Nederland moet 20-jarig moratorium ivoorhandel steunen

27.04.2007 / 11:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ifaw

Ifaw

Den Haag, 27 april 2007.
Afrikaanse regeringsvertegenwoordigers bij ministerie LNV


De meerderheid van alle Afrikaanse landen waar olifanten leven, willen een 20-jarig moratorium op handel in ivoor. Een Afrikaanse delegatie bezoekt vandaag de Nederlandse regering om steun te vragen voor de resolutie die zij hierover hebben ingediend op de komende CITES-conferentie over handel in bedreigde diersoorten. Deze vindt plaats van 4 tot 15 juni in Den Haag. Minister G. Verburg (LNV) is voorzitter.

Regeringsvertegenwoordigers uit Kenia, Mali, Congo, Togo, Tsjaad en Niger zullen een ontmoeting hebben met directeur-generaal A. Oostra van LNV en zijn CITES-specialisten.

De bezoekers uit Afrika vrezen hun nog overgebleven olifanten te verliezen aan stropers. Onder de huidige CITES-wetgeving is het immers hier onmogelijk illegale ivoorhandel aan te pakken. Bovendien mag er op beperkte schaal ivoor worden verkocht waardoor stropers in vele
landen hun illegale activiteiten hebben geĂŻntensiveerd. Ook zagen ivoorsmokkelaars over de hele wereld de kans schoon hun illegale ivoor via het legale circuit te verhandelen. Daarom is een 20-jarig moratorium op de handel de enige maatregel die hun olifanten kan redden, zo heeft de Afrikaanse delegatie de Nederlandse regeringsvertegenwoordigers uitgelegd.

Het aantal olifanten is momenteel tussen de 402 000 en 660 200 op het Afrikaanse continent (telling uit 2002). Dat is slechts ong. tien procent van het aantal in de jaren 30.In 2005 en 2006 zijn bijna 45 000 olifanten ten prooi gevallen aan stropers. Volgens delegatieleider Patrick Omondi uit Kenia maakt dit getal schrijnend duidelijk waarom er een 20-jarig moratorium moet komen. Omondi stelt dat steun uit Nederland hard nodig is om die boodschap helder over het voetlicht te brengen. In heel West-Afrika hebben stropers zoveel olifanten gedood dat er nog maar
drie procent over is van het aantal uit 1972.

De Keniaan bevestigt dat levende olifanten voor zijn land veel meer waarde hebben dan de ivoorhandel ooit zal hebben. Olifanten spelen een belangrijke rol in de toeristenindustrie van Afrika. Zij zorgen jaarlijks voor miljoenen dollars aan inkomsten voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Als ivoorstropers hun gang kunnen blijven gaan, komt deze inkomstenbron onvermijdelijk in gevaar.

Het is minister Verburg's vuurdoop op het internationale podium en ook die van de nieuwe regering. Nederland kan hier laten zien dat zij niet voornemens is alle Afrikaanse olifanten in handen te laten vallen van stropers en dat zij zich actief inzet om de olifant voor uitsterven te behoeden.