100-ste koppel Gilde SamenSpraak Leiden
Op donderdag 26 april om 16.15 uur ontvangt wethouder Gerda van den Berg (Onderwijs, Welzijn en Zorg) het 100-ste koppel van vrijwilliger en anderstalige in het kader van Gilde SamenSpraak Leiden. Dit gebeurt op de kamer van de wethouder op het Stadhuis in Leiden.
Gilde SamenSpraak Leiden draait pas een half jaar, maar nu al is de mijlpaal van 100 koppels bereikt. Coördinator Madelon Smit is degene die zorgt voor het bij elkaar brengen van vrijwilligers en anderstaligen: "Het is fantastisch werk om te doen, maar inmiddels is het wel meer dan een dagtaak voor me. Een mede-coördinator die structureel en actief betrokken wil zijn, is dus meer dan welkom."
Werkwijze
Gilde SamenSpraak is het taal- en integratieproject van Gilde Nederland. Het brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Een vrijwilliger wordt bij dit project gekoppeld aan een anderstalige. Zij komen dan wekelijks bij elkaar om op een persoonlijke en informele manier met de Nederlandse taal bezig te zijn. Gewoon thuis, in de huiskamer, of tijdens een wandeling een gesprek voeren dus. Door op deze manier met taal aan de slag te gaan, verbetert de anderstalige zijn spreekvaardigheid en integreert hij sneller en gemakkelijker.
Ontstaan
Gilde SamenSpraak ontstond vanuit Gilde Nederland. Dit is een koepelorganisatie van ongeveer 65 gilden in Nederland. Gilden zijn vrijwilligersorganisaties van 50-plussers die hun kennis, kunde en ervaring belangeloos en informeel overdragen aan anderen. In de jaren negentig startten een aantal gilden met bijeenkomsten 'Nederlands converseren met mensen van buitenlandse afkomst'. In het kader van het Grotestedenbeleid kreeg Gilde Nederland vervolgens financiële ondersteuning om het landelijke project Gilde SamenSpraak op te zetten. Inmiddels zijn er 50 lokale projecten Gilde SamenSpraak waarin ruim 2000 vrijwilligers actief zijn.
Het Leidse project is opgezet door coördinator Madelon Smit, met hulp van de landelijke koepel Gilde SamenSpraak. De gemeente subsidieert het project vanuit de regeling Leiden in Kleur.
Nadere informatie:
Edith Swinkels, bureau communicatie, gemeente Leiden, telefoon: (071) 516 52 26
---- --
Gemeente Leiden