Gemeente IJsselstein


Gemeenteloket » Jeugd en jongeren

Kinderen ontdekken de prehistorie in Stadsmuseum IJsselstein

Datum: donderdag 26 april 2007
Nieuw in Stadsmuseum IJsselstein: cultureel erfgoedproject `Leven in de IJzertijd'.

De groepen 6 van de Nieuwegeinse basisscholen bezoeken op dit moment Stadsmuseum IJsselstein om deel te nemen aan het project `Leven in de IJzertijd', een nieuw cultureel erfgoedproject van Stadsmuseum IJsselstein. Na een introductie bij een speciale maquette die uit verschillende lagen bestaat, de tegenwoordige tijd en de IJzertijd, storten de kinderen zich vol enthousiasme op de manden met allerlei voorwerpen waarbij van alles te ontdekken en te doen valt over de prehistorie.
De aanleiding voor het maken van een project over de prehistorie zijn de opgravingen die hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2001, ten zuiden van het industrieterrein Zenderpark, ongeveer op de plek waar de Lage Dijk en de nieuw aangelegde N210 elkaar kruisen. Enkele proefopgravingen leverden vondsten op uit verschillende perioden, waaronder de paalsporen van twee boerderijen uit de (vroege) IJzertijd, met een spieker (voorraadschuurtje), greppels, omheiningen en sporen van waterputten. Deze vondsten zijn verwerkt in de maquette die speciaal voor dit project is vervaardigd. Bij het zien van de paalsporen hebben kinderen al vrij snel door dat hier gebouwen hebben gestaan. Het ijzertijddorpje wordt voor hun ogen opgebouwd, compleet met boerderijen, spiekers en akkers. De maquette laat ook zien hoe een huis gebouwd werd en met behulp van de kinderen wordt het zogenaamde eergetouw (de voorloper van de ploeg) gedemonstreerd, die gebruikt werd bij het werk op de akker.

Vervolgens gaan de leerlingen in het museum een nagebouwde boerderij bekijken en zoeken met behulp van allerlei materialen en voorwerpen uit hoe het dagelijkse leven in de IJzertijd er uitzag. Wat aten ze en wat moet je allemaal doen voordat er brood op de plank ligt. Hoe maak je een vuur en wat hadden ze aan? De kinderen experimenteren met ruilhandel en onderzoeken `grafvondsten'. En hoe krijg je geluid uit een oertrompet gemaakt van een koeienhoorn? De leerlingen gaan ook op zoek naar een schat, het `goud' van de IJzertijd, waarvoor eerst een speciale opdracht moet worden uitgevoerd. Kortom, er valt veel te ontdekken, niet alleen door te kijken, maar vooral door te doen. Belangstelling voor erfgoedproject?
Groepen die belangstelling hebben voor dit (of één van de andere cultureel erfgoedprojecten) kunnen contact opnemen met het Stadsmuseum:
tel. (030) 688 68 00
e-mail: educatie@stadsmuseum.nl