Cito

Arnhem,. 26 april 2007

Angela Verschoor promoveert op genetische algoritmen Genetische algoritmen voor verdere professionalisering examens

Geautomatiseerde toetsconstructie zorgt voor professionalisering van examens. Het daarbij toenemend gebruik van itembanken vraagt om steeds complexere toetsconstructiemodellen, waarvoor de huidige oplosmethoden niet altijd geschikt zijn. In haar proefschrift toont ir. Angela Verschoor aan dat genetische algoritmen deze modellen wel kunnen oplossen. Intensief gebruik levert echter gevaar op voor uitputting van itembanken. Zij geeft oplossingen om deze uitputting te voorkomen. Vandaag verdedigt Verschoor haar dissertatie `Genetic Algorithms for Automated Test Assembly' aan de Universiteit Twente.

Genetische algoritmen
Verschoor beschrijft in hoeverre we genetische algoritmen in kunnen zetten voor toetsconstructieproblemen: door processen in de biologie te imiteren gaan we op een efficiënte manier op zoek naar toetsen die aan de gestelde specificaties voldoen en zo betrouwbaar mogelijk zijn. Uit haar onderzoek blijkt dat genetische algoritmen goede oplossingen bieden.

Opdelen itembank
Het andere doel van haar onderzoek was het ontwikkelen van methoden voor en het verkennen van de lange termijn effecten van geautomatiseerde toetsconstructie. Deze manier van toetsconstructie kan namelijk leiden tot uitputting van de itembank. Verschoor vergeleek enkele strategieën om deze uitputting te voorkomen. Het opdelen van de hele itembank in een aantal delen, waarbij in iedere periode een deel wordt gebruikt voor toetsconstructie, bleek een eenvoudige en doeltreffende maatregel.

Promovendus
Angela Verschoor werkt sinds 1991 als methodoloog bij Cito te Arnhem. Daarvoor werkte zij als consultant voor The World Bank te Washington D.C. Promotor van Verschoor is prof. dr. W.J. van der Linden.