D66

Geen nieuwe Schaefer-wijken

27 april 2007

In een debat met Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft D66 aangedrongen op een integrale aanpak van probleemwijken. D66-Kamerlid Boris van der Ham: `Er moet niet alleen geld worden geïnvesteerd in probleemwijken, maar er moet ook aandacht zijn voor scholing, een goede uitvoering van de sociale zekerheid en voor groen'.

Kwaliteit staat bovenaan

Het kabinet heeft 40 wijken uitgekozen om de komende jaren onder handen te nemen. D66 dringt erop aan niet alleen te investeren in harde infrastructuur. Van der Ham: `De laatste paar weken is Jan Schaefer (overleden PvdA-politicus) door een aantal PvdA-ers als voorbeeld gesteld om aan te tonen hoe sociale problemen opgelost moeten worden. Wij denken daar iets anders over. De erfenis van Jan Schaefer bestaat uit platgegooide klassieke stadsgezichten, waar goedkope lelijke oost-blok bouw voor in de plaats kwam. Het zijn anonieme unheimische wijkjes zoals in Amsterdam Oost, een wijk die nu op de lijst met 40 wijken van de minister staat. Bij het renoveren van woningen en bij nieuwbouw staat kwaliteit voorop'.

D66 pleit voor hoogstaande woningbouw en renovatie, waarbij aandacht voor meer groen en speelplaatsjes in de open ruimte belangrijk is. Van der Ham: `wil je deze wijken weer leefbaar maken, dan is het belangrijk dat er ook mensen met een midden- en een hoger inkomen gaan wonen. Verder moeten deze wijken aantrekkelijker worden voor gezinnen. Groen in de stad is daarvoor onontbeerlijk. Mensen moeten zich ook in de stad kunnen ontplooien en niet door de wet- en regelgeving weggejaagd worden'.

D66 vroeg de minister ook hoe ze wil omgaan met wijken die nu niet bij de 40 probleemwijken horen, maar die de komende tijd mogelijk `afglijden' naar dat niveau. D66 kreeg van Minister Vogelaar de toezegging dat dit soort wijken de komende jaren alsnog bij de 40 wijken kunnen aansluiten. Voorwaarde is wel dat gemeenten hiervoor goede projecten aanleveren.

Heilige huisjes

D66 wees er tijdens het debat op dat de regering tekort schiet met het fundamenteel aanpakken van de woningmarkt. Van der Ham: `Wijkverbetering, het mengen van wijken, het samenwerken met corporaties... Het zou zo veel beter kunnen als de regering iets aan onze vastgeroeste woningmarkt doet. Helaas gaan we dat de komende vier jaar niet meemaken: de hypotheekrenteaftrek blijft onaangetast en de huurtoeslag maakt investeren en verhuizen onmogelijk. Een gemiste kans. De heilige huisjes zitten de wijken in de weg'.

1.

Meer over...

* Groen in steden

---