Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Apeldoorn - inwoners politieregio Noord- en               |
|     |Oost-Gelderland voelen zich steeds veiliger, ook minder   |
|     |slachtoffers                                              |
De inwoners van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland (het gebied van Harderwijk tot Winterswijk) voelen zich steeds veiliger. Ook zijn er minder mensen in deze regio het slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit geworden. Het percentage slachtoffers van geweldsdelicten is ook behoorlijk gedaald. Dit is gebleken uit de Veiligheidsmonitor Rijk 2007, een onderzoek dat nu ieder jaar wordt gehouden.

In de enquête worden de uitkomsten van veel voorkomende criminaliteit onder slachtoffers van 15 jaar en ouder tegen elkaar afgezet. Landelijk blijkt dat Nederlanders zich veiliger voelen en dat de criminaliteit daalt. Vergeleken worden onderwerpen als buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens en vormen van slachtofferschap. Verder en dat is heel belangrijk voor de politieorganisatie wordt nationaal bekeken hoe tevreden is men over het contact met de politie.

Voor inwoners van deze politieregio blijkt, evenals in voorgaande jaren, dat mensen zich in dit woongebied veiliger voelen dan in sommige andere delen van Nederland. Ook is het slachtofferpercentage gedaald in vergelijking tot het voorgaande jaar. Vandalisme toont landelijk en ook in onze regio een lichte stijging en hierover straks meer.

Minder geweldsdelicten Om het aantal geweldsdelicten terug te dringen is de politie in de weekeinden zichtbaar aanwezig in de horecagebieden. Ze kunnen direct ingrijpen wanneer een ruzie uit de hand loopt en daardoor worden geweldsdelicten voorkomen. Cameratoezicht kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren.

Buurtproblematiek Bij de buurtproblemen wordt gekeken naar de verkeersoverlast, de overlast door drugs of hangjongeren en de verloedering van de woonomgeving. Voor deze onderwerpen is vooral de wijkagent een belangrijke schakel tussen de politie en buurtbewoners. Zo worden er projecten opgepakt om de snelheid in woonwijken/bij scholen terug te dringen of wordt overlast door hangjongeren soms samen met andere partners (gemeente, jongerenwerk) aangepakt. Voor drugs- en alcoholoverlast geldt hetzelfde en in de Achterhoek lopen diverse projecten waarbij ook de ouders van de jongeren betrokken worden.

Aangiftebereidheid en vandalisme De tevredenheid over het politieoptreden tijdens het opnemen van een aangifte is gelijk gebleven (tevreden tot zeer tevreden). De meldingsbereidheid is vaak afhankelijk van het delict. Een woninginbraak wordt altijd gemeld, terwijl de vernieling van een autospiegel of een auto-embleem vaak incidenteel wordt aangegeven.Dat een dergelijke aangifte wel degelijk van belang is, bleek onlangs bij een politieonderzoek in Brummen.

Hier werden vier jongeren aangehouden voor het beschadigen van auto's bij hun pogingen om auto-emblemen te "scooren". Naast het oplossen van deze diefstallen kon er ook een traject van schadeloosstelling voor de slachtoffers (lak- en krasschade) op gang worden gebracht.

Ook vernielingen door bijvoorbeeld huiswaarts kerende stappers in het weekeinde, zorgen naast de schade voor een behoorlijke ergernis voor de gedupeerde. Wanneer de politie weet waar deze vernielingen plaats vinden, dan kan zij haar surveillance daarop afstemmen. Een belletje naar 0900 - 8844 is dan ook altijd belangrijk! Gaat het om een spoedmelding (bijvoorbeeld: heterdaad bij vernieling, diefstal, een aanrijding met gewonden of een brand) dan kunt u altijd 112 bellen.

Politiebikers Naast toezicht door de plaatselijke surveillance-eenheden leveren de politieagenten op mountainbikes een belangrijke bijdrage aan dit toezicht. In de grotere plaatsen in onze regio zijn zij in nachtelijke uren tijdens het weekeinde op pad en zorgen nogal eens voor een heter daadje. Zo werd bijvoorbeeld afgelopen weekend in Harderwijk een succesje geboekt toen een huiswaarts kerende stapper een beeldje uit een tuin wilde stelen. Hij werd door de bikers betrapt en aangehouden en voor de strafafhandeling werd contact met het Openbaar Ministerie in Zutphen opgenomen.

Service aan Melders De politie vindt het belangrijk om mensen die bellen met een melding van bijvoorbeeld overlast, te laten weten wat er met die informatie is gedaan. Is de overlast opgelost, zijn er mensen aangehouden? Daarom is de politie in deze regio sinds april structureel begonnen met het terugbellen van melders. Als mensen melding gedaan hebben van overlast of vernieling, dan kunnen zij binnen enkele dagen een telefoontje van de politie terug verwachten. Zij horen dan welke acties de politie heeft ondernomen en wat het resultaat hiervan was.

Tot slot start de politie in Noord- en Oost-Gelderland op 7 mei met SMS-Alert. Het korps start met een proef in Apeldoorn Noordwest. Ook hiermee wil de politie in deze regio samen met burgers de veiligheid te vergroten.

Mocht u ondanks alles de dupe worden van een misdrijf; doe altijd aangifte! Dit kan via www.politie.nl of via 0900 - 8844 waar wij u informeren over het doen van aangifte.

Einde bericht
---

Anton de Ronde voorlichter politie Noord- en Oost-Gelderland email: anton.de.ronde@no-gelderland.politie.nl telefoon 055 - 5486052

---- --