FNV KIEM

Miljoen fte te winnen bij vrouwen
Nu de vergrijzing hard toeslaat en er krapte op de arbeidsmarkt dreigt, zijn vrouwelijke werknemers hard nodig. De hoogste tijd dus om te luisteren naar de wensen van vrouwen.

Zo'n anderhalf miljoen vrouwen zonder betaald werk geven aan wel aan de slag te willen als het werken hen mogelijk wordt gemaakt. Een kwart van de werkende vrouwen zegt bovendien meer uren te willen werken, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dat blijkt uit het Vrouwenparticipatie Onderzoek van de FNV.

De belangrijkste reden die vrouwen opgeven om niet meer uren of zelfs minder uren te willen werken, is dat zij hun kinderen niet nog meer uren in de kinderopvang willen laten verblijven. Een 'papadag' zou een goede oplossing kunnen bieden. Met een betere
ouderschapsverlofregeling kunnen jonge vaders gedurende langere tijd één of twee dagen per week vrij krijgen om voor de kinderen te zorgen. Het CNV vindt dat de overheid in de levensloopregeling van jonge ouders maximaal tienduizend euro moet storten, afhankelijk van het aantal uren dat ze werken. Dat geld kunnen ze gebruiken om hun inkomen tijdens het ouderschapsverlof aan te vullen.

Ook de FNV vindt dat het ouderschapsverlof beter moet worden geregeld. De FNV wil dat ouders 70 procent van het loon doorbetaald krijgen, zodat zij zich ook daadwerkelijk ouderschapsverlof kunnen veroorloven. Nu hebben veel ouders alleen recht op onbetaald verlof of verlof via hun levensloopregeling. In het laatste geval hebben zij slechts recht op 50 procent van het minimumloon. Veel ouders maken geen gebruik van deze regelingen omdat ze het geld niet kunnen missen. "Met name vaders voelen zich zo niet aangemoedigd om ouderschapsverlof te nemen", aldus Wilna Wind, federatiebestuurder. "Dat helpt de emancipatie natuurlijk niet veel verder." Lees meer

---