Nederlanders bewegen steeds meer

26.04.2007 / 12:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Tno

Tno

Nederlanders bewegen steeds meer

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar meer gaan bewegen. Bewoog in 2000 52 procent van de Nederlanders voldoende, in 2005 is dit gestegen naar 63 procent. Ook is het aantal mensen dat helemaal niet actief is gedaald van 9 naar 6 procent. Nederlanders zijn vooral actiever geworden in hun vrije tijd. Het aantal uur dat zittend of liggend wordt doorgebracht is echter niet afgenomen. Het blijft daarom nodig het bewegen te stimuleren, met name bij die groepen die lange perioden op de dag niet actief zijn, zoals kantoorwerkers en leerlingen.

Dit blijkt uit de resultaten van de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid, die te vinden zijn in het nieuwe Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2004-2005. Het Trendrapport is vanochtend aangeboden aan Rob de Vries, Directeur Sport van het Ministerie van VWS.

Met de Monitor Bewegen en Gezondheid meet TNO sinds 2000 hoeveel Nederlanders voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze norm stelt dat dertig minuten matig intensief bewegen op tenminste vijf dagen in de week nodig is voor een goede gezondheid. Sinds 2005 wordt ook de Fitnorm, minstens driemaal twintig minuten intensieve beweging per week, gehanteerd en 'goed gerekend'.

Nederlanders actiever in hun vrije tijd
Werk (fysieke arbeid en woon-werkverkeer), school (gymlessen en speelkwartier) en huishoudelijk werk vormen de belangrijkste bronnen van alledaagse activiteit. De afgelopen jaren zijn Nederlanders vooral meer gaan bewegen in hun vrije tijd. Men is meer tijd gaan besteden aan tuinieren en klussen, sporten, wandelen en fietsen.

We zitten en liggen nog steeds teveel
Toch is het aantal uur dat Nederlanders zittend of liggend doorbrengen de laatste jaren niet afgenomen: gemiddeld 6,5 uur per etmaal, los van de nachtrust. Een dergelijke inactieve leefstijl is een gezondheidsrisico op zich, ook al beweegt men verder voldoende. Een zittend beroep en de uren die de jeugd doorbrengt in de schoolbanken, achter de PC of voor de TV zijn redenen voor deze inactiviteit. Deze resultaten ondersteunen de keuze van de overheid om beweegcampagnes te blijven richten op onder meer werknemers en schoolgaande jeugd.

Het Trendrapport Bewegen en Gezondheid
Het Trendrapport Bewegen en Gezondheid is een tweejaarlijkse uitgave van TNO en geeft, naast de hierboven aangestipte resultaten van de TNO-Monitor, een actueel en breed beeld van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bewegen in Nederland. Het bevat bijdragen van een groot aantal organisaties: Consument en Veiligheid, het EMGO-instituut van het VUmc, de Vrije Universiteit te Amsterdam, de GGD Amsterdam, het W.J.H. Mulier Instituut, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Universitair Medisch Centrum Utrecht en TNO.

Trendrapport bewegen en gezondheid 2004/2005. Onder redactie van V.H. Hildebrandt, W.T.M. Ooijendijk, M. Hopman-Rock. TNO, 2007. ISBN 978-90-5986-243-2.

Meer informatie
Voor meer informatie of een exemplaar van het Trendrapport kunt u contact opnemen met Yvonne Janssen, communicatieadviseur, T 071 518 1694, yvonne.janssen@tno.nl.

Het Trendrapport is aangeboden aan het ministerie van VWS tijdens de startbijeenkomst van de campagne 30minutenbewegen van het Nederlands Instituut Sport en Bewegen. Zie voor meer informatie de website (www.30minutenbewegen.nl/) of neem contact om met Juul van Rijn, persvoorlichter NISB, T 06 519 77131.