Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft het beleidskader en intensiveringsprogramma Mantelzorg 2007-2010 Meer Rotterdammers zorgen voor elkaar vastgesteld. Leefbaar Rotterdam stemde tegen. Als gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning is de gemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van mantelzorgers. Ook benoemde de raad een wethouder en een raadslid.

Ga direct naar:

Benoeming wethouder en raadslid

Vragenhalfuur: dreigende sluiting Mekan

Vragenhalfuur: situatie voormalige asielzoekers Rotterdam

Tweeminutendebat over onaangekondigde huisbezoeken

Tweeminutendebat over werkzaamheden Oude Haven

Tweeminutendebat over tekort aan feestzalen voor allochtone bevolkingsgroepen

Tweeminutendebat over openbare aanbesteding openbaar vervoer

Onderzoekscommissie Museumpark

Beleidskader en intensiveringsprogramma Mantelzorg

Mantelzorg: weergave debat

Mantelzorg: reactie wethouder

En verder heeft de raad.....

Personalia

De gemeenteraad heeft de heer M.G.J. (Mark) Harbers benoemd als wethouder. Hij volgt daarmee de heer R.H. (Roelf) de Boer op als wethouder.

Voor de vacature die in de raad is ontstaan, als gevolg van de benoeming van de heer Harbers tot wethouder, is een nieuw raadslid geïnstalleerd: de heer J.H.C. (Jerry) van der Waarde is geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad, namens de VVD. De heer Van de Waarde is benoemd tot lid van de commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen en de commissie voor Jeugd, Onderwijs en Cultuur.



Vragenhalfuur

De heer M.G.J. van Muijen (PvdA) en mevrouw K.M.T. Duys (CDA) stelden het college vragen over de dreigende sluiting van het Mekan-ontmoetingscentrum in Delfshaven. De PvdA en het CDA wilden van het college weten wat zij concreet gaan ondernemen, in samenwerking met de deelgemeenten en de betrokken instanties, om Mekan te behoeden voor sluiting. Daarnaast wilden de fracties weten in hoeverre er gekeken gaat worden naar alternatieve mogelijkheden en plekken voor ouderen om te participeren en elkaar te ontmoeten.

Wethouder Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) gaf aan dat het college bekend is met de situatie en deed de toezegging dat de ouderen hun ontmoetingsplekken behouden. De wethouder gaf aan dat er op dit moment een aantal interessante initiatieven is in Rotterdam, waar ook naar gekeken wordt. Belangrijk uitgangspunt hierbij is de verankering van deze projecten in de wijk.



In de raad stelde de heer R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam) vragen over de situatie rond voormalige asielzoekers in Rotterdam. Aanleiding was een Tv-optreden van wethouder Kriens bij TV Rijnmond op 23 april jl. Leefbaar Rotterdam wilde weten hoeveel voormalige asielzoekers in Rotterdam onder een pardonregeling vallen en waarom zij met voorrang worden gehuisvest. Wethouder Kriens gaf aan dat het gaat om mensen die op dit moment in Rotterdam zijn. Ook liet zij weten dat er nog geen sprake is van een pardonregeling. Het kabinet is op dit moment nog bezig om te kijken hoe die regeling eruit moet komen te zien. Het gaat hierbij nadrukkelijk om een rijksverantwoordelijkheid. Zodra de pardonregeling definitief is zal het college bekijken hoe deze mensen worden gehuisvest.



