D66

Geen plafond voor ondernemende student

26 april 2007, 15:57

Ondernemende studenten moeten de ruimte krijgen zich volledig te kunnen ontplooien in hun ondernemerschap. Dit bepleitte D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold donderdag tegenover minister van onderwijs Plasterk.

Nu verliezen studenten nog hun recht op studiefinanciering en ov-jaarkaart als ze meer dan EUR10.500 per jaar bijverdienen. Pechtold vindt deze bijverdiengrens oneerlijk en onnodig en vroeg de minister een standpunt in te nemen. Plasterk zegde toe een brief naar de Kamer te zullen sturen waarin hij ingaat op de voor- en nadelen van de bijverdienregeling.

Pechtold vindt dat elke student recht heeft op studiefinanciering, ongeacht het inkomen van de ouders of de eigen bijverdiensten: Studiefinanciering is een investering die onze samenleving doet in jonge, talentvolle mensen. Na hun studie betalen zij die investering ruimschoots terug door hun bijdrage aan de maatschappij. Het starten van een eigen bedrijfje tijdens de studie zou daarom gestimuleerd moeten worden in plaatst van bestraft.

D66 stoort zich er ook aan dat bijverdiensten zwaarder aangepakt worden dan bijdrages van ouders. Pechtold: Ouders kunnen de studie van hun kinderen onbeperkt steunen. Maar als een student in zijn eigen inkomen wil voorzien, wordt hij afgeremd door de bijverdiengrens. Dat is een verkeerd signaal. Volgens Pechtold moeten studenten zelf kunnen bepalen hoe ze in hun inkomsten voorzien, zonder daarbij door de overheid gehinderd te worden. Daarnaast is de afschaffing van de bijverdiengrens een mogelijkheid om onnodige bureaucratie en administratieve lasten terug te dringen. Het controleren van de bijverdiengrens brengt een hoop rompslomp met zich mee voor student, Belastingdienst en IB-groep. Allemaal onnodig, aldus Pechtold.

De D66-leider benadrukt dat de aanvullende studiebeurs uiteraard alleen beschikbaar blijft voor studenten die onvoldoende financiële draagkracht hebben om te studeren.

---