Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

26 april 2007

Visueel en lichamelijk gehandicapten met (nog) de nodige praktische bezwaren tegen de stemcomputers. Maar ook een dynamische rondleiding op leefgemeenschap `De Hoge Weide'. Op werkbezoek in Utrecht werd staatssecretaris Bijleveld van verschillende kanten enthousiast bijgepraat over diverse aspecten van de administratieve lastenverlichting van burgers. Later op de dag volgde op het Utrechtse stadhuis een bijeenkomst met lokale bestuurders. Hierbij stond de rol van lokale en centrale overheid bij de administratieve lasten op de agenda.

Een loket voor het regelen van alle indicaties. Wat betreft rolstoelgebruiker Maurice Wiegman zeer wenselijk. Op het kantoor van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad legde Wiegman staatssecretaris Bijleveld uit dat het regelen van allerlei zaken te veel tijd vergt: "Eén loket voor alle indicaties en regelzaken zou mij ontzettend veel tijd schelen." Vanuit de instanties zelf bestaat ook deze wens met een één-loket-functie de burger te ontlasten, zo bleek later op de middag op het Utrechtse stadhuis. Iets dat mevrouw Bijleveld zelf ook graag steeds meer gerealiseerd ziet. "De burger moet centraal staan."

Staatssecretaris luncht met bewoners en medewerkers van gemeenschap 'De Hoge Weide' Bij de volgende etappeplaats - leefgemeenschap `De Hoge Weide' - leidde de verstandelijk gehandicapte Juliën Marsidi vol overgave staatssecretaris Bijleveld het complex rond. In de gemeenschap leven en werken verschillende mensen met een (verstandelijk) handicap, vrijwilligers en daklozen samen. Tijdens een gezamenlijke lunch deelden de aanwezigen de ervaringen van dienstverlening met overheidsinstanties. Fraukje van Dijk van de vrijwilligersorganisatie Movisie stelde hierbij de lastige situatie aan de orde waarmee vrijwilligers regelmatig worden geconfronteerd'. `Sommige vrijwilligerclubs bestaan uit nog geen tien man, maar inspectiediensten komen wel langs om te kijken of wij voor alles wat we doen een vergunning hebben. Geef ons één aanspreekpunt bij de overheid speciaal voor de vrijwilligersorganisaties, dan kunnen we de problemen ergens kwijt.

Juliën Marsidi leidt staatssecretaris Bijleveld rond Op de `Overheid en ICT-beurs' in de Jaarbeurs ontving Bijleveld de NORA (Nederlandse Overheids Referentie Architectuur). NORA is het ontwerp voor de verdere bouw van een elektronische overheid. Het biedt onder andere een overzicht van de manier waarop de overheid de elektronische dienstverlening heeft ingericht. Volgens Bijleveld een noodzakelijk iets, maar tegelijkertijd ook - slechts - van relatief belang. "Het belangrijkste is dat wij voor de burger werken. Die kan immers vaak bij niemand anders terecht dan bij de overheid."