Gemeente Harlingen

Vijf Koninklijke onderscheidingen in Harlingen
27-4-2007
fotograaf joachim de ruijter

Burgemeester Paul Scheffer heeft vrijdag 27 april 2007 vijf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Alle vijf de versierselen behoren bij het Lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. Hieronder de vijf personen die een lintje hebben gekregen:

De heer J.H. (Jan Hendrik) van der Heide (61)
De heer Van der Heide is een 'sociaal' aanspreekpunt voor inwoners en verenigingen van Harlingen. Je kan hem benoemen als een soort van 'wijkagent'. Kleine of grote problemen van stadsgenoten, hij zal, als het in zijn macht ligt, iedereen helpen. Als een persoon, ongeacht zijn of haar achtergrond, hem om hulp vraagt wil hij daadwerkelijk helpen voor de volle 100%. Verenigingen e.d. doen ook nooit vergeefs een beroep op Van der Heide. Zo fotografeert hij alle Ouwe Seunen (bijnaam van de Harlinger bevolking) voor de Vereniging Oud Harlingen. Bij de jaarlijkse intocht per boot van Sint Nicolaas begeleidt hij, al meer dan 25 jaar, de Goed Heiligman en zijn gevolg bij aankomst en tijdens de rijtoer door het stadscentrum van Harlingen. Enige jaren geleden is hij mede-organisator geweest van de reünie van o.b.s. 't Wad, voorheen School A. Hij heeft veel tijd en inzet gegeven aan het opsporen van veel oud-Harlingers. Ook verleent hij assistentie bij de opzet van het Singelconcert in Harlingen omdat hij goed oog en overzicht heeft over alles wat er om heen gebeurt. Ook begeleid Van der Heide tijdens de Avondvierdaagse de wandelaars op drukke verkeerspunten. Bij het inhalen van de wandelaars op de laatste avond met muziekkorpsen, heeft hij de organisatie in handen van de feestelijke intocht.
Het 'sociale' leven van Jan van der Heide is begonnen toen hij als melkboer in de voetsporen van zijn vader trad. Het was hard werken; ijzeren kratten met glazen melk- of papflessen tilde hij op alsof het een brood was. In zijn hart had Van der Heide ook graag politieagent willen worden, net als zijn schoonvader. Vanwege de melkzaak moest hij die wens beperken tot reservist. Ongeveer 12,5 jaar heeft hij zijn werkzaamheden voor de reservepolitie met veel plezier gedaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 1980 heeft Van der Heide de melkzaak vaarwel gezegd en werd hij parkeerwachter van de gemeente Harlingen. Zo kon hij zijn uniform dragen en tegelijkertijd in contact blijven met de mensen. Naast zijn werk is de heer Van der Heide ook 10 jaar beheerder geweest van wijkgebouw Het Trefpunt. Daarnaast was hij van 1981 - 1993 zaalvoetbalscheidsrechter van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond., maakt hij sinds 2002 wekelijks het Sportprogramma "Sportbokaal" voor Radio Stad Harlingen, was hij van 1990 tot 2002 marktmeester Harlinger Ondernemers Vereniging(hij organiseerde zes keer per jaar de Tobbedagen in Harlingen).

Ook bestuurlijk vervult Van der Heide diverse functies. Zo is hij vanaf 1983 penningmeester en sinds 2000 voorzitter van de vogelvereniging Introka. En sinds 2005 is hij voorzitter van Exstador, een gerenomeerde futsalvereniging in Harlingen. Sinds 1998 is hij lid van het Comité Visserijdagen. De heer Van der Heide is namens het Comité contactpersoon ten behoeve van het intensieve overleg met politie- en de horecavertegenwoordigers. Verder heeft hij binnen het Comité de verantwoordelijkheid over: straatactiviteiten zoals standwerkerconcours, braderie, kermis, ringrijderij, afzettings- en geluidsplan en is coördinator van opbouw en plaatsen van borden.

