NEN
ISO 22000 aanpak voedselveiligheid slaat aan
donderdag 26 april 2007, 11:58
ISO 22000, de internationale norm voor het managen van
voedselveiligheid, raakt ingevoerd in de agro-food sector. Na
publicatie van deze norm in het najaar van 2005, begint de in deze
norm gevolgde aanpak navolging te krijgen.
Zo heeft ISO onlangs nog een ondersteunend document gepubliceerd over
auditing en certificatie van ISO 22000. Dit document (ISO/TS 22003)
standaardiseert het certificatieproces en zal bijdragen aan de
invoering van ISO 22000 als international standaard voor management
van voedselveiligheid. Een ander voorbeeld is dat het Productschap
Diervoeder begin maart in het certificatieschema diervoedersector
kennis van ISO 22000 als extra eis heeft toegevoegd.
Norm voor hygiëne verpakkingsmiddelen
Producenten van verpakkingen voor levensmiddelen ontwikkelen op dit
moment een Europese norm (ontw. NEN-EN 15593) voor het managen van
hygiëne bij de productie van verpakkingsmiddelen. Het document is
gebaseerd op de aanpak van ISO 22000, verwijst op diverse plaatsen
naar deze norm en gebruikt termen die in ISO 22000 zijn gedefinieerd.
Punt van aandacht bij deze ontwikkelingen is dat de afstemming tussen
ISO 22000 en gerelateerde publicaties gewaarborgd blijft. Doublures,
of erger nog tegenstrijdigheden, moeten bijvoorbeeld zoveel mogelijk
voorkomen worden. De normcommissie Voedselveiligheidmanagement van NEN
probeert hier een faciliterende rol te spelen.
Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze,
telefoon (015) 269 01 25, e-mail: marcel.devreeze@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 22000:2005 nl (Norm) NPR-ISO/TS 22003:2007 en (Norm)
NPR-ISO/TS 22004:2005 en (Norm) NEN-EN 15593:2006 Ontw. en (Norm) NEN
Agro-FoodMail (Publicatie)