aanpakken
Minister wil 'zoutprobleem' aanpakken
Nieuwsbericht, 26 april 2007
Close-up van een pizza; een voorbeeld van een product waaraan veel
zout is toegevoegd
In 2010 moeten mensen minder zout eten en moet de voedingsindustrie
minder zout toevoegen aan levensmiddelen, zegt minister Klink.
`Ik wil ernaar streven dat we aan het eind van deze regeerperiode
duidelijk een vermindering kunnen zien op het productieniveau en het
consumptieniveau.' Deze ambitie uitte Klink vandaag tijdens het
symposium `Opzouten', dat door de Consumentenbond was georganiseerd.
De gemiddelde Nederlander krijgt naar verwachting gemiddeld 9 gram
zout binnen per dag. Dat is ruim boven de 6 gram die de Richtlijn
goede voeding van de Gezondheidsraad voorschrijft. Beperking van de
zoutconsumptie kan forse gezondheidswinst opleveren. Te veel zout
zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot een
beroerte of hartinfarct.
Daarom wil Klink een beroep doen op de voedingsindustrie om de
hoeveelheid zout geleidelijk te verminderen. Dat kan in de vorm van
een convenant of werkgroep. `Uit de afspraken die gemaakt zijn over
het verminderen van transvetzuren, blijkt duidelijk dat bedrijven hun
verantwoordelijkheid kunnen nemen', aldus Klink. Een aantal bedrijven
heeft de eerste stappen al gezet voor het verlagen van het zoutgehalte
in hun producten. Ook in de criteria van het `Ik Kies Bewust'-logo
wordt het zoutgehalte meegenomen.
Verder heeft de minister het RIVM opdracht gegeven om te onderzoeken
hoeveel zout mensen precies eten. Op basis daarvan wil Klink een
stappenplan maken. Bovendien valt zo te controleren of de
zoutconsumptie daadwerkelijk daalt.
Verwijzingen
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport