Ingezonden persbericht


Persbericht Groentekar Sjef Meijman/Beeldend Agrariër

Rijdende moestuin/groentekraam opzoek naar groenten-eters

Door de gemeente Assen is beeldend kunstenaar Sjef Meijman/Beeldend Agrariër gevraagd een beeld te maken voor de expositie 'Ode' in de Gouverneurstuin te Assen. Sjef Meijman heeft voor deze expositie De Groentekar ontwikkeld.

Groentekar

In de Gouverneurstuin is vroeger altijd een stads-groentetuin geweest. In de tuin werd allerlei groente verbouwd zoals kardoen, haverwortel, aardpeer, boksbaard, schorseneer, pastinaken en aardamandelen. Ook waren er fruitbomen, die droegen vruchten met namen als De Drentsche Bellefleur, Notarisappel en de Lutterse Pippeling. Van de stads-groentetuin is weinig meer over. Enkel een lege appelkelder met een slot op de deur. Hoe een Assenaar nu aan zijn groente komt is onduidelijk.

De Groentekar rijdt naar de mensen toe. De mensen kunnen een bloemkool kopen of een krop sla. Zo uit de grond. Aan het eind van de dag rijdt de groentekar weer naar haar vaste plek, en spreidt zich uit zodat haar groenten tot rust kunnen komen en verder kunnen groeien.

De Groentekar is een soort moestuin, en tegelijkertijd ook een rijdende groentewinkel. De groenten groeien in de bakken.
Als de kar rijdt staan de bakken omhoog zodat de kar makkelijk door de straten kan. In rust, in de Gouverneurstuin, worden de bakken uitgeklapt zodat alle groenten evenveel licht kunnen krijgen.

Het voordeel is duidelijk: Waar de Assenaar eerst naar de Gouverneurstuin moest gaan om z'n groenten te halen, komen de groenten nu naar de Assenaar toe. Wat dat betreft is het ook niet verwonderlijk dat de oorspronkelijke groentetuin in de Gouverneurstuin inmiddels is betegeld.

De Beeldend Agrariër zou tijdens de expositie van 12 mei t/m 20 augustus graag een vast klantenbestand willen hebben waar zij de groenten naar toe kan rijden, en doet hierbij een oproep aan de Assenaren om zich aan te melden voor een ouderwetse groenten abonnement. Voor het symbolische bedrag van 5 euro rijdt de Groentekar in de expositie periode 3 keer bij de mensen langs en kunnen ze zoveel groenten van de kar oogsten als ze willen. Daarnaast zal de Groentekar ook op onverwachte tijden op de markt te vinden zijn. De ouderwetse groente zijn geleverd door Prima Pot Plant uit Ermelo. Assenaren kunnen zich opgeven voor het ouderwetse groente abonnement op nummer 0592-387010 of via sjef@sjefmeijman.nl.



Ingezonden persbericht