A.J. (Ane Jan) Duiff (68)
De heer Duijf, in het dagelijks leven was hij tandarts, is sinds 1977 als penningmeester betrokken bij het toezichthoudende werk van de Plaatselijke Commissie van het station Harlingen. Penningmeester van een stichting is echter niet het meest boeiende bestaan bij de KNRM. Het is daarom te meer lofwaardig dat hij dit zo lang en zo contentieus heeft gedaan en nog doet. Stipt op tijd en nauwgezet is zijn handelsmerk.
Het karakter van de reddingstations wordt gekenmerkt door een grote saamhorigheid en waar de heer Duijf een groot aandeel in heeft. Hij is een geboren verteller over de KNRM, zijn hobby en het waddeneiland Terschelling, waar zijn wortels liggen. Door zijn boeiende manier van spreken, weet hij zijn toehoorders aan zich te binden en daarmee de saamhorigheid te bevorderen onder de vele vrijwilligers, opstappers en leden. Door zijn affiniteit met duiken en zijn hobby is hij een uitgesproken maritiem georiënteerd mens.
Begin jaren tachtig richtte de heer Duijf de stichting Duikteam Caranan op. Onder zijn bezielende leiding en met zijn eigen schip en middelen doet het duikteam Caranan al jarenlang onderzoek naar het wrak van het De Lutine. Zijn beweegredenen hiervoor zijn het in kaart brengen van de restanten van de Lutine en een archeologisch overzicht te krijgen. Hij werkt daar in samen met het NISA (Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie). De locatie waar de Lutine in 1799 met 270 mensenlevens, 600.000 Spaanse matten (munten) en ruim 30 ton aan edelmetaal is vergaan, is door de staat aangewezen als beschermd archeologisch monument. Archeologisch onderzoek van Caranan en het NISA zijn toegestaan maar andere bodemverstorende activiteiten zijn verboden.

Mevrouw M.K. (Marieke Klaziene) Breidenbach (74) In de meeste gevallen is het zo dat mensen, die gepensioneerd zijn, genieten van hun pensionering. Zo niet mevrouw Breidenbach, zij gaat als gepensioneerd officier van het Leger des Heils gewoon door met haar sociale werkzaamheden, niet alleen voor het korps in Harlingen maar ook elders. Zij heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om de zorg voor en ondersteuning van het merendeel van de zeer kwetsbare mensen in onze samenleving. Een heilsofficier heeft overigens geen arbeidsovereenkomst, maar wordt 'onderhouden' door het Leger.

De zorg en ondersteuning beperkte zich niet tot alleen leden van het Leger des Heils, maar ook mensen van andere richting en mensen, die zich niet tot een bepaalde richting rekenen, doen vaak een beroep op haar. Veelvuldig komt het voor dat de contacten die o.a. bij de bezoeken in de verzorgingsinstellingen ontstaan van doorslaggevend gewicht zijn om na een overlijden (opnieuw) een beroep op haar te doen. Zij ondersteunt daarbij de nabestaanden, die in die omstandigheden veel behoefte hebben aan een luisterend oor en aan een persoonlijk meebeleven. Mevrouw Breidenbach is ook nu nog enkele malen per maand nauw betrokken bij een begrafenis of crematie en de rouwverwerking. Deze waardevolle inzet, die zij ondanks haar leeftijd nog op voortreffelijke wijze vervult, vindt veel waardering in de plaatsing samenleving. De brede inzet was/ is mogelijk doordat mevrouw Breidenbach vooral door haar persoonlijkheid een zeer waardevolle en bindende kracht was en is. Mevrouw Breidenbach wordt alom gezien als een zeer prettig en geliefd mens die naast haar intensieve activiteiten bij het Leger des Heils ook altijd nog veel tijd en aandacht heeft voor haar eigen familie.

