Gemeente Venray

Gewonden uit

27 april 2007

Venray reikt 7 Koninklijke Onderscheidingen en 1 Draaginsigne Gewonden uit

Burgemeester J. Waals heeft ter gelegenheid van Koninginnedag 2007 in Venray 7 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Drie personen zijn benoemd tot Ridder en vier tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is bij die gelegenheid het Draaginsigne Gewonden, een onderscheiding van het Ministerie van Defensie, uitgereikt.

De onderscheiden personen zijn:

De heer R. van den Brand (69)

De heer Van den Brand is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1965 in zijn vrije tijd bezig met de geschiedenis en geschiedschrijving van Zuid-Nederland en de grensstreken in België en Duitsland. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar oude oorkondes en andere oude geschriften. Zijn kennis op het terrein van paleografie (kennis over oude geschriften) heeft hij geheel opgedaan op basis van zelfstudie. Sinds 1970 verschenen van zijn hand talloze grote en kleine publicaties, voornamelijk in Nederlandse tijdschriften, en ook een aantal historische boeken. In totaal betreft het hier meer dan honderd publicaties, daaronder ook enkele in de Duitse taal, omdat zijn onderzoeken ook over de tegenwoordige grenzen met Duitsland en ook België gingen. Hij is medeoprichter van de Nederlands/Duitse stichting Historie Peel- Maas- Niersgebied, waarvan hij tegenwoordig ere-secretaris is. In kringen van historici is de heer van den Brand zeer gezien. Het feit, dat hem twee internationale prijzen zijn verleend (Rheinlandtalerprijs, uitgereikt 1989 te Bourglinster (Luxemburg) - Benediktpreis 2000 van de stad Mönchengladbach), getuigt van ook buitenlandse erkenning en waardering voor zijn werk. De heer Van den Brand heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de geschiedschrijving van Zuid-Nederland en omgeving.

De heer P. van Doesum (64)

De heer P. van Doesum is vanaf 19 oktober 1991 voorzitter en mede-initiatiefnemer van het Literair Café Venray-regio. Als Neerlandicus is hij bepalend voor het literaire gehalte van de beroepsschrijvers-voorstellingen en de presentatie van deze maandelijkse activiteiten. Hij is de bedenker van en verantwoordelijk voor de wekelijkse, regionale dichtregelwedstrijd (via de pers). Hij is verantwoordelijk voor en daadwerkelijk betrokken bij de organisatie van de Zuid-Nederlandse proza-en poëziewedstrijd met jaarlijks meer dan 100 deelnemers. Hij is (mede)initiatiefnemer en betrokken bij het tot stand komen van diverse literaire projecten:
* organisatie en realisatie van een poëzie-wandelroute langs Venray's monumenten.

* organisatie en realisatie van een poëzie-fietsroute langs monumenten in Venray en de kerkdorpen.

* literaire activiteiten voor de jeugd.

* Het promoten en stimuleren van amateurschrijvers om in de Schrijfkring eigen werk tot stand te brengen en te presenteren.
* Betrokken bij het samenstellen van het literaire programma van de Schouwburg.

* Mede-organisator van het jaarlijkse Boekenbal.
* Mede-initiator van de samenwerking tussen Literair Café Venray-regio en het Kunstencentrum, afd. Muziek, met het doel verbanden te leggen tussen de diverse kunstuitingen.

Door deze activiteiten beïnvloedt de decorandus daadwerkelijk het culturele klimaat in Zuid-Nederland en in het bijzonder in Venray en omgeving. De heer Van Doesum heeft gedurende 15 jaar een belangrijke stimulans gegeven aan de betekenis en promotie van de literatuur in de regio Venray.

De heer Van Doesum is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A. Ederveen (67)

De heer Ederveen is vanaf zijn vervroegde pensionering in 1995 tot heden als vrijwilliger verbonden aan de Hersenstichting Nederland (HsN), vanwege zijn grote kennis en praktische ervaring op wetenschapsgebieden neurobiologie en psychiatrie en veel maatschappelijke ervaring. De werkzaamheden strekken zich uit over de periode van 1995 tot heden en behelzen in het kort de navolgende deeltaken:

inspectie op uitvoering/realisatie van door de HsN gefinancierde wetenschappelijke projecten - schriftelijke en mondelinge beantwoording van talloze patiëntenvragen;

* ondersteuning bieden aan verenigingen van hersenpatiënten;
* het mede ontwikkelen van voorlichtingsmaterialen t.b.v. hersenpatiënten en hun directe naasten/familieleden;
* het bevorderen van het werk van de HsN door creatief te werken en mee te denken aan nieuwe ontwikkelingen;

* het verzamelen en volgen van relevante vakinformatie via tijdschriften, internet en het maken van beknopte samenvattingen t.b.v. de staf van de HsN;

* het redigeren van publieksgerichte teksten op wetenschappelijk en inhoudelijk verantwoorde formuleringen (óók juridisch);
* het voorbereiden en verschaffen van radiointerviews over aan hersenen gerelateerde ziekten en de bestrijding/preventie daarvoor;

* diverse bestuursfuncties: Bestuurslid Neurofederatie; bestuurslid Belgisch-Nederlandse vereniging voor Experimentele en Klinische Neurowetenschappen; lid van de Adviesraad Stichting Coma-Hospitium
* diverse ondersteunende activiteiten t.b.v. de staf van de HsN.

