Voedsel en Waren Autoriteit

Minder acrylamide in ontbijtkoek en chips

26 april 2007 - nieuwsbericht

Sinds 2002 is de hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek en chips duidelijk gedaald. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Acrylamide is een stof die mogelijk kankerverwekkend is voor mensen. Sinds 2002 is bekend dat deze stof voorkomt in zetmeelrijke etenswaren die bij hoge temperaturen worden bereid, zoals frites, chips en ontbijtkoek. Veel producenten van producten die acrylamide bevatten, hebben sinds de ontdekking hun bereidingsprocessen aangepast om de gehaltes aan acrylamide te verlagen. Vooral de gehaltes in producten die een hoge concentratie hadden, zoals chips en ontbijtkoek, zijn fors verlaagd. Ook zijn er echter producten waarvan het gehalte enigszins is gestegen. Zie ook de tabel hieronder.

Van een verhoogd risico is pas sprake bij een grote inname over zeer lange periodes. De VWA dringt er bij de industrie op aan de gehaltes verder te verlagen en zet het huidige onderzoek naar acrylamide voort. Voor consumenten is het ook op dit punt belangrijk een gevarieerd voedingspatroon te volgen.

Productgroep 2006: Microgram per kg 2002: Microgram per kg

Frites

373

307

Ontbijtkoek

353

1018

Chips

343

1249

Speculaas

284

178

Cracker

94

218

Toast

34

191

Meer informatie:

* Acrylamide in levensmiddelen op de Nederlandse markt
* Dossier acrylamide