Gemeente Ede

Nummer 80 / Ede, 27 april 2007

Burgemeester R.C. Robbertsen verrast gedecoreerden bij lintjesregen Koninklijke onderscheiding voor 16 inwoners gemeente Ede

Burgemeester R.C. Robbertsen van Ede heeft vrijdag 27 april in De Reehorst in Ede aan 14 inwoners van de gemeente Ede een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse lintjesregen bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag. Eén inwoner is in Den Haag gedecoreerd door minister Van Middelkoop van Defensie. Een ander krijgt zijn onderscheiding op een later tijdstip. Hij verblijft nu in de Verenigde Staten.

Eén inwoner mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Dertien inwoners ontvingen de versierselen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Robbertsen belichtte in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De verdiensten, waarop de onderscheidingen zijn gebaseerd, zijn samengevat in beknopte vorm:

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer G.H.M. Alferink, Lunteren (1943)
De heer G.H.M. Alferink is sinds 1989 de algemeen secretaris-directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de KNJV. Daar heeft hij zeer belangrijk werk verricht.

Hij heeft zich op bijzondere wijze ingezet voor herstel van de goede verhoudingen en het opzetten van een constructief overleg tussen de Tweede Kamerfracties, overheidsinstanties en een groot aantal belangengroeperingen en de KNJV.

Hij heeft alle partijen die betrokken zijn bij natuur- en wildbeheer bij elkaar aan tafel gebracht. Dit heeft geleid tot een goede overlegstructuur en tot nieuwe wetgeving op een maatschappelijk gevoelig jachtdossier.

Dit alles gebeurde in een tijd dat KNJV in zwaar weer verkeerde. De kritiek op de jacht nam toe. Natuurbeschermingsorganisaties gingen steeds meer een beleid voeren waarin voor de jacht nauwelijks of geen plaats meer was. En de publieke opinie was kritisch ten opzichte van de jacht.

De heer Alferink heeft de belangenbehartiging in Den Haag en Brussel geprofessionaliseerd, de publieke opinie meer begrip voor het jachtbedrijf bijgebracht en de eigen leden ervan overtuigd dat er drastische veranderingen nodig zijn in de jagersmentaliteit.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw J.M. de Bie-Paauw, Ede (1935)
Bij mevrouw J.M. de Bie staat aandacht voor de hulpbehoevende medemens centraal.

Zij is sinds 1982 als gastvrouw actief bij Kreatief, een activiteit van de diaconie van de Nederlands Hervormde Kerk in Ede. Zij organiseert daarbij allerlei activiteiten voor mensen die vanwege lichamelijke, psychische of sociale omstandigheden niet meer aan het arbeidsproces deelnemen.

Voor de Nederlands Hervormde Kerk Ede verzorgt zij ook het ouderenbezoek.

Sinds 1984 is mevrouw De Bie als vrijwilligster werkzaam bij woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië in Ede. Zij draait mee in het rooster van medewerkers die bij de receptie zitten. Met veel toewijding en enthousiasme zet zij zich in voor de bewoners van Bethanië.

Samen met haar echtgenoot de heer J.W. de Bie, die op 27 april 2007 ook een koninklijke onderscheiding heeft gekregen, is mevrouw De Bie sinds 2002 actief als vrijwilliger bij de Christelijke Caravanclub.

Meneer J.W. de Bie, Ede (1931)
De heer J.W. de Bie zet zich, net als zijn echtgenote mevrouw J.M. de Bie die ook een koninklijke onderscheiding heeft ontvangen op 27 april 2007, al jaren belangeloos in voor de medemens.

Tot augustus 1987 was hij docent speciaal onderwijs aan de Jan Tulpschool in Ede. Niet alleen de kinderen van deze school konden altijd op zijn inzet en belangstelling rekenen.

Daarnaast was de heer De Bie jaren actief voor de Nederlands Hervormde Kerk in Ede. Hij was zes jaar evangelisatieouderling en zestien jaar ouderling. Sinds drie jaar bezoekt hij oudere leden van de kerkelijke gemeente. Verder geeft hij leiding aan de bejaardenmiddagen.

Bij woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië in Ede heeft de heer De Bie zich tien jaar als bestuurder ingezet.

Hij assisteert sinds zijn pensioen zijn echtgenote mevrouw J.M. de Bie bij haar activiteiten voor Kreatief.

