Minder acrylamide in ontbijtkoek en chips
26 april 2007 - nieuwsbericht
Sinds 2002 is de hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek en chips
duidelijk gedaald. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek
van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
Acrylamide is een stof die mogelijk kankerverwekkend is voor mensen.
Sinds 2002 is bekend dat deze stof voorkomt in zetmeelrijke etenswaren
die bij hoge temperaturen worden bereid, zoals frites, chips en
ontbijtkoek. Veel producenten van producten die acrylamide bevatten,
hebben sinds de ontdekking hun bereidingsprocessen aangepast om de
gehaltes aan acrylamide te verlagen. Vooral de gehaltes in producten
die een hoge concentratie hadden, zoals chips en ontbijtkoek, zijn
fors verlaagd. Ook zijn er echter producten waarvan het gehalte
enigszins is gestegen. Zie ook de tabel hieronder.
Van een verhoogd risico is pas sprake bij een grote inname over zeer
lange periodes. De VWA dringt er bij de industrie op aan de gehaltes
verder te verlagen en zet het huidige onderzoek naar acrylamide voort.
Voor consumenten is het ook op dit punt belangrijk een gevarieerd
voedingspatroon te volgen.
Productgroep 2006: Microgram per kg 2002: Microgram per kg
Frites
373
307
Ontbijtkoek
353
1018
Chips
343
1249
Speculaas
284
178
Cracker
94
218
Toast
34
191
Meer informatie:
* Acrylamide in levensmiddelen op de Nederlandse markt
* Dossier acrylamide
Voedsel en Waren Autoriteit