
staat dat in de pizza 0,5 g natrium per 100 g zit. In uw pizza zit
dus al ruim 5 gr zout!
* Eet minder zoute producten. Veel zout zit bijvoorbeeld in
kant-en-klaarmaaltijden, hartige snacks, zoute pindaâs, kaas,
chips, kant-en-klare soepen en sauzen en smaakmakers als
bouillonblokjes, maggi, ketjap, worcestersaus, mosterd, sambal,
tomatenpuree en ketchup. Minder zout zit bijvoorbeeld in
pelpindaâs, studentenhaver, noten uit de dop, minder zoute
kaassoorten, minder zoute vleeswaren zoals lichtgezouten rookvlees
en rosbief.
Wat de overheid en fabrikanten willen doen
Het Ministerie van VWS wil met de fabrikanten afspraken maken over een
beperking van het zoutgehalte in producten. De industrie heeft al
toegezegd dat ze de mogelijkheden op korte termijn gaat bekijken. Zo
zou bijvoorbeeld het zoutgehalte in brood structureel verlaagd kunnen
worden. In het buitenland, zoals Engeland en België zijn er al meer
van dit soort maatregelen genomen. Zoân verlaging heeft natuurlijk
invloed op de smaak. Om te voorkomen dat mensen alsnog het zoutvaatje
grijpen moeten dit soort maatregelen dus geleidelijk ingevoerd worden.
Zie ook
* Op de site van de Consumentenbond: Opzouten! Meer informatie over
het onderzoek en een online Zoutmeter.
* Alles over natrium (zout)
* Hart- en vaatziekten
* Hoge bloeddruk