Voedingcentrum
Feesten zonder buikpijn
26 april 2007
Koninginnedag komt er weer aan! Het wordt een zonnige dag. Perfect om
te struinen over de vrijmarkt. Net als elk jaar geeft het
Voedingscentrum tips bij het kiezen van hapjes en snacks op straat.
Door goed op te letten wat u neemt, verlaagt u het risico op
voedselvergiftiging.
Het is niet gemakkelijk om te zien of hapjes en snacks op vrijmarkten
en braderieën veilig zijn. Echt bedorven eten is wel goed te
herkennen. Het ziet er niet lekker uit en het ruikt en smaakt vaak erg
vies. Maar ook als je er niets aan ziet, dan kan eten onveilig zijn.
Helaas zijn ziekmakende bacteriën onzichtbaar.
Maatregelen Voedsel en Waren Autoriteit
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft duidelijke regels gemaakt
voor bedrijven én particulieren die tijdens de vrijmarkt eten en
drinken verkopen. De VWA controleert tijdens evenementen zoals
Koninginnedag streng. De VWA let dan bijvoorbeeld op of er schoon
gewerkt wordt, of het eten en drinken wel in een koeling ligt als dit
nodig is en of het eten wel op de goede manier wordt klaargemaakt. Dus
bijvoorbeeld of het vlees goed doorbakken is.
Waar u zelf op kunt letten
Natuurlijk is het slim om ook zelf goed op te letten. Deze tips helpen
u om het risico op voedselvergiftiging zoveel mogelijk te beperken:
* Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Met andere woorden: zien de
stand en de kok er schoon en fris uit?
* Let goed op of bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks goed
gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken. Ook
koude hapjes en drankjes die bederfelijk zijn, zoals yoghurtdrank
of rauwkost, horen gekoeld te worden.
* Warme snacks en hapjes moeten goed heet zijn. In eten dat lauw is,
kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen. Hoe
meer bacteriën, hoe groter de kans dat u er ziek van wordt.
* Het is belangrijk dat de verkoper kruisbesmetting voorkomt.
Kruisbesmetting is als bacteriën van bijvoorbeeld rauw vlees zich
verspreiden over ander eten. Bijvoorbeeld als de rauwe hamburgers
op hetzelfde bord liggen als de gebakken hamburgers. Een kok kan
bijvoorbeeld een tang gebruiken om rauw vlees te pakken om
kruisbesmetting via zijn handen te voorkomen.
* Koop geen eten dat lange tijd is warm gehouden of lang in de zon
heeft gelegen. Koop snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar
u bijstaat.
* Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.
* Gebruik uw gezond verstand: bij twijfel niet kopen en zeker niet
eten!
Zelf eten verkopen?
Wilt u zelf eten of drinken verkopen op een vrijmarkt of braderie? Let
dan op de regels van de VWA. U vindt ze hier.