De heer W. Bloemendal, Lunteren (1950)
De heer W. Bloemendal is ruim 30 jaar EHBO-er. In die functie coördineerde hij 25 jaar lang de EHBO-inzet tijdens het folklore-evenement Oud Lunterse Dag.

Daarnaast is hij vanaf 1993 penningmeester van de EHBO-vereniging in Lunteren én materiaalbeheerder. Als bestuurslid vertegenwoordigt hij de vereniging in Lunteren bij de Federatie van EHBO-verenigingen in de gemeente Ede.

Van 1968 tot en met 2005 was de heer Bloemendal verbonden aan de sectie Lunteren van de gemeentelijke vrijwillige brandweer. In 1986 werd hij onderbrandmeester en bevelvoerder en in 1997 plaatsvervangend sectiecommandant. Bij de brandweer was hij acht jaar lid van de Onderdeelcommissie Vrijwillig van de sectie Lunteren.

De heer Bloemendal is nu drie jaar koster bij de Protestantse Kerk in Lunteren. Bij zijn werkgever Coöperatie De Valk Wekerom was hij vijf jaar voorzitter van de personeelsvereniging.

Mevrouw E. Coppens, Ede (1934)
Mevrouw E. Coppens is al meer dan 20 jaar mantelzorger. Jarenlang verzorgde zij met een groep vrijwilligers een gehandicapte mevrouw, zodat zij in haar eigen huis kon blijven wonen.

Al bijna twintig jaar staat mevrouw Coppens klaar voor de cliënten van het Johanniter Opvanghuis in Bennekom. Daar werkt ze één vaste avond en één weekenddienst in de maand en heeft ze diverse taken. In geval van calamiteiten en vakanties kan men altijd op haar rekenen.

Vanaf 1996 tot 2002 heeft mevrouw Coppens veel energie gestoken in Soloplus, destijds een nieuwe woonvoorziening van het Johanitter Opvanghuis. Door de 21 bewoners met veelal psychiatrische of psychosociale problemen te ondersteunen bij hun sociale contacten wordt voorkomen dat zij in een isolement raken.

Mevrouw Coppens is ook vijf jaar vrijwilliger geweest voor de Nederlands Hervormde Kerk in Ede.

De heer J. van Egdom, Ederveen (1951)
De heer J. van Egdom begon op 1 september 1975 als vrijwilliger bij de sectie Ederveen van de gemeentelijke vrijwillige brandweer. Hij heeft ruim 30 jaar bijgedragen aan de veiligheid van Ederveen en daarbuiten.

De heer Van Egdom behaalde de diplomas tweede en eerste brandwacht en Hoofdbrandwacht. Op 1 februari 2006 verliet hij de brandweer met Functioneel Leeftijd Ontslag.

Naast zijn dagelijkse werk als elektricien in Ederveen heeft hij zich ook ingezet voor de Protestantse Kerk Nederland in zijn woonplaats. Daar was hij ruim 10 jaar lidmaat-kerkvoogd.

De heer G. Foppen, Ede (1935)
De heer G. Foppen heeft als vrijwilliger veel werk verricht voor de Nederlands Hervormde Gemeente Ede. Hij was daar van 1972 tot 2006 ouderling. De laatste acht jaar bezocht hij mensen die zich vanuit andere kerken hadden laten overschrijven naar de Hervormde Gemeente Ede.

Als ouderling was de heer Foppen ook betrokken bij de kerkdiensten in ziekenhuis De Gelderse Vallei en in woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië.

Van 1961 tot 2006 was de heer Foppen als trainer én als loper verbonden aan atletiekvereniging Climax in Ede. Als sportinstructeur bij de Koninklijke Landmacht zorgde hij vanuit het leger voor de continuïteit van trainers binnen Climax.

Daarnaast is de heer Foppen sinds de jaren zestig trainer van een damesvolleybalteam, dat voorheen bestond uit echtgenotes van ambtenaren van de gemeente Ede, maar nu al lange tijd een bredere bezetting heeft

De heer W. van Heusden, Bennekom (1933)
De heer W. van Heusden werkte tot 2003 als conciërge op basisschool De Wingerd in Bennekom. Ook na zijn pensionering bleef hij van waarde voor de school. Zo opent hij nog steeds elke dag de toegangspoorten van de school om ze s avonds weer te sluiten en houdt toezicht.