Mevrouw B (Bregtje) de Vries (72)
Mevrouw de Vries krijgt de Koninklijke Onderscheiding omdat zij langdurig taken heeft verricht in het kader van het Leger des Heils en nog steeds verricht. Vijfenveertig jaar geleden heeft zij de weg naar het Leger des Heils gevonden en binnen deze organisatie heeft zij zeer diverse taken op zich genomen. Samen met mevrouw Breidenbach hebben ze de opleiding tot heilsofficier gevolgd. In aansluiting op haar activiteiten in het kader van het Leger des Heils, doch buiten het verband daarvan heeft mevrouw De Vries vier pleegkinderen in huis genomen. Mede door haar inzet en betrokkenheid heeft zij 'haar' kinderen in hun puberteit op het rechte pad kunnen houden. Tot op heden heeft zij nog steeds contact met 'haar' inmiddels volwassen kinderen. Al enkele jaren laat ze (op eigen kosten) kinderen overkomen uit Tsjernobyl, waarbij ze altijd speciaal vraagt om gehandicapte kinderen waar ze voor zorgt en daarna medicijnen naar Rusland stuurt (die ze uit eigen zak betaald). Ze is (op eigen kosten) twee keer naar Rusland geweest om spullen, kleding en medicijnen e.d. te brengen. Sinds vorig jaar is mevrouw De Vries lid van de commissie, die de voedselbank in Harlingen handen en voeten heeft gegeven. De gezamenlijke kerken zijn bij dit initiatief betrokken.

De heer Mr. J.A.IJ. ( ) van Giffen (67)
Van Giffen is op 22 december 1966 officieel beëdigd als advocaat bij de rechtbank Amsterdam en op 9 januari 1975 bij de rechtbank Leeuwarden. Van die 40 jaar werkte hij 31 jaar in Harlingen. Bijzonder is dat Van Giffen als advocaat optreedt voor zowel betalende als voor onvermogende (pro deo). Dat doet lang niet iedere advocaat. De meesten halen de krenten uit de pap en sturen de onvermogenden naar andere advocaten. Van Giffen niet. Zijn motto is: "Ook deze mensen hebben recht op bijstand van een advocaat".
Naast zijn werk als advocaat heeft hij zijn kennis ook ingezet voor Harlingen. Zo was hij 25 jaar lang (van 1978 tot 2004) lid van het bestuur van de Vereniging Oud Harlingen. Eerst als gewoon lid, maar daarna als secretaris. De Vereniging telde bij het afscheid van Van Giffen 1200 leden, de grootste vereniging in Harlingen. Hij gaf de vereniging gratis juridisch advies tot bescherming van de historische waardevolle gebouwen. Van Giffen werd en wordt gedreven door de liefde voor de historie en de historische stadskern van Harlingen. Door zijn grote inzet, aimabele omgang en de liefde voor Harlingen heeft de Vereniging Oud Harlingen hem op 13 april 2004 benoemd tot erelid. Daarnaast was hij van 1982 tot 1992 voorzitter van de Hein Buisman Stichting. De Hein Buisman Stichting koopt, restaureert en verkoopt op non-commerciële basis vervallen karakteristieke panden in Harlingen. Zo worden o.a. oude pakhuizen van de sloop gered en geschikt gemaakt voor bewoning. Mede dankzij de niet aflatende inzet en het enthousiasme van de heer Van Giffen zijn er tijdens zijn voorzitterschap door de stichting ongeveer 32 monumentale panden in Harlingen gerestaureerd.

Samen met de gebroeders Anker vormt hij sinds 1998 het bestuur van de kunstcommissie van de Friese Orde van Advocaten. Het doel is om advocaten meer in kunst geïnteresseerd te krijgen. Een middel daartoe is het plaatsen van kunstobjecten in de Rechtbank van Leeuwarden en in het Paleis van Justitie. De Ankers omschrijven hem als een enthousiastmerend en zeer creatieve persoonlijkheid. Zijn bijdragen worden zeer gewaardeerd door de gebroeders Anker en de gehele Friese advocatuur. Kunst vind Van Giffen belangrijk omdat je anders tegen vier kale muren aankijkt. "Er is meer tussen hemel en aarde dan vier kale wanden en een stapeltje dossiers".
(foto Joachim de Ruijter)