KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

25-4-2007

Broers Coster zetten eindsprint in

De omstandigheden waren weer uiterst uitdagend voor de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. Sommige Oranje zeilers beginnen de windpatronen te herkennen in het zuid Franse Hyeres. Zoals Sven en Kalle Coster die met een 18de en een 3de plaats zich goed naar voren zeilden. De broers staan nu zevende in het klassement. In de Yngling klasse staan Mulder, Bes en Hendriksen zesde.

Heren 470 klasse
er slecht bij maar zeilden van een 35ste plaats naar een 18de. Prachtig dit. Ik ben tevreden. Ze blijven kalm en varen vrij
conservatief. Geen risicos. Ze hebben goed gevaren, overwogen, zei coach Jacco Koops.

Kalle Coster was enthousiast over hun resultaat. Dit is een mooie dag. Een prima dag. We zijn heel geconcentreerd gebleven. We hebben de dingen die we goed kunnen, goed gedaan.

Dat klinkt Cruijffiaans? Coach Koops legt uit. Dit zijn hele goede zeilers. Als die het niet zeker weten moeten ze niet gaan gokken, maar ze moeten dan conservatief varen. En als ze het wel zeker weten, moeten ze er vol voor gaan. Dat is dan ook geen risico lopen. Dingen die ze goed kunnen, goed doen, herhaalt Koops.

Morgen staat er meer wind. Dan moeten we geen gekke dingen doen en vrijdag tijdens de Medal race een goede prestatie neer zetten, besluit Kalle Coster.

Dames 470 klasse
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kregen een middag vrij. In de tweede race werden ze gediskwalificeerd vanwege een te vroege start en konden vroeg naar huis. Tijdens de eerste race eindigde het duo als 13de. Ze staan 26st in het algemeen klassement.

Lisa Westerhof en Merel Witteveen klommen een plaats in het klassement van tien naar negen. Dat ging niet vanzelf. In de eerste race werden ze ook gediskwalificeerd vanwege te vroeg starten. De tweede wedstrijd werden ze negentiende. Morgen zal het erom spannen of ze in staat zijn in de top tien te blijven. Daarmee kwalificeren ze zich voor het eerst voor de Medal race.

Yngling klasse
De negen Nederlandse dames in de Yngling klasse deden redelijk goede zaken. In de eerste race zeilden de drie Nederlandse boten niet voorin mee. De tweede race verliep beter voor de Oranje dames. Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen gingen als derde over de streep. In het klassement staat de NED 11 zesde en de NED 111 zevende, met Janneke Hin, Marije Faber en Marije Kampen.

Mandy Mulder lag in het water de boot te poetsen na afloop van de wedstrijd en vertelt, De tweede race ging een stuk eenvoudiger dan de eerste. We hadden een goede start en lagen eigenlijk direct van voren. Eigenlijk hebben we twee plekjes verloren gedurende de race. Maar vlak voor de finish werd het nog heel spannend. De wind kwam van achter opzetten en we konden ze nog net afhouden.

Finn klasse
Pieter-Jan Postma kon geen vuist maken en werd 35ste en 24ste Daarmee staat de Fries 20ste in het klassement. Kans is groot dat Postma de Medal race niet gaat halen.

RSX Windsurfer
Casper Bouman verbeterde zijn positie enigszins tot de 47ste plaats in het algemeen klassement en zal zich niet kwalificeren voor de Medal race.

Morgen wordt er meer wind verwacht uit het oosten. Dat betekent ook relatief grote golven. In de meeste klassen worden nog twee
wedstrijden gevaren. Vrijdag volgt een allesbeslissende Medal race in elke klasse. Deze Medal race is alleen voor de top tien van het klassement en wordt beloond met dubbele punten.