NEN


ISO 22000 aanpak voedselveiligheid slaat aan

donderdag 26 april 2007, 11:58

ISO 22000, de internationale norm voor het managen van voedselveiligheid, raakt ingevoerd in de agro-food sector. Na publicatie van deze norm in het najaar van 2005, begint de in deze norm gevolgde aanpak navolging te krijgen.

Zo heeft ISO onlangs nog een ondersteunend document gepubliceerd over auditing en certificatie van ISO 22000. Dit document (ISO/TS 22003) standaardiseert het certificatieproces en zal bijdragen aan de invoering van ISO 22000 als international standaard voor management van voedselveiligheid. Een ander voorbeeld is dat het Productschap Diervoeder begin maart in het certificatieschema diervoedersector kennis van ISO 22000 als extra eis heeft toegevoegd.

Norm voor hygiëne verpakkingsmiddelen
Producenten van verpakkingen voor levensmiddelen ontwikkelen op dit moment een Europese norm (ontw. NEN-EN 15593) voor het managen van hygiëne bij de productie van verpakkingsmiddelen. Het document is gebaseerd op de aanpak van ISO 22000, verwijst op diverse plaatsen naar deze norm en gebruikt termen die in ISO 22000 zijn gedefinieerd.

Punt van aandacht bij deze ontwikkelingen is dat de afstemming tussen ISO 22000 en gerelateerde publicaties gewaarborgd blijft. Doublures, of erger nog tegenstrijdigheden, moeten bijvoorbeeld zoveel mogelijk voorkomen worden. De normcommissie Voedselveiligheidmanagement van NEN probeert hier een faciliterende rol te spelen.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon (015) 269 01 25, e-mail: marcel.devreeze@nen.nl zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 22000:2005 nl (Norm) NPR-ISO/TS 22003:2007 en (Norm) NPR-ISO/TS 22004:2005 en (Norm) NEN-EN 15593:2006 Ontw. en (Norm) NEN Agro-FoodMail (Publicatie)