Ook de sport draagt hij een warm hart toe. Hij is sinds 1973 erelid van korfbalvereniging DVO in Bennekom. Jarenlang heeft hij zich ingezet voor deze vereniging. Als lid van de technische commissie maar ook als trainer en coach. Nu nog is hij als vrijwilliger actief.

Negentien jaar lang vond de heer Van Heusden ook tijd om jeugdleider te zijn bij voetbalvereniging Bennekom. Onder zijn leiding ontstond het jaarlijkse paaskamp.

Dertien jaar lang was hij betrokken bij het Streek- en accordeonorkest RAC Bennekom. Hij was bestuurslid en verleende hand- en spandiensten als vrijwilliger. Zo had hij een groot aandeel in de organisatie van binnenlandse- en buitenlandse optredens van deze vereniging.

Sinds enkele jaren is de heer Van Heusden lid van de bewonerscommissie Bennekom-Oost en voor de Breukelderhof.

De heer ds. P. t Hoen, Ede (1947)
De oud-legerpredikant de heer ds. t Hoen was van 1995 tot 2005 voorzitter van de Raad van Kerken in Ede. In 2004 was hij initiatiefnemer van de kerkdiensten Hour of Inspiration.

De heer t Hoen is een jaar interim-voorzitter geweest van de Stichting Steun Wederopbouw Bosnië-Herzegovina. Verder heeft hij deel uitgemaakt van de Visiegroep Waarden & Normen, die met de gemeente Ede meedacht over het project Je normen hebben waarde.

Ook op sportgebied was de heer t Hoen actief. Hij is vanaf 1988 elftalleider en scheidsrechter bij voetbalvereniging Ede/Victoria.

De heer t Hoen krijgt zijn onderscheiding op een later tijdstip in verband met zijn verblijf in de Verenigde Staten.

De heer E. Jochemsen, Bennekom (1944)
De heer E. Jochemsen was van 1988 tot 2000 en van 2002 tot heden lid van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Gemeente in Ede. Als notabel, kerkvoogd, voorzitter van de toenmalige kerkvoogdij en later als ouderling heeft hij zich op breed terrein ingezet.

Ook op agrarisch gebied is veehouder Jochemsen actief. Vanaf 1982 is hij bestuurslid en voorzitter van de fokveevereniging van de agrariërs Veluwe en Gelderse Vallei. Vanaf 1993 is hij voorzitter van de landbouworganisatie GLTO Ede Zuid West en vanaf 2004 LTO Noord, afdeling Ede.

Sinds negen is de heer Jochemsen voorzitter van damvereniging De Kroonschijf en sinds een paar jaar geeft hij lessen aan de jeugd.

Van 2000 tot 2005 was hij bestuurslid van de Stichting Hervormde Wooncentra Ede en van de Stichting vrienden van Bethanië.

Mevrouw F. Middelink-Geerling, Lunteren (1947)
Vanaf 1979 tot heden is mevrouw Middelink-Geerling schoolgids en bestuurslid van IVN, afdeling Barneveld/Lunteren. Het IVN is een organisatie voor natuureducatie. Ze begeleidt schoolklassen bij boswandelingen, organiseert bos- en slootexcursies en zet fiets- en wandeltochten uit.

Vanaf 1980 is mevrouw Middelink vrijwilliger voor de Maranathakerk in Lunteren. Daar heeft ze diverse taken gehad, zoals lid van de commissie Catechisatie en diaken.

Jarenlang gaf zij huiskamercatechese aan een groep jongeren van deze kerk. Vanaf 1996 is mevrouw Middelink lid van de commissie Zending Werelddiaconaat en Ontwikkelingshulp Lunteren. Vooral het India-project van de Maranathakerk is zeer succesvol.

Sinds 1998 werkt zij als praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk van haar echtgenoot.

Mevrouw J. van Steenbergen-Brouwer, Bennekom (1931) Mevrouw J. van Steenbergen-Brouwer verricht al 25 jaar op vrijwillige basis werkzaamheden voor de Gereformeerde Kerk Bennekom. In september 2007 stopt ze daarmee.

Ze is scriba en daarmee een stabiele factor in de kerkenraad en een steunpilaar voor de betrokken predikanten. Ze verzorgt veel administratieve werkzaamheden. Onder meer verstuurt zij nieuwsbrieven, houdt de ledenadministratie bij en stelt de lijsten op van overledenen voor de herdenkingsdienst aan het einde van het kerkelijke jaar.

