Wereld

Aantal executies daalt terwijl de roep om een wereldwijd moratorium toeneemt

27-04-2007 Een doodstrafvrije wereld is mogelijk als een aantal regeringen politiek leiderschap tonen, zegt Irene Khan, Amnesty Internationals Secretaris-Generaal, bij de presentatie van de doodstrafcijfers over 2006.

Amnesty International roept op tot een wereldwijd moratorium op executies. Slechts zes landen- Iran, Irak, Soedan, Pakistan, de Verenigde Staten en China- zijn verantwoordelijk voor 91% van alle executies die in 2006 uitgevoerd werden. Deze onverbeterlijke executeurs staan geïsoleerd en gaan tegen de wereldwijde trend naar afschaffing in, zo zegt Irene Khan.

In 1977 hadden slecht 16 landen de doodstraf voor alle misdrijven afgeschaft. Dertig jaar later stijgt het aantal landen dat de doodstraf in wetgeving of praktijk afgeschaft heeft nog steeds. Het zijn er inmiddels 128. Daardoor ontstaat er een momentum om de doodstraf wereldwijd te beeindigen. De Filippijnen zijn vorig jaar het meest recente voorbeeld van een land dat de doodstraf voor alle gewone misdrijven afgeschaft heeft.Een aantal landen, waaronder Zuid-Korea, staan op het punt hetzelfde te doen.

In Afrika voerden slechts zes landen in 2006 executies uit. Belarus is het enige land in Europa dat de doodstraf niet afgeschaft heeft. Sinds 2003 is de Verenigde Staten het enige land in de Amerikas dat de doodstraf nog voltrekt.

Volgens cijfers van Amnesty International is het aantal executies wereldwijd gedaald van 2.148 in 2005 tot 1.591 in 2006. Het aantal landen dat in 2006 executies uitgevoerd heeft is in vergelijking met 2005 gestegen van 22 naar 25. Wereldwijd zitten op dit moment ongeveer 20.000 mensen in een dodencel in afwachting van hun executie.

Irak staat nu bij de top zes van landen die de doodstraf uitvoeren. Na het opnieuw invoeren van de doodstraf in 2004 is het aantal doodvonnissen snel toegenomen. Er zijn sindsdien tenminste 270 mensen ter dood veroordeeld en tenminste 100 mensen geëxecuteerd. Alleen al in 2006 werden minimaal dan 65 mensen opgehangen, waaronder twee vrouwen.

In Iran verdubbelde het aantal executies in 2006 ten opzichte van 2005 tot 177. Pakistan trad in 2006 toe tot de top zes van landen die de doodstraf uitvoeren met 82 executies. Sudan executeerde ten minst 65 mensen en in de Verenigde Staten werden vorig jaar 53 mensen ter dood gebracht in 12 staten. Iran en Pakistan zijn de enige landen die in 2006 minderjarigen ter dood gebracht hebben, respectievelijk vier en een.

China blijft het land met de meest executies. Het exacte aantal blijft een staatsgeheim, maar Amnesty International registreerde in 2006 1010 executies. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal rond de 8.000.

Het hoge aantal doodstraffen in 2006 is op geen enkele manier te rechtvaardigen, maar zelfs in China en Irak hebben vertegenwoordigers van overheid hun wens uitgesproken om de doodstraf in hun land af te schaffen, zo zegt Irene Khan.

Een aantal voorbeelden illustreert hoe wreed, willekeurig en oneerlijk de doodstraf is: * De Sri Lankaan Sanjay Rowan Kumara werd in november 2006 in Koeweit ter dood gebracht. Hij werd aanvankelijk dood verklaard na zijn ophanging, maar nadat hij naar het mortuarium was gebracht, merkte de medische staf dat hij nog bewoog. Na verder onderzoek bleek dat zijn hart nog (zwak) klopte. Uiteindelijk werd hij pas 5 uur na zijn ophanging dood verklaard. * In de Verenigde Staten schortte gouverneur Jeb Bush in december de uitvoering van alle doodstraffen op en benoemde hij een commissie om de menselijkheid en de grondwettigheid van dodelijke injecties te bekijken. Hij nam dit besluit nadat Angel Diaz na een dodelijke injectie pas na 34 minuten lijden, stierf. Later bleek dat de dodelijke chemicaliën niet op de juiste manier waren toegediend. * In Iran werden 2 vrouwen afgelopen mei gestenigd op beschuldiging van het hebben van een sexuele relatie buiten het huwelijk, ondanks een moratorium op de doodstraf door steniging die in Iran vanaf 2002 van toepassing is. In Iran wordt de grootte van de stenen van te voren vastgesteld, om te garanderen dat de dood niet onmiddellijk intreedt, maar pas na verloop van tijd.

Overal waar de doodstraf toegepast wordt is het gevaar aanwezig dat het onschuldigen treft. In 2006 werden 3 mensen onschuldig bevonden nadat ze jaren in de dodencel hadden gezeten in Jamaica, Tanzania en de Verenigde Staten.

De doodstraf is de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende bestraffing. Het is een willekeurige straf, waarvan nooit bewezen is dat het een effectieve straf is om misdaad te verminderen, aldus Irene Khan.

De doodstraf moet afgeschaft worden en een wereldwijd moratorium op de uitvoering is daarbij een eerste belangrijke stap, zo zegt Irene Khan.

Meer informatie: * Death sentences and executions in 2006 * Facts & figures on the death penalty * Ratifications on international treaties to abolish death penalty * List of abolitionist and retentionist countries * Essay: Death penalty - stop the state killing