Tweeminutendebat over onaangekondigde huisbezoeken

Op verzoek van de SP debatteerde de gemeenteraad over het brengen van onaangekondigde huisbezoeken aan mensen met een bijstandsuitkering. Onlangs bepaalde de Centrale Raad van Beroep dat gemeentelijke sociale diensten niet zonder toestemming van de persoon in kwestie het huis in mogen. Ook de uitkering mag niet ingetrokken worden, tenzij er sprake is van een concrete verdenking van fraude. In Rotterdam vinden dergelijke huisbezoeken nog steeds onaangekondigd plaats door de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De motie van de SP, waarin zij het college opriep te stoppen met deze huisbezoeken aan cliënten van de WWB en maandelijks een geanonimiseerd overzicht van de afgelegde huisbezoeken aan de gemeenteraad te sturen, werd verworpen. Alleen SP, ChristenUnie-SGP en D66 stemden voor. De wethouder gaf aan er op dit moment naar het protocol wordt gekeken, in samenspraak met staatssecretaris.



Tweeminutendebat over werkzaamheden Oude Haven

De raad hield een tweeminutendebat over werkzaamheden in de Oude Haven. Het debat was op initiatief van de Leefbaar Rotterdam-fractie. De fractie stelde dat werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden in een periode waarin de minste overlast voor ondernemers wordt veroorzaakt. Het college wilde dit tijdens het actualiteitenuur van 12 april jl. niet toezeggen, hoewel dat wel is beloofd in een brief die in september vorig jaar aan de ondernemers is gestuurd. Leefbaar Rotterdam diende een motie in waarin zij het college vroeg de werkzaamheden te staken. Alleen Leefbaar Rotterdam en SP stemden voor, waarmee de motie werd verworpen.

De PvdA wilde dat opnieuw het gesprek wordt aangegaan met de ondernemers. Het CDA betreurde de communicatie vanuit de gemeente richting ondernemers, hierdoor wordt volgens de fractie het vertrouwen van de overheid aangetast. D66 wilde weten of het stilleggen van de werkzaamheden veilig is en of het mogelijk is om de werkzaamheden sneller uit te voeren. De ChristenUnie-SGP wilde gespreide tijden voor werkzaamheden hanteren, zodat de overlast beperkt blijft.

Wethouder Bolsius (o.m. Buitenruimte) gaf aan dat, naar aanleiding van gesprekken met ondernemers, een aantal maatregelen is genomen. Vanaf 16.00 uur wordt er bijvoorbeeld niet meer gewerkt. Geluidsoverlast als gevolg van de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk beperkt. In de maanden mei en juni wordt er nog gewerkt.



Tweeminutendebat over tekort aan feestzalen voor allochtone bevolkingsgroepen

Op verzoek van de PvdA debatteerde de gemeenteraad over het nijpend tekort aan feestzalen voor allochtone bevolkingsgroepen. Volgens de PvdA-fractie is de situatie sinds 2001, toen het rapport "Het belemmerde bruisen van de multiculturele stad" uitkwam alleen maar verslechterd. Door sloop of sluiting van feestzalen is het aanbod erg klein geworden. Een motie van de PvdA, waarin het college werd opgeroepen om zo snel mogelijk met oplossingen te komen, werd ingetrokken.

Burgemeester Opstelten gaf aan dat dit onderwerp al eerder aan de orde is geweest tijdens de behandeling van de Horecanota 2007-2011. Een quick scan van beschikbare en geschikte accommodaties wordt op dit moment uitgevoerd. De raad wordt hierover binnenkort geïnformeerd. De burgemeester benadrukte dat in de stad voor iedereen feestruimte moet zijn, maar dat het een particuliere verantwoordelijkheid is om accommodaties aan te bieden.



Tweeminutendebat over openbare aanbesteding openbaar vervoer

De raad hield op initiatief van de PvdA-fractie een tweeminutendebat over de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden. Vorige week heeft de gemeenteraad tijdens de actualiteitenraad gesproken over de mogelijke aanpassing van de Wet personenvervoer 2000, en de verplichte openbare aanbesteding die daaruit voortvloeit. De Tweede Kamer zal in mei as. zich verder buigen over de wenselijkheid van een verplichte openbare aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden met een eigen openbaarvervoersbedrijf. De PvdA is van mening dat deze marktwerking in het openbaar vervoer in Rotterdam niet zal leiden tot beter openbaar vervoer, maar dat het ten koste zal gaan van de kwaliteit van het bus-, tram- en metrovervoer.