Mevrouw Van Steenbergen is nu voor de derde periode ouderling. Namens de wijkkerkenraad Midden heeft zij zitting in de Kerkenraad Algemene Zaken.

Naast al deze taken is ze erg betrokken bij de ouderen in Bennekom. Tien jaar lang zat ze in het bestuur van de Protestants Christelijke Ouderenbond.

Elke woensdag is mevrouw Van Steenbergen als vrijwilligers aanwezig in de Broekakker in Bennekom op de speciaal voor ouderen georganiseerde middag van de Stichting Welzijn Ouderen.

De heer H.C.F. Sündermann, Ede (1945)
De heer Sündermann is als vrijwilliger al 27 jaar verbonden aan verschillende voetbalverenigingen in de gemeente Ede. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan het draaiende houden van meerdere clubs.

Naast zijn werk als docent op de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek was de heer Sündermann altijd te vinden op het voetbalveld. Ooit begon hij als tweede voorzitter bij voetbalclub SDS 55 in Wekerom.

Na een korte onderbreking werd hij secretaris en tweede voorzitter van voetbalvereniging DTS 35 in Ede. Ook hier was hij weer zeer actief. Hij onderhield de contacten met andere verenigingen en verleende hand- en spandiensten tijdens speelzaterdagen en toernooien.

In 1991 werd de heer Sündermann voorzitter van SDS 55. Daar was hij onder meer betrokken bij het maken van het boek ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van SDS55. Verder organiseert hij jarenlang een groot zaalvoetbaltoernooi waar alle Edese voetbalclubs aan mee doen.

De heer M. van den Top, Bennekom (1931)
De heer M. van den Top was werkzaam bij papierfabriek Parenco in Renkum. Daar was hij als vrijwilliger betrokken bij de opbouw van het Historisch Papiermuseum Parenco. In 1997 was hij één van de grondleggers van Stichting Papiergeschiedenis Renkum-Heelsum en werd archivaris van de stichting.

Ook de belangenbehartiging van ouderen had zijn belangstelling. Hij was van 1994 tot 2001 penningmeester van Stichting Welzijn Ouderen Ede en van 1995 tot 2005 lid van het bestuur van het Protestants Samenwerkingsverband Ede. Vervolgens was hij nog 4 jaar bestuurslid van de Cliëntenraad van Stichting Welzijn Ouderen.

Van 1974 tot 1979 was hij notabel en daarna tot 1982 presidentkerkvoogd van de kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde Kerk in Bennekom. Een belangrijk wapenfeit was de uitbreiding en restauratie van het Leichel-orgel, waarvan hij de coördinatie en leiding in handen had.

De heer D. van Veldhuizen, Ede (1939)
De heer D. van Veldhuizen was van 1978 tot 1994 namens het CDA raadslid in de gemeenteraad van Ede.

Hij heeft vele bestuursfuncties vervuld. Zijn belangstelling voor de historie van Ede uitte zich in zijn lidmaatschap van de Vereniging Oud Ede. Van deze vereniging was de heer Van Veldhuizen zes jaar secretaris.

Verder is hij als bestuurslid elf jaar verbonden geweest aan de Stichting Hervormde Wooncentra Ede, tien jaar als voorzitter van de Stichting Vrienden van Bethanië, zes jaar bestuurslid van de Edese Marktvereniging, vier jaar bestuurslid van Zwembad De Vrije Slag en twee jaar bestuurslid van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede.

Het ging telkens om verschillende organisaties, maar overal ging hij met veel inzet aan de slag. Vooral zijn financiële deskundigheid kwam bij al deze functies goed van pas.

Uitgereikt in Den Haag op het ministerie door minister Van Middelkoop van Defensie

De heer P.P. Siegers, Ede (1950)
De heer Siegers heeft zijn onderscheiding ontvangen op het ministerie van Defensie in Den Haag uit handen van minister Van Middelkoop van Defensie.

Hij is burgermedewerker Bevoorrading en Beheer bij de 330 Herstelcompagnie op de Prins Mauritskazerne in Ede. Daar traint hij ook, grotendeels in eigen tijd, de conditie van militairen die uitgezonden moeten worden.

Verder is de heer Siegers al 18 jaar actief voor de Stichting Nederland-Batam, waar hij als vrijwilliger medische goederen verzamelt voor het ziekenhuis op het eiland Batam en voor andere noodlijdende ziekenhuizen in Indonesië. Ter plaatse installeert hij de apparatuur.
---