Al deze werkzaamheden zijn onbezoldigd. Sprake is van een langdurige intensieve inzet als vrijwilliger met een zeer hoog wetenschappelijk gehalte op nationaal en internationaal niveau.

De heer Ederveen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H. Roozeboom (60)

De heer Roozeboom zet zich al vele jaren op zeer verdienstelijke wijze in op het terrein van de amateuristische muziekbeoefening. In 1977 werd hij secretaris van de Drum- en Showband Venray (DSV). Nadat de drumband in 1989 een zelfstandig onderdeel werd van de Venrayse Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan heeft hij deze functie nog tot 2002 vervuld. Vanaf 1989 is de heer Roozeboom tevens bestuurlijk actief als secretaris en vice-voorzitter van het district Venray van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. In deze hoedanigheid heeft hij ook diverse malen zitting gehad in het provinciaal bestuur van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. De heer Roozeboom fungeert ook nog als correspondent van het bondsblad "De Tamboer". Met veel inzet en toewijding geeft hij invulling aan zijn bovenlokale bestuursfunctie.

De heer Roozeboom is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P. Spronken (56)

De heer Spronken heeft een langdurige staat van dienst, niet alleen in zijn werk, maar vooral ook op het gebied van maatschappelijke activiteiten en bestuursfuncties. Vanaf 1972 tot heden heeft hij, vrijwel onafgebroken, in totaal 23 (!) maatschappelijke functies vervuld. Het accent daarbij ligt bij de (geestelijke) gezondheidszorg, maar er is ook sprake van andere verdiensten. Zo is de heer Spronken vooral bekend in zijn functie van voorzitter van de Venrayse carnavalsvereniging en sinds 2004 is hij President van de Koninklijke Harmonie Euterpe.

Hij fungeert binnen veel organisaties als een belangrijke "spil" en draagt hij wezenlijk bij aan de taken en doelstellingen van die organisaties. En niet alleen op lokaal, maar ook op regionaal, provinciaal en zelfs landelijk niveau.

De heer Spronken is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J. Strijbos (61)

De heer Strijbos was tot voor kort leraar in het basisonderwijs. Naast de uitoefening van zijn beroep heeft betrokkene zich gedurende vele jaren op diverse terreinen ingezet voor de samenleving. Hij was en is actief voor verenigingen en organisaties op het gebied van de sport, de muziek, het carnaval, heemkunde en cultuurhistorie en de kerkgemeenschap. De heer Strijbos heeft ook op een intensieve manier de onderwijshistorie van de ca. 300-jarige basisschool van Oirlo in kaart heeft gebracht. De heer Strijbos zet zich al 35 jaar op een verdienstelijke manier in voor de samenleving. Op deze manier heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan diverse verenigingen en organisaties.

De heer P.J. Strijbos is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P. van der Velden (66)

De heer P. van der Velden is in een onafgebroken periode van bijna 28 jaar lid en dirigent van diverse koren (geweest) in Helmond en Venray. Vanaf 28 juni 1979 is hij dirigent van het kerkkoor van de Vredeskerk (ca. 25 leden) in Venray en daarnaast is hij vanaf 1995 dirigent van het gemengd koor Crescendo. Voorts was hij van 1994 tot 1998 lid van de gemeenteraad van Venray en van 1994 tot 2002 loid van de raadscommissie voor Maatschappelijke Zaken. Voorts heeft hij in die periode ook nog een aantal jaren bestuursfuncties vervuld in het schoolbestuur van de MAVO van Venray en als voorzitter van de voetbalvereniging van Oostrum. Ook is hij sedert 2002 voorzitter van de lokale politieke partij Samenwerking Venray. Ook is hij sedert ca. 2000 bestuurslid van de vereniging van ouderenkoren in Limburg, een overkoepelende organisatie, waarbij vele tientallen koren uit de provincie Limburg zijn aangesloten.

De heer Van der Velden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Draaginsigne Gewonden voor de heer E. Hermsen

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de lintjes is door burgemeester Waals ook een Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan de heer E. Hermsen uit Venray. Het Draaginsigne Gewonden is een eerbetoon van de Minister van Defensie aan Nederlandse militairen, die lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt als gevolg van militaire oorlogservaringen. De heer Hermsen maakte deel uit van de Nederlandse vredesmissies in het voormalig Joegoslavië en Bosnië in 1995/1996 en 1998/1999 en ondervindt nog dagelijks hinder van de gebeurtenissen die hij daar heeft meegemaakt. De heer Hermsen diende in het 42e Bataljon Limburgse Jagers.

De burgemeester prees de heer Hermsen om zijn moed en inzet en noemde de uitreiking van deze onderscheiding, temidden van de "gewone" lintjes, heel bijzonder en passend in dit kader.

Behalve het Draaginsigne overhandigde de burgemeester de heer Hermsen ook de bijbehorende oorkonde.