GroenLinks

Europees programma om AIDS te bestrijden

condoom in de vorm van 'red ribbon' 24 april 2007

De laatste jaren zijn er veel medicijnen ontwikkeld om HIV te bestrijden. Toch neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. Volgens cijfers van de Verenigde Naties leven er wereldwijd 40 miljoen mensen met AIDS. In Europa ligt dat cijfer op meer dan 1,7 miljoen.

Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "Er is geen medicatie om AIDS te genezen. We kunnen het virus alleen maar vertragen en de gevolgen ervan afzwakken. In de EU en vooral in de ons omliggende landen stijgt het aantal HIV-infecties snel. Tijd voor Europese actie dus."

Europees plan
Op 24 april debatteerde het Europees Parlement over een meerjarenplan om AIDS in de EU en de haar omliggende landen te bestrijden. Inzet was vooral voorlichting. Kathalijne Buitenweg: "Een goed idee aangezien er nog steeds veel misverstanden over de ziekte bestaan. Zo denkt 54% van de Europeanen dat HIV via mondcontact kan worden overgedragen. Een van de grootste risicogroepen zijn jongeren onder de 25 jaar. Deze groep is goed te bereiken met voorlichting."

Naast het belang van goede voorlichting en educatie kwamen ook financiële middelen ter sprake. Het Europees Parlement wil meer geld voor AIDS-preventie.

Drugsgebruikers
Injecterende drugsgebruikers vormen ook een grote risicogroep. Door het gebruik van ´vieze´ spuiten en naalden wordt HIV onder drugsgebruikers doorgegeven. Kathalijne Buitenweg: ´Voor deze groep is het belangrijk te weten hoe ze besmetting kunnen voorkomen. Verder ben ik groot voorstander van zogenaamde spuit- en naaldomruilprogramma´s waar we in Nederland veel ervaring mee hebben opgedaan. Dergelijke projecten zouden overal in Europa georganiseerd moeten worden.´

Vrouwen
Regelmatig worden vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld. Daarbij lopen ze een groot risico om met AIDS besmet te worden. Vrouwen hebben sowieso meer kans bij heteroseksuele contacten AIDS op te lopen dan mannen. "Ik ben blij met het rapport zoals het er nu ligt. Wel had ik graag gezien dat de positie van de vrouw erin versterkt zou zijn. Om daarvoor te zorgen heb ik een aantal wijzigingsvoorstellen ingediend. Ook heb ik gepleit voor meer onderzoek naar de ontwikkeling van het vrouwencondoom. Dit is namelijk een relatief gemakkelijk te gebruiken voorbehoedmiddel, waarbij vrouwen niet afhankelijk zijn van mannen", aldus Kathalijne Buitenweg.

Buitenweg zet zich al geruime tijd in voor de seksuele rechten en reproductieve gezondheid van vrouwen, onder meer via het ambassadeurschap voor MYBODY.