De PvdA diende samen met Leefbaar Rotterdam en GroenLinks een motie in waarin zij het college vroegen zich actief in te zetten richting het Kabinet en Tweede Kamer om de verplichte marktwerking voor grote steden af te schaffen. De motie werd aangenomen. De indieners, SP en ChristenUnie-SGP stemden voor.

GroenLinks gaf aan dat goed openbaar vervoer een belangrijk goed is, waar je volgens de fractie geen markwerking op los moet laten. De VVD-fractie gaf aan in te zetten op het beste openbaar vervoer voor de beste prijs, in het belang van de Rotterdammers. Een scherpe aanbestedingsprocedure zorgt volgens de fractie daarbij voor onderscheiding in kwaliteit. Volgens de PvdA staat kwaliteit bovenaan. Rotterdam moet zelf kunnen kiezen of er marktwerking moet zijn of niet. De ChristenUnie-SGP stelde voor om de aanbesteding facultatief in te voeren, zodat het plaatselijk ov meer kans krijgt zich te ontwikkelen.

Wethouder Baljeu (o.m. Verkeer) gaf aan dat er goede afspraken gemaakt worden over de onderlinge aansluiting van het tram-, bus- en metrovervoer. De Stadsregio is de eerst aangesproken partij bij de aanbesteding.



Onderzoekscommissie Museumpark

De raad stemde in met het eerste voortgangsbericht van de commissie die onderzoek doet naar de ontwikkelingen rond de bouw van de parkeergarage en de ondergrondse waterberging in het Museumpark. Tevens werd het college gevraagd een aanvullend krediet beschikbaar te stellen. Het onderzoek richt zich op de gang van zaken rondom het project voor de bouw van parkeergarage en ondergrondse waterberging in het Museumpark, en meer in het bijzonder de (technische) voorbereiding, financiering, ambtelijke en bestuurlijke besluitvorming en uitvoering, om hieruit lering te trekken voor toekomstige complexe projecten. De onderzoekscommissie gaf met het eerste voortgangsbericht een toelichting op het plan van aanpak en planning van het onderzoek in tijd en middelen.

De raad gaf de commissie de opdracht om andere partijen dan alleen gemeentelijke diensten te betrekken in het onderzoek. De voorzitter van de commissie gaf aan alle relevante stukken in het onderzoek te betrekken. De commissie verwacht de conclusies en aanbevelingen eind oktober aan de gemeenteraad te presenteren. De totale kosten van het onderzoek zijn begroot op 355.000,-.



Beleidskader en intensiveringsprogramma Mantelzorg

De gemeenteraad heeft het beleidskader en intensiveringsprogramma Mantelzorg 2007-2010 Meer Rotterdammers zorgen voor elkaar vastgesteld. Leefbaar Rotterdam stemde tegen. Als gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning is de gemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van mantelzorgers. Met het vaststellen van het intensiveringsprogramma werden de moties Verwijs e.a. over een zorgprijs voor mannen en emancipatie in de mantelzorg (2006/2245) en Van Muijen e.a. over uitbreiding ondersteuning mantelzorgers (2006/2247) afgedaan. De fractie diende een motie in, waarin ze het college verzocht om binnen twee maanden met controleerbare en afrekenbare doelstellingen en een nadere onderbouwing van de plannen te komen. De motie kreeg alleen steun van de indiener, D66 en ChristenUnie-SGP en werd daarmee verworpen.



Weergave debat

Alle fracties in de raad spraken hun waardering uit voor het programma, omdat hiermee de noodzaak van ondersteuning van mantelzorgers wordt onderkend.

GroenLinks had echter ook een aantal zorgpunten, bijvoorbeeld de indicatiestelling, het gebruik van het Persoonsgebonden Budget (PGB) en de regierol van de deelgemeenten. De fractie vroeg zich af op welke wijze het college de professionele zorgverleners en welzijninstellingen op deze ondersteuning gaat aanspreken.

De PvdA fractie gaf aan dat de individuele steunzorgpunten financieel moeten worden ondersteund door het college. Ook wilde de fractie dat er meer gecommuniceerd wordt over de bestaande regelingen en mogelijkheden.

De gemeente Rotterdam moet als werkgever hierin het goede voorbeeld geven. Het CDA vindt dat het pakket aan ondersteuning jaarlijks geëvalueerd moet worden met de gebruikers van het pakket, zodat het goed blijft aansluiten op de wensen. Ook moet worden geëvalueerd of de betrokken partijen de gemaakte afspraken nakomen.

Evenals de PvdA wilde ook CDA dat jonge mantelzorgers als specifieke doelgroep worden aangemerkt in het uitvoeringsprogramma. Zij hebben specifieke ondersteuning en begeleiding nodig om niet in een sociaal isolement te komen. Mantelzorgers zonder baan hebben de mogelijkheid om bij intensieve mantelzorg vrijgesteld te worden van sollicitatieplicht. Meer mensen moeten op de hoogte worden gebracht van deze regeling.

ChristenUnie-SGP is blij met de expliciete erkenning dat mantelzorg een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Het komt nu aan op uitvoering en aansturing. De ondersteuning moet aansluiten op de wensen van mantelzorgers, adequate vervanging moet goed worden geregeld en er moet aandacht komen voor kwetsbare groepen in de mantelzorg.

De SP-fractie wil aandacht voor de uitvoering. Vooral de indicatiestelling, communicatie en zogenoemde respijtzorg (vervanging van de mantelzorger) vergen aandacht. Naast aandacht voor betere communicatie vroeg de SP-fractie het college aan te geven wat er nodig is om vrijwilligersorganisaties voor te bereiden op de mogelijk grotere zorgvraag die op hun afkomt.

De VVD is van mening dat de overheid niet te zeer moet treden in de privésfeer van mensen. Het is echter wel de taak en plicht van de overheid om obstakels weg te nemen om mensen in staat te stellen om voor hun naasten te zorgen. Evenals de ChristenUnie-SGP vindt de VVD dat de dekking van het uitvoeringsprogramma niet duidelijk is.

De D66 fractie vindt het van belang dat overbelasting van mantelzorgers wordt voorkomen. Een professioneel vangnet (respijtzorg) is daarom erg belangrijk. Er moet echter meer over de mogelijkheden gecommuniceerd worden.



Reactie wethouder

Wethouder Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) verwees in haar reactie naar het meerjarenbeleidsplan Wmo, waarin voor alle onderdelen meetbare doelstellingen worden geformuleerd. Dit beleidsplan verschijnt deze zomer. De gemeenten en deelgemeenten werken hierin zoveel mogelijk samen, maar de deelgemeenten maken ook eigen uitvoeringsprogrammas. Volgens de wethouder is respijtzorg meer dan alleen vrijwillige inzet. Kriens gaf aan afspraken te willen maken met zorgverzekeraars voor professionele ondersteuning. Bij de situatie rond jonge mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld ook gezinscoaches worden ingezet. Hierover zal zij overleggen met wethouder Geluk (Jeugd). In reactie op de binnenkort te verschijnen Jeugdmonitor, zal de wethouder concrete maatregelen voor jonge mantelzorgers bekend maken.



En verder heeft de raad

het bestemmingsplan Boomgaardshoek vastgesteld;

ingestemd met de aanvraag voor een rijksbijdrage inburgering 2007-2009;

unaniem ingestemd met het voorstel om 230.000,- beschikbaar te stellen ten behoeve van de reorganisatie van Waterfront.

motie-Çelik over de tussentijdse evaluatie van de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs afgedaan;

motie-Sonneveld over bewonersparkeren bij evenementen afgedaan.



Bron: Griffie, 27-04-2007